Operafesztivál

Aida és Radames története a jégcsarnokban

2014-06-21 07:50

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE aida_jegcsarnok_140620ml_11.jpg

Hatalmas érdeklődés, telt ház mellett mutatták be péntek este a jégcsarnokban az idei Ezrek operáját, Verdi Aidáját. A miskolci előadást a Magyar Állami Operaház és a Bartók Plusz Operafesztivál közösen állította színpadra, Aida és Radames történetének művészi megjelenítése bizonyára ezúttal is sokaknak szolgált életre szóló élménnyel.

Az Aida Giuseppe Verdi négyfelvonásos operája. Szövegét Auguste Mariette régész története alapján Antonio Ghislanzoni írta. 1871. december 24-én mutatták be először, a Kairói operaházban. A pénteki, teljes bemutatót - ahogy arról beszámoltunk – immár hagyományosan két beavató előadás előzte meg Miskolcon. Az elsőt hétfőn, a másodikat szerdán láthatta belvárosban a közönség.Aida, az etióp király, Amonasro lánya Memphisben él rabszolgaként, de fogvatartói nem ismerik származását. Aida beleszeret Radamesbe, a fiatal katonatisztbe, aki viszontszereti őt, de Amneris, az egyiptomi király lánya is a tisztbe szerelmes. Aida apja, Amonasro közben megtámadja Egyiptomot, hogy kiszabadítsa lányát. Amneris nyomására, Ramphis főpap kihirdeti, hogy Ízisz istennő a fiatal tisztet választotta az egyiptomi sereg vezérének. Aida választás elé kerül: az apja vagy a szerelme győzelméért imádkozzon. Amneris csapdát állít Aidának. Azt hazudja neki, hogy szerelme meghalt a csatában, de amikor látja a rabszolgalány szomorúságát elmondja neki az igazat: Radames él. Aida boldog ujjongásával elárulja érzelmeit.

aida_jegcsarnok_140620ml_17.jpg

A felharsanó trombiták jelzik, hogy a győztes hadvezér visszatért, Amneris pedig elindul, hogy a fáraó lányaként üdvözölje őt. Radames győzelmi menet élén érkezik. A menetben fogolyként hozzák az etióp királyt, Amonasrót is. Az egyiptomiak nem tudják, hogy ki ő, azt hazudja, hogy a király elesett az ütközetben. A király kihirdeti, hogy siker jutalmaként Radames bármit kívánhat. A hadvezér az etióp hadifoglyok szabadon bocsátását kéri, amit a fáraó teljesít is. Ramphis azonban közbelép és Aida, az apjával együtt egyiptomi fogoly marad.

aida_jegcsarnok_140620ml_05.jpg

A fáraó utódjául választja Radamest és a trón mellé adja lánya kezét is. Miután Amonasro megtudja, hogy lányát Radameshez gyengéd szálak fűzik, felszólítja Aidát, hogy derítse ki Radames seregeinek helyzetét. Az etióp sereg ugyanis újraszerveződött és felkészült, hogy kiszabadítsák királyukat, ezért Aidának meg kell tudnia, melyik utat nem szállták meg az egyiptomiak. Aida először tiltakozik, de aztán elvállalja a feladatot. Radames szerelme és a hazája között örlődik, végül elmondja a hadititkot. Amint megtudja a titkot Amonasro menekülni akar lányával és Radamesszel együtt.

aida_jegcsarnok_140620ml_46.jpg

Radames azonban marad, önként adja fel magát. Amneris és Ramphis pedig szökevények után küldik az őröket. Amonasro szökés közben meghal, Aida eltűnik. Az áruló Radamesre halál vár. Amneris még mindig szereti és meg akarja menteni. Ha Radames lemondana Aidáról, ő az apjánál kegyelmet kérne neki. A hadvezér azonban úgy érzi nincs már értelme életének, meg akar halni.

aida_jegcsarnok_140620ml_40.jpg

A főpapok így kihirdetik a halálos ítéletet: Radamest élve falazzák be az Ízisz oltár alatti sziklasírba. Amneris megátkozza a papokat. Aida elrejtőzött a kriptában, hogy együtt haljon meg szerelmével. Mindketten elfogadták sorsukat, elbúcsúznak a földi élettől és várják az elmúlást. Amneris felettük sír és imádkozik, körülötte a papok táncolnak.

minap.hu
Fotó: Mocsári L.


A kulturális kormányzat 2014-ben 50 millió forinttal segíti az Operafesztivált, melyből 20 millió forintot a Nemzeti Kulturális Alap Fesztiválkollégiuma, 30 millió forintot pedig az NKA miniszteri kerete biztosít. A rendezvény idei főtámogatója a MOL és a TVK.   Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-08-08 (Szombat)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!