Kultúra

„Sikerült létrehozni valamit, amiről érdemes beszélni”

2014-06-04 11:43

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE tizeset_konyvbemutato_140603_vcs_15.jpg

Tíz év egy reprezentatív albumba rendezve – művészettörténeti szempontból pótolhatatlan összefoglalója egy időszaknak, ami nemcsak alkotásokat, de közösséget is teremtett. Ez a Spanyolnátha online művészeti folyóirat első évtizedéről, és a jubileumot megünneplő kiállítás-sorozatról szóló, Tízeset című album, amit kedden este zárt körben mutattak be a Színészmúzeumban.

A bemutatóra elsősorban azokat az alkotókat hívták meg, akik szorosabban vagy lazábban, de maguk is együttműködnek a Spanyolnáthával. És vannak ilyenek sokan – mert, ahogy Petőcz András író, költő a keddi találkozón is kiemelte, a közösség nagyon fontos a művészeti életben, a Spanyolnátha, Vass Tibor és Vass Nóra pedig meg tudott teremteni egy olyan közösséget, ami helyet talált magának a hazai művészeti életben.

tizeset_konyvbemutato_140603_vcs_17.jpg

– Ez a legfontosabb. Ez a közösség, a hangulat. Ez a hozzáállás leginkább a XX. század nagy klasszikusához, Kassák Lajos tevékenységéhez hasonlatos. Kassák ugyanis saját lapjaiban, a Tettben, a Mában, a Munkában nemcsak képeket, verseket, novellákat publikált, hanem közösséget tudott teremteni. A Spanyolnátha alapítója is erre volt képes. Körülötte, a lap körül művészek jelennek meg, és ezek a művészek valami újat, mást tudnak produkálni. Erről szól a Spanyolnátha 10 éve, és erről szólt az elmúlt félév, amikor a Spanyolnáthát ünnepeltük egy kiállítás-sorozat keretében – fogalmazott.

A kötet a Spanyolnátha elmúlt 10 évét dokumentálja tehát, ami egyrészt művészet- és irodalomtörténeti szempontból nagyon fontos, pótolhatatlan forrás. Másrészt pedig arra a gondolatra inspirál mindenkit, aki találkozik vele, hogy lám: lehet alulról jövő módon kis közösségeket, civil társaságokat teremteni.

tizeset_konyvbemutato_140603_vcs_05.jpg

Berka Attila művészeti szerkesztő a jubileumi kiállítás-sorozat és a kötet kapcsán lényegében szintén erről a közösségről beszélt, amikor azt emelte ki, hogy sok ember közös munkája, energiája, együtt dolgozni tudása kellett ahhoz, hogy mindez létrejöjjön.
– Amire a legbüszkébbek vagyunk, az maga a könyv. De valójában, ami belekerült, arra mindenre büszkék vagyunk. Egy folyamatosan változó Magyarországon sikerült tíz éven keresztül dolgozni, és azt hiszem, létrehozni valamit, amiről érdemes beszélni, amivel érdemes foglalkozni. Ez egy sikertörténet, jó ezt kimondani – nyilatkozta.

A reprezentatív album többek között a Spanyolnáthát köszöntő, Tízeset című kiállítás- és rendezvénysorozat tárlatain elhangzott megnyitószövegeket közli, megjelennek a kiállítás kurátorainak műhelyvallomásai is. Olvashatók benne a spanyolnátha-járványról szóló írások, Vass Tibor alapító főszerkesztővel készült interjúk, és megemlékezik a kötet azon Spanyolnátha-szerzőikről, akik már nem lehetnek közöttünk, de szellemiségük, alkotásaik tovább élnek. Mindemellett installációk, a Tízeset csoportos és önálló tárlatainak bőséges fotódokumentációja összegzi a Spanyolnátha első tíz évét.

minap.hu
Fotó: Végh Cs.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2019-12-15 (Vasárnap)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!