Egyház

Jótékonysági célokra gyűjt vasárnap a katolikus egyház

2014-06-26 13:24

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Ferenc pápa karitatív céljaira gyűjti az úgynevezett péterfilléreket a Magyar Katolikus Egyház vasárnap, Szent Péter és Pál ünnepén a templomokban – tájékoztatta a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia sajtószolgálata csütörtökön az MTI-t.

Tavaly a magyar katolikusok mintegy 49 millió forint adományt küldtek a pápa karitatív céljaira. A hagyományos templomi gyűjtés mellett lehet banki átutalással vagy postai csekken is segíteni a pápa által támogatott rászorulókat – olvasható a közleményben.

A péterfillérek gyűjtése a 8. században indult el, amikor az újonnan megtért angolszászok önkéntes hozzájárulást küldtek a szentatyának. Ekkortól alakult ki a „Denarius Sancti Petri” adományozása, amely a középkorban általánossá vált a kelet- és a nyugat-európai országokban egyaránt.

Noha a reformáció idején szünetelt a péterfillérek gyűjtése, a 19. században újraéledt a szokás, majd 1870 és 1929 között a Vatikán egyetlen bevételi forrásává vált. Akkortól már kizárólag karitatív tevékenységre használták fel a befolyt összeget. Magyarországon 1993-ban indult újra a gyűjtés a korábbi évtizedek állami akadályainak megszűnésével.

MTIAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-09-26 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!