Helyi hírek

Kiváló lesz a menü – bérletet hirdettek a szimfonikusok

2014-06-25 14:38

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE szimfonik_140625_fkcs_19.jpg

Meghirdette Népszerű és Gyöngy bérletét szerdán a Miskolci Szimfonikus Zenekar. Az együttes székhelyén, a Malomban megtartott sajtótájékoztatón az is nagy hangsúlyt kapott: biztos jövőképpel megtervezett, igényes évadnak néz elé az együttes.

– Fontos, hogy a Miskolci Szimfonikus Zenekar most, a nyár elején meg tudja hirdetni a következő évad bérleteit. Ez ennek az ideje, és hogy most is sikerült, azt bizonyítja, hogy biztos jövőképpel megtervezett, igényes évadnak néz elé az együttes – emelte ki a szimfonikusok bérleteit bemutató sajtótájékoztató legelején Kiss Gábor alpolgármester.

Szavai szerint a város elvárása egyrészt, hogy a nemzeti kategóriás működésnek továbbra is megfeleljen a zenekar, másrészt, hogy miskolci együttesként a helyi közönség igényeire és a magas szintű szakmai elvárásokra egyaránt pozitív választ tudjanak adni.

szimfonik_140625_fkcs_4.jpg

– Az igényességet jól tükrözik a bérletes előadások, akár a szerzők, akár a vendégművészek neveit nézzük. Csak néhány példa: vezényel majd itt Medveczky Ádám, Vásáry Tamás, vendégünk lesz Perényi Miklós gordonkaművész – mindannyian világhírűek – hangsúlyozta az alpolgármester.

Hozzátette: a bérletes előadásokon kívül is számos nagyszabású, a szó legjobb értelmében a közönség körében is népszerű és egyben újszerű kezdeményezéssel is készülnek. Ezek sorában tartozik egy nagyszabású Carmina Burana előadás a zene világnapján éppúgy, mint a művészeti képzést folytató városi intézményekkel közösen tervezett munka vagy a kismamákat, kisgyermekes szülőket megszólító programok.

– Ezekről a hamarosan megjelenő műsorfüzetből és természetesen az évad során folyamatosan tájékozódhatnak majd a zenekedvelők. Most, a bérletek meghirdetésével abban szeretnénk megerősíteni a miskolciakat, hogy a hagyományokat megőrizve, de azokat egyes elemeiben továbbfejlesztve, megújítva, biztos alapokon készül az új évadra a Miskolci Szimfonikus Zenekar – zárta szavait Kiss Gábor.

szimfonik_140625_fkcs_28.jpg

Szászné Pónuzs Krisztina cégvezető – aki május 8-tól áll a zenekar élén – arra hívta fel a figyelmet, hogy két hagyományos bérletet hirdetnek most meg: a Népszerű 7, a Gyöngy 4 koncertet tartalmaz – utóbbi eggyel többet, mint az elmúlt évadban, ám ugyanazon az áron vásárolhatják meg a zenekedvelők június 27-étől az MKK illetve a Filharmónia jegyirodájában.

– Lesz egy harmadik bérletsorozat is a Zenepalotában, ennek részleteiről a nyári szünet után tudunk beszámolni. Nagyon fontos a zenekar életében az is, hogy két új lemez elkészítésével teljessé válik a Dohnányi-sorozatunk. Ezzel a miskolci szimfonikusok lesznek az elsők, akik Dohnányi Ernő minden szimfóniáját lemezre rögzítik – tette hozzá.

Gál Tamás Liszt-díjas karmester, érdemes művész, a zenekar új művészeti vezetője először is arról szólt, hogy „hihetetlen nagy lehetőség” Miskolcon a szimfonikusok művészeti vezetőjének lenni.
– Szakmailag én úgy nőttem fel, hogy tudtuk, a legjobb öt hazai zenekarban benne van ez az együttes. És meg is tapasztaltam, hiszen velük diplomáztam, és azóta is többször jártam itt. Egy vendégkarmesternek természetesen mindig könnyebb, mert a zenészeknek az új arc eleve inspirációt jelent. Számomra azonban perdöntő, hogy a zenekar jól érezze magát. Bízom benne, hogy a MÁV Szimfonikusokkal eltöltött húsz évem tapasztalatai, módszerei itt is jól hasznosíthatók, és ahogy eddig, ezután is a szó teljes értelmében közös munka vár ránk – szögezte le.

szimfonik_140625_fkcs_10.jpg

A művészeti vezető egy étteremhez hasonlította magukat: a műsor az étlap, ennek gerincét mától ismerhetik, kezükben tarthatják a zenekedvelők. Fontos az is, hogy jó legyen, amit felszolgálnak, azaz kiváló koncerteket adjanak – ehhez a potenciál száz százalékban benne van a zenekarban, jelentette ki. És fontos, hogy jó hangulatban „egyenek” – nemcsak a zenekar, de a közönség is jól érezze magát.

– Kiváló zenészek ülnek a zenekarban, és ha ezeket az erőket egy irányba tudjuk terelni, akkor az megsokszorozódik, aminek a közönség is nyertese lesz. A műsor összeállítása nem sikerülhetett volna az „iroda” rendkívüli szakmai segítsége és áldozatos munkája nélkül. Abban pedig kikértük a zenekar véleményét is, hogy kiket hívjunk meg vendégművésznek. Úgy gondoljuk ugyanis, hogy az iroda a zenekarért van, a zenekar pedig a közönségért. Amit mi csinálunk, az az örömről, a szórakozásról szól – ha ezt nem sikerül megvalósítani, akkor a lényeget vesztjük el – szögezte le Gál Tamás.

A bérletek programjáról még elmondta: nem az egész sorozatot fűzték fel egy szálra, hanem az egyes koncerteket szervezték egy téma, gondolat, érzés köré – így kapta például a Gyöngy bérlet első koncertje az Őszi ének, a Népszerűé pedig a Misztérium és derű címet. De a tervek tükrében érdemes ideidézni egy későbbi koncert címét is, ami így szól: A jövő zenéjének útjain.

A Népszerű bérlet programja »
A Gyöngy bérlet programja » 

Cs. M.
Fotó: F. K. Cs.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-08-13 (Szombat)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!