Közélet

Lelki híd a csíksomlyói zarándokokkal

2014-06-07 17:58

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE punkosdi_junialis2_3.jpg

A csíksomlyói zarándokokkal lelki közösségben, első alkalommal rendezték meg a Pünkösdi Juniálist szombaton a Csanyikban, ahol a pünkösdi szentmisét követően egész nap családi programok várták az érdeklődőket. Mások mellett élő koncertet adott a Fonogram-díjas Holdviola zenekar is. A rendezvény fővédnöke Kriza Ákos polgármester, védnöke pedig Palánki Ferenc püspök, általános helynök volt.

punkosdi_junialis_2_140607.jpg
Szombaton délelőtt 10 órától – Csíksomlyó szellemében – a Szentlélek eljöveteléről emlékeztek meg ünnepi szentmise keretében, ezzel kezdetét vette az első Pünkösdi Juniális. Több kötődése is van ennek az ünnepnek – kezdte beszédét a Csanyikban tartott szentmisén Mikolai Vince főesperes, diósgyőri plébános. Mint sorolta is, vasárnap ünnepeljük az egyház születésnapját, nem messze, a Bükkben van a pálosok Szentlélek kolostora, és az itt jelenlévők lelki közösségben vannak a csíksomlyói zarándokokkal, akik ezekben az órákban imádkoznak a magyarság nagy búcsújáró helyén.

– Nagy lelki, szellemi ünnep ez a magyarságnak, és mi itt, a Bükk lábánál szeretnénk ünnepelni, a szentmise után pedig közösen vigadni a pünkösdi örömben – fogalmazott a főesperes.

punkosdi_junialis_140607ml_04.jpg
– Örül a lelkem, mert azt látom, hogy nagyon sokan vagyunk, nagyon sok ember mosolyog, és csillog a szemük az örömtől – ezt már Kriza Ákos mondta köszöntő beszédében. Mint Miskolc polgármestere fogalmazott, egyre gyakrabban ünnepelünk együtt az egyházakkal, amit „teljesen természetesnek” gondol a városvezető is, hiszen a hétköznapjaink is összeforrottak. „Egyre nagyobb részt vállalnak abból a feladatból, amit a városban közfeladatnak tekintünk”, fűzte hozzá a polgármester.

punkosdi_junialis_140607ml_01.jpg
– Tavaly Mikolai Vince atya azzal keresett meg, hogy a Pünkösd előtti szombaton egy lelki hidat hozzunk létre a csíksomlyói zarándoklattal, ahol több százezer magyar ünnepli magyarságát, a magyar kereszténységét. Ez az a plusz, amit számunkra a Pünkösd még jelent: a magyar összetartozás ünnepét – fogalmazott Kriza Ákos, hozzátéve, örömmel fogadták a javaslatot, hogy itt, Miskolcon együtt tudjunk ünnepelni. „Reméljük, hogy hagyománnyá válik a juniális, s látva azt a rengeteg embert, aki itt van, biztos vagyok benne, hogy az is lesz”, zárta a polgármester, aki áldott Pünkösdöt kívánt mindenkinek.

punkosdi_junialis_3_140607.jpg
A juniális programrepertoárjában szerepelt a Fonogram-díjas Holdviola zenekar élő koncertje, akik electro-folk magyar népdal feldolgozásaikkal nagyszerű hangulatot varázsoltak a Csanyikba. Az érdeklődők aztán a magyarság és az összetartozás jegyében magyar népzenét hallgathattak a Tényleg Zenekar előadásában. A színpadon fellépett ugyanakkor a Fráter kórus is Regős Zsolt vezetésével, majd a Szinvavölgyi Néptáncműhely produkciója szórakoztatta a közönséget.

punkosdi_junialis2_1.jpg
A színpadi programok mellett a Borókás Népi Játszókert fa körhintája és fából készült játékai nyújtottak önfeledt szórakozásra lehetőséget a családok számára, valamint kézműves vásár, bemutató, és természetesen jó hangulat várta a felnőtteket szombat délután is a Csanyikban.

punkosdi_junialis_140607ml_03.jpg
A rendezvény fővédnöke Kriza Ákos, védnöke pedig Palánki Ferenc püspök, általános helynök volt.

minap.hu
Fotó: Mocsári L.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2023-10-03 (Kedd)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!