Gazdaság

Okos város épül Miskolcon

2014-06-27 16:42

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE emasz_smart_140627ml_6.jpg

Miskolcon több olyan kezdeményezés is volt az elmúlt időszakban, amely megalapozta a Smart City filozófiáját. Az eddigi tapasztalatokat és az Integrált Városfejlesztési Stratégia keretei közt a következő időszakra tervezett projekteket szakmai műhelymunka keretében foglalták össze a szakemberek.

A miskolci városháza közgyűlési termében várták a műhelymunka résztvevőit pénteken délelőtt. Az ELMÜ-ÉMÁSZ, a Bosch és a Miskolci Egyetem mellett a Miskolc Holding Zrt. és tagvállalatai, valamint a város több középiskolája is képviseltette magát a konferencián.

A Smart City nem egy projekt, hanem egy filozófia, azt a szellemiséget ötvözi, hogy minden fejlesztésben keresik az okos megoldásokat, elsősorban az infokommunikációs eszközök alkalmazására kell gondolni, amitől hatékonyabb és még jobban működő lesz. Ilyen például az intelligens utas-tájékoztatási rendszer, az ügyfélszolgálat elektronikus alapra helyezése, vagy az intelligens közvilágítási rendszer. Ezek olyan önálló elemek, amelyeket össze kell fogni, hogy ne külön, szigetszerűen fejlődjenek. Erről Kiss Gábor alpolgármester beszélt, aki a nap első előadását is tartotta.

emasz_smart_140627ml_3.jpg

Ebben arról is szót ejtett, hogy az okos város kialakításához szükség van egy olyan városvezetésre, amely a lakosságot helyezi előtérbe, szakemberekre, megfelelő szakemberképzésre, infrastruktúrára és persze anyagi forrásra. Megemlítette a Miskolcon elindult Digitális Projektet, amely része a Smart City programnak, illetve ennek kapcsán, hogy négy digitális teret fognak létrehozni a városban, ahol LED-falakon információkat osztanak meg a lakossággal. De szót ejtett katasztrófatűrő szerverek telepítéséről, intelligens vállalatirányítási rendszerről és az E-számlázás bevezetéséről. A cél ugyanis az, hogy három éven belül minden önkormányzati cég elektromos alapú számlát állítson már ki, spórolva a postai, levelezési költségeken. De tervbe van véve közterületi hibabejelentő rendszer web és mobil alkalmazással, térinformatikai rendszerfejlesztés, intelligens mérési és szabályozási rendszer, intelligens közvilágítás. A környezetbarát és biztonságos közlekedés kapcsán Kiss Gábor beszélt a villamos fejlesztésről, az utas-tájékoztatási és a forgalomirányítási rendszer fejlesztéséről. A jobb közbiztonság érdekében önálló diszpécserközpont felállítása, a rendszámfelismerő rendszer bővítése, közbiztonsági honlap és jelzőrendszer szerepel az elképzelések között, de az alpolgármester külön kitért a GPS alapú rádiós rendszerre, amellyel hamarosan felszerelik a rendészet munkatársait. De említést tett még a minőségi oktatási és kulturális, illetve a turisztikai rendszerfejlesztésekről is.

Az okos város projektben az ELMÜ-ÉMÁSZ elsősorban az energetika területén vesz részt, mondta az előadást is tartó Besenyei Tamás, az ELMÜ műszaki támogatás vezetője. Ezen belül az energiahatékonyság, megújuló források használata az a terület, amelyen elsősorban közre tudnak működni. Több elképzelést is bemutattak, amelyekben keresik a közös pontot a várossal, és az alapján derül ki, hogy melyeket tudják megvalósítani. Ilyen például az elektromos töltőállomások elterjesztése, amelyből jelenleg egy van Miskolcon, a Dózsa György utcában, de egy speciális villanyoszlopot is bemutattak, amely többfunkciós, így segélyhívót is tartalmazhat, légszennyezettség-mérőt, villanyautó-töltőt, biztonsági kamerát.

emasz_smart_140627ml_1.jpg

Az intelligens utas-tájékoztatási rendszer már a bevezetés fázisában van Miskolcon, mondta el Strelecz László, a T-Systems Magyarország Zrt. projektvezetője. A központi rendszer telepítését végzik, de ennek hamarosan megjelennek olyan elemei is, amelyet az utazóközönség is meg fog tapasztalni. Ilyen például a villamosokon elhelyezésre kerülő rendszer, amely a kereszteződésekben zöld jelzést tud kérni, így gyorsítva a közlekedést, vagy a fedélzeti utas-tájékoztatás, amely például ismerve a többi jármű helyzetét, ad tanácsot átszállási lehetőségekre. De a megállók peronjára telepített digitális kijelzők általi információ is bővül majd, így például valós idejű érkezési, indulási adatokkal. Ezek az egymásra épülő rendszerelemek a nyár végére, ősz elejére elkezdhetnek dolgozni és az év végéig teljesen összeállhat a rendszer.

A nap folyamán több előadást is meghallgathattak a műhelymunka résztvevői, amelyet meg is vitathattak, a nap összegzése alapján fejlődhet tovább Miskolc Smart City projektje.

H. I.
fotó: Mocsári L.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-01-27 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!