Életmód

Viszlát, hidegfront!

2014-07-01 08:49

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Kedden reggel megszűnik a hidegfronti hatás, napközben sokfelé, délután már keleten is megszűnnek a front okozta  görcsös panaszok. A jelentősen felfrissült levegőben érdemes lesz sokat tartózkodni a szabadban, ügyeljen azonban a nagyon erős, időnként akár extrém UV-sugárzásra.

Kedden reggelre a hidegfront elhagyja hazánkat, délelőtt már csak északkeleten érvényesül hidegfronti hatás, majd a nap második felében már ott is frontmentes idő várható. Főleg a Tiszától nyugatra eső tájakon jelentősen javul a hő- és komfortérzet, reggelre megszűnnek az előző nap tapasztalt görcsös panaszok. A vérnyomáspanaszok is enyhülnek, a szívbetegek és az idősebbek helyzete is sokat javul.
Északkeleten viszont még jelentkezhet vérnyomás-ingadozás, az ott élőket emellett az ingadozó hő- és komfortérzet is megterheli. Amennyiben az ország északkeleti részén él, akkor kedden is kerülje a fizikai megterhelést, ellenkező esetben légszomj, rosszullét jelentkezhet. Emellett kedden is fogyasszon magas kalcium- és magnézium-tartalmú ételeket, például halat, krumplit, vagy olajos magvakat. A nyugati és középső tájakon a kellemes, napos időben érdemes lesz sokat tartózkodni a szabadban, a friss levegőn. A hidegfront mögött mindenhol lecsökkent, és a következő napokban is jellemzően alacsony lesz a légszennyezettség. A sok csapadék a pollenszemcséket is kimosta a levegőből, az allergiások panaszai tehát átmenetileg enyhülnek. Fokozottan ügyeljen azonban az UV-sugárzásra: a Tiszától nyugatra eső tájakon nagyon erős, többfelé akár extrém erős lehet az UV-sugárzás intenzitása! 11 és 15 óra között senkinek sem ajánlott a tűző napon való tartózkodás, a kisgyermekek és az érzékeny bőrűek már 10-15 perc alatt leéghetnek! Az érintett tájakon használjon magas, legalább 40-es faktorszámú napvédő krémet, viseljen széles karimájú kalapot és könnyű, de a vállat és a nyakat takaró ruházatot, illetve UV-szűrős napszemüveget is. A Tiszántúlon és északkeleten csak a naposabb tájakon lesz erős az UV-sugárzás, ott kisebb lesz a leégés veszélye. A nyugati és középső tájakon alapvetően kedvező, a hétfőihez képest jelentősen javuló időjárási körülményekre számíthat, ha útnak indul. Eleinte helyenként azonban az erős széllökések csökkenthetik a menetstabilitást, illetve az erős napsütés sokfelé zavaró lehet, vezetéshez mindenképpen viseljen napszemüveget. Keleten viszont továbbra is többfelé lehetnek nedves, csúszós útszakaszok – amennyiben itt közlekedik, akkor mérsékelje a sebességet és tartson nagyobb követési távolságot.
MTI


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-06-02 (Kedd)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!