Programajánló

Gönci Barack Vigasság 2014.

2014-07-07 11:49

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Már hagyománnyá érett, hogy Boldogkőváralján gyümölcsünnepet tartanak nyáron. A 3. Gönci Barack Vigasságot július 12–13-án rendezik meg.

Hazánkban – nemcsak az itteniek vallják, hanem sokan mások is – Göncön és vidékén terem a legfinomabb kajszibarack. A gyümölcs pedig méltán érdemel – már harmadik alkalommal – saját ünnepet.

Gombóc, fagylalt, lekvár, palacsinta, szörpök, koktélok részeként is feltűnik majd a fesztiválon, s természetesen gasztronómiai különlegességek alkotóelemeként is. Nívós helyi és környékbeli éttermek tálalásában lehet majd kóstolni belőlük a vigasságon.
További kuriózum a vasárnapi élménypiac: sztárbloggerek főznek, s ebédeik nem csupán a kedélyre hatnak jótékonyan, azok árából játszótér épülhet Boldogkőváralján.   

Természetesen nem marad ki a szintén messze földön híres gönci barackpálinka sem, amit a nagykorú vigadozók meg is ízlelhetnek.
Nem csoda, hogy szerepel – miként maga a gönci kajszi is – a kiemelt nemzeti értékek listáján. Innen már csak egy lépcsőfok a hungarikummá minősítés. A boldogkőváraljai BESTILLO Pálinkaház – többek közt – ezen dolgozik. (A pálinka, illetve a törkölypálinka – általánosságban – már hungarikum, konkrétan azonban még egyetlen párlat sem.) Céljuk a tulajdonosoknak a több száz éves múltra visszatekintő, eredetvédett gönci barack történetének, készítésének kutatása is. E munkájuk eredményeit kiállításon mutatják be, melynek Boldogkő vára ad otthont.

Igyekezetük egybevág a hungarikum mozgalom keretében a „nemzeti értékhordozók” feltárásával, összegyűjtésével és támogatásával kapcsolatos kormányzati törekvésekkel. Ezeket nemrég V. Németh Zsolt földművelésügyi államtitkár kiemelt szándékként említette.
 
Különleges fesztivált rendeznek a szervezők, nem tucatszerűt. Amiként pálinkáik prémiumkategóriásak, fesztiváljuk is.

Kiállításokkal – az említetten kívül Halász Géza és Fenekovács László karikaturistákéval, Nagy Katarin tűzzománc- és Kolbása Mária textilművészekével –, s egyéb színvonalas eseményekkel várják a látogatókat a kétnapos, hangsúlyozottan családinak elképzelt vigasságon.

A gyermekek örömére megjelenik a színen Marcipán cica és Rutkai Bori bandája, fellép a Számadó Zenekar (táncházalóknak is muzsikálnak), ott lesz a Bohém Ragtime Band, a Budapest Bár, a 4forDance, a Napra valamint a Kistehén együttes. Házigazda: az ismert műsorvezető, Rákóczi Ferenc.

minap.huAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-01-25 (Kedd)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!