Egyház

Gáncs Péter: élő kapcsolatban kell lenni Istennel

2014-06-08 15:07

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke szerint pünkösd ünnepe lehetőséget biztosít a hívőknek, hogy élő kapcsolatot alakítsanak ki Istennel.

Az elnök-püspök a budapesti Deák téri evangélikus templomban bemutatott pünkösdvasárnapi istentiszteleten azt mondta: a pünkösd talán a legtitokzatosabb és legősibb ünnep.
"Lélegezz!" - Gáncs Péter szerint pünkösd erre bátorít mindenkit, továbbá arra, hogy újra merni kell "élő kapcsolatot létesíteni azzal, akitől az életet kaptuk". Isten arra vár, hogy az emberek első, újszülötti felsírásuk után újra hozzá kiáltsanak, és ő válaszolhasson - mondta az evangélikus egyház vezetője.

Gáncs Péter elmondta: pünkösd titkának megfejtését azok keresik jó helyen, akik Isten igéjére hallgatva felfedezik, hogy ez a legősibb ünnep. Az első pünkösdi csodát ugyanis a Biblia első lapjain, a Genezis könyvében kell keresni, amikor Isten lelke és igéje találkozott az anyaggal, majd világosságra váltotta a sötétséget a Földön, a porból pedig megteremtette az embert - hangsúlyozta.
Az evangélikusok elnök-püspöke úgy fogalmazott: pünkösd a teremtés és az újrakezdés csodáját kínálja, azt, hogy a száraz, öreg csontok is megújult erőre kaphatnak. Pünkösd ünnepén lehet "mélyen magunkba szívni Isten leheletét, közelségét, amely kiárad ránk", úgy mint amikor a friss levegő beáramlik egy szobába a nyitott ablakon át - fogalmazott.

Gáncs Péter szerint ilyen nyitásra van szükség ahhoz is, hogy "beengedjük azt a lelket, aki aztán megtanít minket lélegezni, megtanít minket Istennel élő kapcsolatban lenni". Emlékeztetett arra, hogy az imádság és az ige a keresztény élet alapvető megnyilvánulása, pünkösd pedig Isten válasza azoknak, akik imára emelik kezüket. Kitért arra is: sokan panaszkodnak, hogy az "egyházban szélcsend van, állóvíz, nem történik semmi".

"De vajon hányan emelik fel a kezüket imádságra, mert Isten az imádkozó kezekbe tud belekapaszkodni?" – tette fel a kérdést Gáncs Péter, aki szerint ha nem emeljük fel a kezünket, nincs Istennek kit talpra állítania és útnak indítania.
Gáncs Péter emellett szólt arról is, hogy az egyik legnagyobb igazság, amelyet Krisztus tanítványai kétezer év óta nagyon nehezen tanulnak, az az, hogy "Istennek kell inkább engedelmeskedni, mint az embernek". Szavai szerint mindennek nem polgári engedetlenségi mozgalmakat vagy a hatósággal szemben ellenállást kell eredményeznie, hanem annak felismerését, hogy az első helyen mindig Isten szava és akarata áll.

MTI
Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-09-28 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!