Programajánló

Bemutatták a Csillagos házak napja programjait

2014-06-17 19:27

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

A szombaton rendezendő Csillagos házak program szervezői a Gláser Jakab Emlékalapítvány helytörténeti sétájával egybekötött bemutatót tartottak kedden három egykori csillagos háznál Budapesten.

Rév István, a Közép-Európai Egyetem Open Society Archives (OSA) Archívumának főigazgatója a séta első állomásán, a Népszínház utca 46. előtt emlékeztetett arra: június 21-én, szombaton lesz hetven éve, hogy csaknem 200 ezer zsidó embernek kellett kényszerlakhelyül a kapu fölött sárga Dávid-csillaggal megjelölt házakba költöznie Budapesten.

Csaknem kétezer ilyen ház volt a fővárosban, mindegyikhez sok, hetven évig el nem mondott történet kapcsolódik. Azóta már a harmadik generáció nőtt fel, nekik kell rekonstruálniuk a történteket - tette hozzá.

A rendezvényekkel nem 1944-re akartak emlékeztetni, hanem az volt a céljuk, hogy a ma itt élők szembenézzenek az akkor történtekkel - mondta. "A történelmünk a miénk, nekünk kell kezdenünk vele valamit, nem szabad, hogy mások mondják el helyettünk" - tette hozzá, hangsúlyozva, hogy ennek a programnak erkölcsi és nem politikai célja van.

Az OSA Archívum 2014 januárjában indította el a Csillagos házak programot, amely a holokauszt-emlékév egyik legjelentősebb közösségi programja. Az esemény célja, hogy a csillagos házak történetén keresztül idézze meg Budapest történetének ezt a tragikus fejezetét.

Idén június 21-én lesz a Múzeumok éjszakája is, és a Csillagos házak programhoz több budapesti múzeum és kulturális intézet is csatlakozott - közölte Rév István. Az együttműködésben részt vesz a Magyar Nemzeti Múzeum, a Budapest Történeti Múzeum, a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Capa Kortárs Fotográfiai Központ, a Magyar Nemzeti Levéltár, Budapest Főváros Levéltára, a Goethe Intézet, a Cervantes Intézet és a Lengyel Kulturális Intézet is.

A főigazgató a több mint száz helyszínre kiterjedő szombati programok közül kiemelte, hogy a Cirko-Gejzír moziban (amely 1944-ben csillagos ház volt) eddig nem látott filmeket vetítenek a zsidóüldözésekről, a XIII. kerületi Tátra utcában Raoul Wallenberg-emlékhangversenyt rendeznek, valamint azt, hogy az OSA Archívummal szemközti (egykor szintén csillagos) ház falára vetítik az emléknap legfontosabb eseményeit.

Rév István hangsúlyozta: a ma is álló mintegy 1600 csillagos háznál tartandó szombati megemlékezéseken nemcsak holokauszt-túlélők és rokonaik, hanem fiatalok, az épületek mai lakói és katolikus papok is részt vesznek, mert ezt erkölcsi kötelességüknek érzik.

A Teleki tér 22.-ben található imaház közösségének néhai szervezőjéről elnevezett Gláser Jakab Emlékalapítvány munkatársai túlélőkkel készített interjúk és levéltári kutatások alapján a csillagos házaknál tett sétán mutatták be az akkori mindennapokat.

Kitértek arra is, hogy ezekben a házakban sokszor ott maradtak a keresztény lakók és segítettek zsidó embertársaiknak. Felidézték: a zsidók számára kijárási tilalom volt érvényben, két órára hagyhatták el csupán a házakat, de akadtak keresztény boltosok, akik félretették nekik az élelmiszert, sőt, ha az üldözötteknek nem volt pénzük, nem kellett fizetniük. "Ezt kellene elmesélni az embereknek, ez nem vallás, hanem emberség kérdése" - írta a kiosztott sajtóanyagban egy túlélő.


MTI


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-01-25 (Kedd)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!