Pályázatok

Elkészültek a műtárgymásolatok

2014-07-09 16:29

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Pályázaton elnyert összegből elkezdődött a múzeumpedagógiai terem fejlesztése, és elkészültek a műtárgymásolatok is a Herman Ottó Múzeumban.

„A Herman Ottó Múzeum Képtárának múzeumpedagógiai fejlesztése” című pályázaton 27.097.128 forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Herman Ottó Múzeum az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból.
A Herman Ottó Múzeum idei Múzeumok Éjszakájának „Kézzel látott múzeum” című programján kerültek először szélesebb körben használatba azok a műtárgymásolatok, amelyek beszerzésére a „Múzeumok és levéltárak iskolabarát fejlesztése és oktatási-képzési szerepének infrastrukturális erősítése TIOP-1.2.2-11/1, A Herman Ottó Múzeum Képtárának múzeumpedagógiai fejlesztése” című pályázat keretében került sor.

A Herman Ottó Múzeumnak a műtárgymásolatok elkészíttetésével az volt a célja, hogy minél hatékonyabb módon biztosítson hozzáférést a speciális igényű látogatók részére a szellemi és tárgyi kulturális értékekhez, tapintható példákat adva az intézmény gyűjtési területeiből.
A műtárgymásolatokat a Látás-Mód Alapítvány, valamint a Vakok és Gyengénlátók Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Egyesületének munkatársai tesztelték előzetesen, nem titkolva őszinte véleményüket hasznosíthatóságukkal kapcsolatban. A program szervezése során a múzeum szakemberei ismertették a látássérült emberek számára mindazokat a tudnivalókat és érdekességeket, amelyekkel a másolatok eredeti műtárgyai jellemezhetők. A leendő mentorok már az így kapott ismeretek birtokában válogatták át a tárgyakat úgy, hogy azok a teljes sötétben is értelmezhető módon minél több élményt nyújtsanak az érdeklődők számára a rendezvény további alappilléreit képező leletek, műtárgyak, épület-makett és tapintható festmény társaságában.

A Látás-Mód Alapítvány és a Herman Ottó Múzeum közös szervezésében, a Vakok és Gyengénlátók B.-A.-Z. Megyei Egyesületének közreműködésével megvalósított „Kézzel látott múzeum” című rendezvény a Múzeumok Éjszakáján rendkívüli népszerűségnek örvendett. A felkészült mentorok által körbeadott tárgyak kiállták a próbát, ezúttal a látássérült emberek tolmácsolásában mesélve a régi korokról.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-08-14 (Vasárnap)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!