Partneroldalak

Már csak négy külképviseletről várják az urnákat

2014-05-27 21:29

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Kedd délutánra négy külképviselet kivételével az európai parlamenti (EP-) választás külképviseleti szavazatait tartalmazó összes urna megérkezett a Nemzeti Választási Irodába (NVI).

Az NVI az MTI érdeklődésére azt is közölte, hogy már csak Csungking, Hanoi, Melbourne és Tokió urnáira várnak.

A külképviseletek többségéről egy urna érkezett, a sok szavazó miatt azonban Bécsből, Berlinből, Csíkszeredáról, Londonból és Münchenből 2-2, Brüsszelből pedig négy urna érkezett.
Az első külképviseleti urna hétfő reggel 10 óra után érkezett meg az NVI-hez, Ottawából.

Az EP magyar tagjainak vasárnapi választásán az ország 96 külképviseletén voksolhattak azok a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok, akik előzetesen névjegyzékbe vetették magukat. Az amerikai kontinensen az időeltolódás miatt már szombaton megtartották a szavazást.

A külképviseleti névjegyzékbe 7567-en vetették fel magukat, közülük 6321-en el is mentek szavazni, vagyis a névjegyzékbe vettek 83,58 százaléka voksolt. Volt 19 olyan külképviselet, ahol százszázalékos volt a részvétel.

Az urnáknak a jogszabály szerint csütörtök éjfélig kell megérkezniük, de a tervek szerint már szerda kora délután megjön az utolsó is, amelyet Ausztráliából várnak. A külképviseletekről az NVI összesen 104 urnát vár.

Amint valamennyi urna megérkezik, az NVI-ben felbontják őket. Először megállapítják, hogy az urnában lévő szavazatok száma egyezik-e az urnában lévő jegyzőkönyvben feltüntetettekkel, majd a gyors eredménymegállapítás érdekében beszkennelik a szavazatokat.

A külképviseletekről (amelyek együtt jogilag egyetlen szavazókört alkotnak) beérkező szavazatokat kézzel is megszámlálják, és az eredményről a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) állítja ki a jegyzőkönyvet.

Az NVB a jogorvoslati határidők letelte után, várhatóan szombaton állapítja meg az EP-választás végeredményét.

MTI


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2021-04-11 (Vasárnap)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!