Kultúra

Versenyben fedezték fel Miskolcot

2014-06-06 14:58

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE varostorteneti_vetelkedo_140606_vcs_15.jpg

A középiskolásoknál már pénteken eldőlt, melyik három csapat nyaralhat a Balatonnál, az általános iskolások holnap, szombaton vívják meg a várostörténeti verseny döntőjét.

Ebben az évben már hatodszor hirdette meg Fodor Zoltán önkormányzati képviselő a Miskolci Kommunikációs Nonprofit Kft.-vel közösen a várostörténeti vetélkedőt általános és középiskolások számára. Háromfős csapatok nevezhettek, hogy minél többet megtudjanak a városról.

– Fontos, hogy a gyerekek megismerjék Miskolc értékeit! Sok olyan diák van, aki a lakóhelye közelében éli az életét, nem nagyon járja a várost, így valódi felfedezés jelent számára a verseny. Közben pedig olyan felkészültségre tesznek szert, hogy akár kis idegenvezetőként is megállnák a helyüket – emelte ki a főszervező.

varostorteneti_vetelkedo_140606_vcs_01.jpg

A fiatalok a felkészülés ideje alatt elolvassák az ajánlott irodalmat, általában könyvtárba járnak, régi cikkeket olvasgatnak, fényképeket nézegetnek, miközben igazi közösségé kovácsolódnak.

– Fontos, hogy fiatalon kialakuljon a lokálpatriotizmus, ez pedig iskolapadban nem sajátítható el, élményalapúnak kell lennie – emelte ki Kiss Gábor. Az alpolgármester hozzátette: nagyon szép hagyomány ez a verseny, és egybevág a városvezetés céljaival. A közelmúltban elkészült a városismereti, várostörténeti oktatási koncepció, azóta elkezdődött az Értéktár kialakítása, ehhez kapcsolódik ez a lehetőség, hogy a diákok nagyon érdekes feladatok során bővítsék ismereteiket a városról.

Ebben az évben tizennégy középiskolás csapat vágott neki az írásbeli fordulóknak, közülük hét került be a pénteki döntőbe. Itt többek között keresztrejtvény, képfelismerés, képösszeállítás, régi épületek beazonosítása, és még sok izgalmas feladat várta őket. Többségük valamilyen módon kapcsolódott Herman Ottóhoz.

varostorteneti_vetelkedo_140606_vcs_05.jpg

– Minden évben egy esemény, évforduló köré szerveződnek az események. Ebben az évben adta magát, hogy Herman Ottó életét, munkásságát, korát, a vele egy időben élt tudósokkal, politikusokkal kapcsolatos kérdéseket járjuk körbe – mondta Dobrossy István történész, a kérdések összeállítója, a döntő zsűrijének elnöke. – Mindig felhívom a fiatalok figyelmét, hogy ez a verseny nem vérre megy. Természetesen, ha már időt, energiát fektetnek bele, fontos a megszerzett tudás mellett az eredmény is. Azonban a legfontosabb, hogy ha vendégük jön, tudjanak mit mondani neki a városról, hogy ne csak megismerjék, de megszeressék – és így valóban miskolcivá válhassanak.

Azért a jutalom sem mellékes, ebben az évben az első három helyezett csapat, természetesen felkészítő tanárával együtt, 8 napig Balatonmáriafürdőn üdülhet, és minden döntős műszaki ajándékot kap. Szombaton az általános iskolások döntik el a nyeremények sorsát, a középiskolák versenyében azonban már pénteken megszületett az eredmény.

I. Földes Ferenc Gimnázium, Piszkos hármas
II. Gábor Áron Művészeti Szakközépiskola, II. csoport
III. Koós Károly Építőipari Szakközépiskola és Szakiskola, A csapat
IV. Gábor Áron Művészeti Szakközépiskola, I. csoport
V. Koós Károly Építőipari Szakközépiskola és Szakiskola, B csapat
VI. Avasi Gimnázium
VII. Teleki Tehetséggondozó Kollégium


Cs. M.
Fotó: Végh Cs.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-09-28 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!