Egyház

Gyülekeznek a zarándokok a csíksomlyói Hármashalom-oltár előtt

2014-06-07 10:16

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Egyházi zászlók, magyar és székely lobogók alatt, zarándokok tízezrei érkeztek szombaton délelőtt a csíksomlyói Hármashalom-oltár elé, ahol helyi idő szerint déli fél egykor (magyar idő szerint 11.30-kor) kezdődik a pünkösdi búcsú hagyományos szabadtéri szentmiséje. A zarándokok között van Áder János köztársasági elnök is, aki magánlátogatásra érkezett Erdélybe – tájékoztatta az MTI-t Zsigmond Barna csíkszeredai főkonzul.

A legnagyobb magyar zarándoklatra többnyire gyalogosan érkeztek a szombat hajnalban (vagy már az előző napokban) útnak indult, úgynevezett keresztalják – vagyis kereszt alatt vonuló, templomuk zászlója, és a településnevet jelző felirat mögé felsorakozó csoportok - a környező székely falvakból. Erdély, a Kárpát-medence és nagyvilág számos más pontjáról is érkeztek gyalogos zarándokok.

Idén három különvonat vitt Magyarországról zarándokokat. Tiszteletükre több erdélyi vasútállomáson ünnepi fogadtatást rendeztek a helyi magyar szervezetek. A Csíkszeredába vonaton, buszon vagy autóval érkezett zarándokok is gyalog tették meg a három kilométeres utat a Csíksomlyói Kegytemplomig, illetve kapaszkodtak fel a Kis- és Nagysomlyó-hegy közötti nyeregbe, ahol a pünkösdi búcsú szabadtéri szentmiséjét celebrálják.

A Szék útján összefüggő embertömeg özönlött szombat délelőtt a kegytemplom felé, amelyben feliratok, zászlók, sajátos kitűzők jelezték hordozóiknak a különböző Kárpát-medencei településekhez, kisebb közösségekhez való tartozását a felvidéki Tardoskeddtől a székelyföldi Oroszhegyig, a nyugat-magyarországi Fertőendrédtől a partiumi Aradig. A fiatalok közül sokan székely népviseletbe, vagy cserkészegyenruhába öltöztek, mint például gyergyóújfalusi diákok. De távolabbi országok lobogói is feltűntek a tömegben: a Marosvásárhelyről harminc éve kivándorolt Hidi Piroska kanadai zászló alatt kaptatott a meredek hegyoldalon 80 éves édesapjával.

A reggeli órákban még százméteres tömött sorban várakoztak a hívők arra, hogy bejuthassanak az csíksomlyói kegytemplomba, a félezer éves, csodatevőként tisztelt Mária-szobor elé.

A csíksomlyói pünkösdi búcsú idei mottója: „Boldog a méh, amely téged hordott”. A szabadtéri szentmisét Jakubinyi György, a Gyulafehérvári Főegyházmegye érseke mutatja be, a szentbeszédet Oláh Dénes marosvásárhelyi főesperes, plébános mondja. A búcsú egyetlen meghívottja az ünnepi szónok, mindenki más egyszerű zarándokként van jelen – hangsúlyozzák évről-évre a Boldogasszony-kegyszobrot őrző, a búcsút szervező ferences szerzetesek.

A csíksomlyói Hármashalom-oltárnál bemutatandó pünkösdi szentmisét a Duna tévé és a Mária Rádió élőben közvetíti.

MTI



Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-09-28 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!