Kultúra

Nemzetközi alkotótábor Komlóstetőn

2014-06-23 16:23

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE alkototabor_komlosteton_140623_ja.jpg

A „Magyar vagyok… Határtalanul” rajzpályázat díjazottjainak rendeznek nyári alkotótábort a héten a Komlóstetői Általános Iskolában. A 18 külhoni és 36 miskolci tanuló a kézműves tevékenységek mellett kirándulásokon is részt vehet Miskolcon és környékén.

A pályázatra 874 mű érkezett, ebből 227 határon túlról (szlovákiai, romániai és szerbiai iskolákból, valamint Kárpátaljáról). 43 alkotást díjazott a szakmai zsűri, s 296 rajzot állítanak ki. A nyertes miskolci és külföldi gyerekek 4. évfolyamtól kezdve meghívást kaptak a Komlóstetői Általános Iskola nemzetközi nyári alkotótáborába, összesen 54-en, 18 külhoni és 36 miskolci fiatal.

alkototabor_komlosteton_140623_ja_3.jpg

– 17 éves hagyományokkal rendelkezik a pályázat. A korábbi díjazástól eltérve úgy döntöttünk, ezúttal nem könyvet és oklevelet kapnak a fiatalok, hanem jutalomtáborba invitáljuk őket. Célunk, hogy a magas szintű képzőművészeti és kézműves foglalkozásokon kívül a diákok megismerkedjenek Miskolc és a Bükk szépségeivel, értékeivel, nevezetességeivel. Ezért tervezünk egy egész napos kirándulást is, de a belváros és Miskolctapolca szépségeit is megmutatnánk a rajzos foglalkozások után – mondta a hétfői megnyitón Holló Gyula igazgató.A foglalkozásokon a rajzolás, festés, agyagozás, szobrászkodás, szövés, gyöngyfűzés mellett a népi hagyományok őrzéséről is tanulhatnak a diákok.

A beérkezett rajzokból a szakmai zsűri elbírálása nyomán minden évben kiállítást rendeznek – a tanulók tárlata péntek délután 4 órakor nyílik meg az iskolában. A 2014-ben indított honlapon (www.határtalanul.hu) pedig megtekinthetők a tavalyi és az idei alkotások.

alkototabor_komlosteton_140623_ja_5.jpg

A rajzpályázat az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emlékére indult az akkori 40-es Általános Iskolában. Évről évre a március 15-ei ünnepségek kísérője volt a rajzverseny és az azt követő kiállítás. A 40-es megszűnése után az ötletgazda Juhász Dénesné átkerült a Győri kapui Általános Iskolába, s vitte magával a pályázat ötletét is. Juhász Dénesné a 2012/2013-as tanévtől a komlóstetői intézmény pedagógusa lett, így vele együtt a rajzverseny és a kiállítás is odakerült.

A „Magyar vagyok” című rajzversenyt eredetileg miskolci iskolák részére hirdették meg. A hagyományokat folytatva, de három éve már határon túli iskolák bevonásával írják ki a pályázatot.

alkototabor_komlosteton_140623_ja_7.jpg

A versenyt három korosztálynak (alsó- és felső tagozat, középiskola) hirdetik meg, a diákok szabadon választott technikát alkalmazva emlékeznek a magyar történelem kiemelkedő eseményeire, az 1848/49-es szabadságharcra, és mindenre, ami a magyar néphez köthető (népi motívumok, mesék, hungarikumok stb.).

minap.hu
Fotó: Juhász Á.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-10-06 (Csütörtök)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!