Közélet

Kevesebb nyelvvizsgázó, bennragadt diplomák

2014-07-06 20:41

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Az elmúlt 4 évben negyedével csökkent a nyelvvizsgára jelentkezők száma. Országosan 50 ezer diploma hever az egyetemeken, amiket nyelvvizsga hiányában nem vehetnek át a végzett hallgatók. A legnépszerűbb nyelv továbbra is az angol, emelt szinten ebből érettségiznek a legtöbben.

A leggyakrabban tanult nyelv továbbra is az angol, ám a nyelviskolák is érzik a tanulási kedv csökkenését.
– Mindenképpen az angol az első, ennek egyeduralma van, utána a német és a francia is kezd egy picikét visszajönni, az olasz, a spanyol, de elsősorban az angol – mondja Mátyás Anikó, a Favorit Nyelviskola vezetője.

Az elmúlt években negyedével csökkent a nyelvvizsgára jelentkezők száma. Ezt az emelt szintű érettségik elterjedése is befolyásolja.
– Évente 5 nyelvvizsgát tartunk, kettőt tavasszal, egyet nyáron, egyet ősszel és egyet télen. Tehát mindenkinek kényelmes felkészülési időt biztosítunk, azt tapasztaljuk, hogy általában az utolsó pillanatra hagyják a diplomázók, az érettségizők – nyilatkozta Ritter Renáta, az EuroExam nyelvvizsga Pont munkatársa.

Egy friss statisztika szerint minden 4. diploma az egyetemen marad, ugyanis a végzősök negyede nem rendelkezik legalább középfokú nyelvvizsgával.  
– Évek óta mérjük azt, hogy hány olyan záróvizsgázó van, aki nyelvvizsga hiányában nem tudja átvenni a diplomáját. Ezek a statisztikai adatok nem lehetnek teljesek, mert időközben megszerzik bizonyos hallgatók a nyelvvizsgájukat, az ő számukat nem tudjuk, de nagyjából 2000-re becsüljük azokat a volt hallgatóinknak a számát, akik nyelvvizsga hiányában nem rendelkeznek még diplomával – mondta el Fekete Sándor, a Miskolci Egyetem tanulmányi referense.

Országosan 50 ezren nem tudják átvenni diplomájukat, nyelvvizsga hiányában. Őket segíti a tavasszal indult 3 milliárd forintos állami finanszírozású diplomamentő program.

Tréba E.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2023-09-30 (Szombat)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!