Városinfó

Partnerség és településfejlesztés

2014-06-24 17:06

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Miskolc a megújuló együttműködések városa címmel rendezték meg a városházán kedden a Partnerség építés és településfejlesztés Miskolcon elnevezésű ÁROP projekt nyitókonferenciáját.

nyitokonf_140624_fkcs_1.jpg

Miskolc város önkormányzata az Új Széchenyi Terv Államreform Operatív Program keretében vissza nem térítendő támogatásban részesült. A pályázat célja, hogy az önkormányzat megerősítse a civil szervezetekkel, vállalkozásokkal, közigazgatási szereplőkkel meglévő kapcsolatait. A pályázat keretében civil, vállalkozói és közigazgatási szektort célzó rendezvényeket, képzést és különböző marketing kommunikációs eszközök alkalmazását tervezik azért, hogy új kapcsolati hálók és hosszú távú párbeszéd alakuljon ki. A projekt nyitókonferenciájának céljai közt szerepelt a társadalmi párbeszéd lehetőségeinek, fórumainak, törvényi szabályozásának és jó gyakorlatainak megismerése, a projekt céljának és tevékenységének bemutatása, a résztvevők motiválása a programba való aktív bekapcsolódásra, a párbeszéd fórumain való részvételre.

A rendezvény Kiss Gábor alpolgármester nyitotta meg, aki beszédét azzal kezdte: Miskolcon a partnerségnek megvannak az alapjai, nem kell most partnereket keresnie az önkormányzatnak a projekthez. Nagyon fontos a szervezetek közötti együttműködés, ami célja is a programnak, de még fontosabb, hogy a lakossághoz is eljussanak ezek a projektek. Minden résztvevő számára az a cél, hogy a helyi társadalom működő szövetében részt vegyenek, tette hozzá. Az alpolgármester azt is hangsúlyozta: ki kell alakítani a jól működő mechanizmusokat, hogy az elképzelésekből valódi beavatkozások legyenek. Ebben fontos szerepe van a civil szervezeteknek, ahogy az egyházaknak és a gazdaság szereplőinek is. Kérte, ha problémák vannak, azt is mondják el, hogy együtt meg tudják őket oldani, és, ha jó példák vannak, azt is mutassák be.

nyitokonf_140624_fkcs_6.jpg

A konferencián több előadást is meghallgathattak a résztvevők, így például Wachter Balázs tanácsadó beszélt az új lehetőségekről a városfejlesztésben az EU 2014-2020 közötti programozási időszakában. Előadását a gazdaság, környezet, társadalom hármasa köré építette, a környezet kapcsán kiemelte, hogy Miskolc jó példával jár elől a zöld beruházások terén. Bemutatta a pályázati programokat, amelyek lehetőséget biztosítanak a civil szervezetek számára, míg a gazdaság kapcsán a területi operatív programokat emelte ki.

A nap folyamán a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács létrejöttének céljáról és működéséről, illetve a civil ügyek országgyűlési és kormányzati képviseletéről is meghallgathattak előadást. Ezt követően délután a projekt céljainak és tevékenységeinek bemutatása következett, illetve tájékoztattak a részvétel és bekapcsolódás lehetőségeiről, később pedig panelbeszélgetésekkel a hazai és nemzetközi jó gyakorlatok bemutatására is sor kerül.   

H. I.

Fotó: F. Kaderják Csilla


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2023-12-10 (Vasárnap)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!