Városinfó

Indul a Salkaházi Sára Miskolc Program!

2014-06-19 18:23

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE salkahazi_program_140619ml_18.jpg

Ünnepi rendezvénnyel vette kezdetét csütörtökön a helyi nyugdíjasok megbecsülésére, anyagi támogatására létrehozott Salkaházi Sára Miskolc Program, melyet múlt héten fogadott el Miskolc közgyűlése. A város szépkorúit a Művészetek Házában köszöntötték, hangulatos műsorral, igazi „meglepetés-vendéggel”.

A gálaműsor a Miskolc Televízió által készített, a program névadójának életét bemutató kisfilmmel kezdődött. Salkaházi Sára (eredeti nevén: Schalkház Sára) Kassán született, 1899-ben. Szociális Testvérek Társasága nővére, közel száz magyarországi zsidó megmentője a nyilas uralom idején. A Szociális Testvérek mintegy ezer üldözöttet bújtattak. Valamennyi rendházuk telve volt velük, közülük majdnem százat személyesen Sára nővér mentett meg, aki ekkor a Bokréta utcai munkásnőotthont, a Katolikus Nővédő Otthont vezette.1944. december 27-én a zsidók után kutató nyilasok körbevették az otthont, több embert, köztük Sára nővért is magukkal vitték, s a Duna parton, az üldözöttekkel együtt kivégezték. Boldoggá avatási eljárását a Szociális Testvérek Társasága 1996 végén kezdeményezte, lefolytatását a Szentszék 1997 januárjában engedélyezte. Boldoggá avatási dekrétumát XVI. Benedek pápa 2006. április 28-án írta alá, ünnepélyes kihirdetésére pedig 2006. szeptember 17-én került sor a budapesti Szent István-bazilika előtti téren.

salkahazi_program_140619ml_12.0.jpg

A Salkaházi Sáráról szóló filmet követően Kriza Ákos, Miskolc polgármestere köszöntötte a ház nagytermét megtöltő, szépkorú közönséget. Beszédének elején Sütő András szavait idézte.
– „Önmagát becsüli meg minden nemzedék azáltal, hogy tudomásul veszi: a világ nem vele kezdődött.” Sütő András szavai nyomán gondolnunk kell az előző nemzedék tetteire. Önökkel, az önök munkájával kezdődött Miskolc élete. A városépítő munkát pedig meg kell köszönnünk. Salkaházi Sára mások szolgálatának szentelte életét. Ezért gondoltuk úgy, hogy róla nevezzük el a programot. Miskolc gazdasága az elmúlt négy évben stabillá vált. Eljutott arra a szintre, hogy lehetőséget, fedezetet biztosít a miskolci idősek elismerésére, támogatására – hangsúlyozta a polgármester, hozzátéve, hogy a kormány adósságátvállalása, a cégek, beruházások Miskolcra érkezése, a 3 ezerrel több munkahely mind hozzájárult ehhez a gazdasági stabilitáshoz.

salkahazi_program_140619ml_24.jpg

Kriza Ákos arról is tájékoztatta a közönséget, hogy a Salkaházi Sára Miskolc Programmal hosszú évekre előre terveznek. Minden 60 év feletti öregségi vagy özvegyi nyugdíjra jogosult személy, amennyiben igényli, támogatásban részesül. Az érintettek a következő hetekben levelet kapnak majd, amelyben részletesen ismertetik a programot, amelyre jelentkezni lehet.
– A programnak fontos üzenete van. Mégpedig az, hogy van a munkának becsülete – hogy csakis a munkának van becsülete. Azt támogatjuk, aki dolgozik, aki dolgozott. A cél Magyarországon és Miskolcon egyaránt a munka alapú társadalom megteremtése. Bízom benne, Miskolc a jövőben is úgy teljesít, hogy minden évben meg tudjuk hirdetni a Salkaházi Sára Miskolc Programot – emelte ki a városvezető, hozzátéve: egy ember, adott kor, társadalom arról ismerszik meg, hogyan, miként bánik az idősekkel.

salkahazi_program_140619ml_41.jpg

Kriza Ákos köszöntőjében arról is szólt, a közösségi közlekedés, a közbiztonság fejlesztése, a nyomortelepek felszámolása mind azért van, hogy szebb, élhetőbb, boldogabb hétköznapokat biztosítsanak a város polgárainak Miskolcon. Befejezésül Kriza Ákos felkonferálta a meglepetésvendéget, generációk kedvencét, Koós Jánost, aki feleségével, Dékány Saroltával érkezett Miskolcra, hogy Zenés utazás címmel gálaműsorral kedveskedjen az időseknek.
A művész legnagyobb slágereit hozta el, s miskolci kötődéséről is mesélt, hiszen egykor ő is városunkban élt.

K. J.
Fotó: Mocsári L.
Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2023-10-03 (Kedd)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!