Programajánló

Vár a fonó – Fonó a vár

2014-07-05 22:35

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE 14borsodi_fono_140705_ja_4.jpg

Több mint egy évtizede elválaszthatatlanul sikeres párost, egységet alkot a diósgyőri vár és a fonó. A várban továbbra is felújítási munkák vannak, ám ez a tény nem törhette meg a hagyományt – ha nyár, ha július első hétvégéje, akkor Borsodi Fonóra gyűlnek az emberek Diósgyőr várában.Tizennyolcadik alkalommal rendezik meg a diósgyőri várban a Borsodi Fonó Folkfesztivált. A hamisítatlan autentikus magyar népzene és világzene betölti a nyári esték csendességét, a városi betyárok fesztiválja azonban nem lehet igazi a magyar népművészeti skanzen, vagy éppen a gasztronómiai különlegességek nélkül.

A szombati nyitónapon a Számadó zenekar csapott elsőként a húrok közé, majd a színpad előtt a Ciráda zenekar muzsikájára rophatták az érdeklődők, de a közönség hamar a magyar világzene egyik legjobbjának tartott Makám koncertjére varázsolódott.

14borsodi_fono_140705_ja.jpg

Számos nagy név, visszajáró vendég köszöntötte ismerősként a várba látogató fonózókat. Érkezett Palya Bea, méghozzá egy friss formációval, A Nő Projekttel, s vendégként megérkezett Csemer Boglárka, Boggie is.

Az éjszaka hamar leszállt, de ez nem jelent zárórát a várban. A csillagok ölelésében a 40 éves Vujicsics koncertezett, majd a legkivételesebb büszkeség, a 2013-as világzenei toplista éllovasa, Lajkó Félix varázsolta el egy egészen más világba az éjjeli bulizókat.

14borsodi_fono_140705_ja_16.jpg

A várkapunál mindkét nap a Magyar Népművészeti Skanzen kap helyet a Fügedi Márta Népművészeti Egyesület szervezésében. Az érdeklődők megnézhetik, hogyan dolgozik a fafaragó, kovács, mézeskalácsos, bőrmíves, szövő, vagy éppen a gyertyamártó, tekenővájó és csuhéfonó. A bemutatók mellett kézműves termékek vására várja a különleges tárgyakra vadászókat. Aki megéhezne, vagy éppen megszomjazna, a gasztronómiai utcában és a bor- és pálinkaudvarban biztosan jól fogja érezni magát.

A szombati nap zenei programját Szirtes Edina Mókus és a Fabula Rasa Orchestra fellépése zárta, de vasárnap újra vár a vár, újra nyílik a fonó.

14borsodi_fono_140705_ja_15.jpg

Vasárnap sem lesz erőtlen a koncertlista – egyenesen a VOLT Fesztiválról érkezik haza a Bohemian Betyars, s kivételes koncert várható. Nem elsősorban azért, mert a fiatalok tökéletesen megbolondítják és elcsavarják a közönség fejét, hanem azért is kivételes lehetőség lesz a vasárnapi koncert, mert vélhetően egy ideig nem élvezhetjük majd a bohém betyárok muzsikáját, hacsak nem utazunk utánuk Berlinbe – ők ugyanis egy kis időre oda helyezik székhelyüket.

A pimaszul jó zenét szolgáltató betyárok mellett a vasárnap másik fénypontja a Szinvavölgyi Néptáncműhely gálaműsora lesz. A táncosok a „Fölszállott a páva” televíziós tehetségkutatóban megcsodált koreográfiákat is bemutatják majd.

14borsodi_fono_140705_ja_27.jpg

Őket követi a magyar néptáncos villámcsődület a Tényleg zenekar és a Szinvavölgyi táncosainak közreműködésével, majd a fiatalabbak örömére érkezik a Maszkura és a tücsökraj.

A III. Borsodi Bajuszmustra a Magyar Bajusz Társaság szervezésében nyújt vidám pillanatokat, majd a világszerte legelismertebb, legnagyobb nemzetközi sikereket és díjakat magáénak tudó, autentikus magyar népzenét játszó Muzsikás együttes lép a színpadra Petrás Mária, Fecske és Batyu közreműködésével.

A fonó idén afroamerikai népzenei csemegével, egy igazi blues különlegességgel zárul – Big Daddy Wilson (USA) énekes-gitáros és az osztrák blues gitáros, Ripoff Raskolnikov fesztiválzáró koncertje teszi fel a koronát az idei Borsodi Fonó programfolyamára.

K. J.
fotó: Juhász Á.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-01-25 (Kedd)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!