Városinfó

Teret nyitó fakorlát

2014-07-08 10:46

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE avasi_kilatohely_140603ml_10.jpg

Szép fakorlátra cserélte a régi vasakat az Avasi Borút Egyesület a Nagy-Avas Felső sor egy szakaszán. Többről van azonban szó, mint egy új könyöklőről. Egyrészt kellemes kilátóhellyel gazdagodott az Avas, ami az arra sétálókat szolgálja. Másrészt városi összefogással született érték: az egyesületé volt az ötlet és az anyagbeszerzés gondja – az Eötvös József Szakközépiskola pedig ingyen vállalta a kivitelezést.

A Nagy-Avas Felsősor 400-as számainak legeleje előtt néhány éve leomlott egy szakasz – a partfalat vis major keretből helyreállították, megerősítették. Az Avasi Borút Egyesület azonban úgy gondolta, olyan szép onnan a kilátás, hogy még többet érdemel a hely.

avasi_fakilatohely_140703ml_1.jpg

– Sokan felsétálnak a Nagy-Avasra, nem feltétlenül azért, mert bort szeretnének kóstolni, hanem mert nagyon szép ez a hely, és gyönyörű innen a kilátás a városra. Az eddigi csúnya vaskorlát azonban nem csábította megpihenésre az erre járókat – mondta érdeklődésünkre az ötlet megszületéséről Báthory Csongor, az egyesület elnöke. Úgy gondolták, emblematikus hely lehetne ez, érdemes foglalkozni vele.

Elképzelésük valóra váltását 500 ezer forinttal támogatta a Környezetvédelmi Alap, és még 130 ezer forinttal Eperjesi Erika önkormányzati képviselő – ez azonban éppen csak az anyagra volt elég. Ekkor keresték meg az Eötvös József Szakközépiskolát. Mokrai Attila megbízott igazgató diákjai alig másfél hónapja a Fügedi Márta Népművészeti Egyesületnek segítettek egy új tető megépítésével, és most ismét ők járultak hozzá ahhoz, hogy gyarapodjon a város.

avasi_kilatohely_140603ml.jpg

– Közel duplázni kellett volna a meglévő pénzünket, ha fizetnünk kell a kivitelezésért, amire nem lett volna lehetőségünk. Ők azonban nemcsak ingyen, de örömmel is vállalták a munkát, és láthatóan örömmel dolgoztak – meséli Báthory Csongor. Hogy a látogatók is minél jobban érezzék ott magukat, az egyesület parkosítást tervez körülötte, az pedig szinte természetes, hogy a pincetulajdonosok a környezetükben rendben tartják a növényzetet, így a kilátást idővel sem takarják majd a növő fák.avasi_kilatohely_140603ml_5.jpg Az elnök arról is beszélt, hét éve alapvetően azért alakult meg egyesületük, hogy a pincetulajdonosok közösséggé válhassanak. Vannak tradicionális rendezvényeik, megmutatják magukat a nagyközönségnek is például a Borangolásokon, és nagyon örülnének, ha minél több nyitott vendéglátóhely működne az Avason, mert az segítené újjáéledését.

– A kellemes sétahely vagy esetleg ökopark funkció is nagyon vonzó és a helyhez illő lenne. Úgy gondoljuk, a pincetulajdonosok, akiknek a száma az utóbbi időben ismét elkezdett gyarapodni, leginkább azzal tudnak hozzájárulni ehhez, hogy rendben tartják a portájukat, szépítik környezetüket – fogalmazott Báthory Csongor. Hozzátette: ennek jegyében az egyesület korábban fa szemétgyűjtőket, illetve megállító táblákat helyezett ki. Ha pedig lehetne még néhány tucat ilyen korlát vagy kilátóhely, az sokat segítene abban, hogy minél többen válasszák azt délutáni programként, hogy sétálnak egyet az Avason.

Cs. M.

Fotó: Mocsári L.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-11-30 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!