Oktatás

Nő az esélyük

2014-07-14 14:52

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE 1000romano_140714_fkcs_17.jpg

Nő az esély – ezer roma nő képzése néven kezdődött országos program 2012-ben. A projekt idén novemberben zárul, de a képzések véget értek. Hétfőn a borsodi végzősök meg is kapták bizonyítványukat.

Országos programot indítottak 2012 júliusában. Ezer roma nő kaphatott szakképesítést a szociális és gyermekjóléti ellátórendszerben az Emberi Erőforrások Minisztériumának Türr István Képző és Kutató Intézete és az Országos Roma Önkormányzat együttműködésében indított projektben, amely novemberben ér véget.

A közel két és fél év alatt az országban 1025-en kerültek a képzésbe, ebből 106 borsodi roma nő, és férfiak is jelentkeztek.

1000romano_140714_fkcs_3.jpg

Ipacs László projektmenedzser elmondta, másfél milliárd forint volt a projekt költségvetése.
– A programban 12 hónapos támogatott foglalkoztatás van benne, de a további pályázási lehetőségek is adottak. A Türr István Képző és Kutató Intézetben volt az oktatás, de kihelyezett képzés volt Szerencsen és Mezőkövesden is – mondta Ipacs László.

Az OKJ-s szakképzés célja a felzárkóztatás, hiszen valódi esélyt ad a képzést elvégzőknek. Farkas Félix, az Országos Roma Önkormányzat elnökhelyettese köszönetet mondott a kormánynak, hogy komolyan vette a romák felzárkóztatásának ügyét. Mint mondta, megyénkben volt a legnagyobb érdeklődés a képzés iránt.

– Zömmel nők, de vannak férfiak is, nekik külön tisztelet jár, hiszen a képzés révén nőies szakmákat kaphatnak. Minden bizonyítvány egy új embert, új életet, új lehetőséget jelent – jelentette ki Farkas Félix.

1000romano_140714_fkcs_1.jpg

Horváth Dezső Mezőkövesden él, és a szociális dolgozó, ápoló tanfolyamot végezte el. Mint mondta, nagy lehetőség ez számára.
– A beilleszkedés segíti ez a képzés. Nagyon örülök neki. Fontos, hogy a romák tanulhassanak, szakmát szerezzenek, és dolgozhassanak, beilleszkedjenek a többségi társadalomba. Úgy néz ki, hogy szeptembertől egy pszichiátriai otthonban lesz is munkám – mondta.

Hétfőn az OKJ-s tanfolyam sikeres abszolválását igazoló bizonyítványt adták át a résztvevőknek, akik lehetőséget kaptak, hogy a szociális és gyermekvédelmi alap- és szakellátó rendszerben hasznosíthassák a megszerzett tudást.

minap.hu
fotó: F. K. Cs.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-10-06 (Csütörtök)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!