Miskolci Agrokultúra Kft.

Miskolczi Ínyenc ínyenceknek - a strandon is!

2014-07-01 16:57

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE miskolc_kolbasz_140628ml_2.jpg

Különleges finomsággal, roston sült, Miskolczi Ínyenc sütőkolbásszal várták a látogatókat múlt szombaton, a selyemréti strandfürdőben. Ezen a hétvégén a tervek szerint a miskolctapolcai barlangfürdő vendégei kóstolhatják meg ilyen módon elkészítve a tradicionális ínyencséget. 

Mint ismeretes, a Miskolci Agrokultúra Kft. a közelmúltban hozta forgalomba a bencés és pálos szerzetesek ősi receptje alapján készült Miskolczi Ínyenc és a Miskolczi Ínyenc sütőkolbászt. Az egyedi ízharmóniával rendelkező termékek különleges élményeket kínálnak a gasztronómia kedvelőinek. Korábban Lovász Emese régészt kérték fel, hogy kutatásai alapján ajánljon olyan nagy múltra visszatekintő, tradicionális húskészítményt, amely emblematikus terméke lehet Miskolcnak.

miskolc_kolbasz_140628ml.jpg

A források alapján már az 1300-as évektől használták ezt a receptet, több száz éven át, egészen a végvári harcok idejéig. A sertéshús és szalonna keverékét a kolostorkertekben termelt zöldfűszerekkel – kakukkfűvel, borsikával, majorannával - valamint fokhagymával ízesítették. A Miskolci Ínyenc füstöléssel, érleléssel készült, szárazkolbász-jellegű termék, a Miskolczi Ínyenc sütőkolbász pedig – mint a neve is mutatja – füstöletlen, inkább sütésre ajánlott készítmény.

miskolc_kolbasz_140628ml_5.jpg

A Miskolci Agrokultúra Kft. egy új ínyencséggel is sikeresen mutatkozott már be a városi rendezvényeken. A tönkölybúzából készült, húzott zsemléből, sült Miskolczi Kolbászból és majonézes tormából álló, középkori hot-dog ugyancsak tradicionális ízeket idéz, és a selyemréti strandon, illetve a barlangfürdőben is kapható.

xx xx xx

Miskolczi serpenyős burgonya

Hozzávalók (10 főre): 1 kg Miskolczi Ínyenc kolbász, 4 kg újburgonya, 2 dl olaj, 0,30 kg vöröshagyma, 0,20 kg tv-paprika, 0,10 kg paradicsom, ízlés szerint só, fokhagyma, fűszerpaprika, őrölt kömény.

A Miskolczi kolbászt sütőben készre sütjük. A serpenyős újburgonya körethez a vöröshagymát az olajban aranysárgára pirítjuk, megszórjuk fűszerpaprikával, majd gyorsan elkeverjük, felengedjük vízzel. A burgonyát hosszú cikkekre vágjuk, megmossuk, rátesszük a lepirított vöröshagymára. Zúzott fokhagymával, őrölt köménymaggal fűszerezzük, annyi vizet adunk hozzá, amennyi ellepi. Elkészülte előtt hozzáadjuk a darabolt tv-paprikát, paradicsomot, majd készre főzzük. Tzaziki mártással kínáljuk.

minap.hu
Fotó: Mocsári L.




Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2024-03-28 (Csütörtök)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!