Gazdaság

Kiemelt fejlesztési központok találkoztak Miskolcon

2014-05-27 14:57

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE kiemelt_fejl_konf_140527_fkcs_10.jpg

A miskolci városházán találkoztak ma Magyarország kiemelt fejlesztési központjainak város- és cégvezetői, hogy átadhassák egymásnak tapasztalataikat és elindulhasson egy olyan fórumsorozat, amelynek során szorosabb együttműködésben dolgozhatnak majd.

A városháza közgyűlési terme adott otthont a fórumnak, melyen a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Nemzeti Innovációs Hivatal, a Nemzeti Külgazdasági Hivatal, Miskolc, Győr, Kecskemét, Szentgotthárd, Szombathely, Zalaegerszeg, Nagykanizsa, Tatabánya önkormányzatának vezetői, a városokban található nagyberuházó cégek képviselői – mint az Audi, a Mercedes, a Nyugat-Pannon Járműipari Központ) – vettek részt.

Az együttgondolkodás fóruma

A megjelenteket Pfliegler Péter, Miskolc alpolgármestere köszöntette, aki hangsúlyozta, mennyire fontos Miskolc számára, hogy kiemelt fejlesztési központ minősítést kapott, és az is, hogy elsőként adhatott otthont egy ilyen típusú találkozónak. Az együttgondolkodás lehet a mottója ennek a fórumnak.

kiemelt_fejl_konf_140527_fkcs_8.jpg

2013. október 8-án kapta meg Miskolc a kiemelt fejlesztési központ minősítést. Most pedig úgy gondolták, érdemes találkozni azokkal, akik szintén így működnek, és egy közös hálót szőni, szinergiákba helyezni a tudást, ami ezekben a központokban megtalálható, kezdte köszöntőjét Kriza Ákos, Miskolc polgármestere. Remélik, hogy lesz folytatás is, országos hálózatot kialakítva ezekkel a fórumokkal végigjárhatják az összes központot.
 
A járműipar Magyarországon egy sikersztori, szögezte le Berényi János, a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) elnöke. Februárban kezdeményeztek találkozót az iparág képviselőivel, akiktől pozitív visszajelzések érkeztek, mondta. Az átalakuló kormányban külgazdasági és külügyminisztérium jön létre, ami jelzi, mennyire fontos a külgazdaság, a gazdaságfejlesztés kérdése. Ebben lényeges a HITA „két lába”, az export- és befektetés-ösztönzés. Cél, hogy a jelenlegi háromezerről tizenkétezerre nőjön az exportképes vállalatok száma, és, hogy hazánk Európa gyártási központja legyen. Ebben meghatározó szerepe van a járműgyártásban részt vevő cégeknek.

Megemlítette, hogy Cannes-ban vehette át a Financial Times elismerését, amely szerint Magyarország a Közép-európai befektetések elsőszámú célpontja. Szólt arról, hogy tavaly 9 új befektetést és 46 fejlesztést segítettek, 2012 óta pedig 85 település, köztük Miskolc nyerte el a befektetőbarát önkormányzat címet.

Miskolc: innovatív, digitális város


Az előadások sorát Miskolc kezdte el. A város és a Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. kapcsolatáról Kriza Ákos és Uwe Mang gazdasági igazgató beszélt. A polgármester azzal kezdte, hogy a Miskolcon jelen lévő legnagyobb globális cégről van szó, mellyel stratégiai partnerség jött létre, így együtt tervezték a következő uniós fejlesztési ciklust is.

kiemelt_fejl_konf_140527_fkcs_14.jpg

Miskolcról elmondta, az utóbbi majd’ négy évben háromezerrel sikerült csökkenteni a munkanélküliek számát, ami elsősorban a jelenlévő multinacionális cégeknek köszönhető, de a kkv-k erősödését mutatja, hogy jelentősen nőtt tavaly a befizetett iparűzési adó is. Nemcsak összeszerelő üzemek létesülnek a városban, hanem a magas hozzáadott értéket képviselő cégek is jelen vannak. A nagyarányú elvándorlás dinamikáját pedig sikerült megállítani.

Kriza Ákos röviden bemutatta Miskolcot és beszélt arról is, hogy a kiemelt fejlesztési központi cím elnyerése után minden szükséges feladatot elvégeztek, hogy ezt megfelelően ki is tudják használni: munkacsoport alakult, gazdaságfejlesztést ösztönző rendeletet alkottak, kiadványok jelentek meg, weblapok állnak rendelkezésre. 2014 és 2020 között a megyei jogú városok között a második legnagyobb fejlesztési összeghez juthat hozzá a város, mintegy 33 milliárd forintról van szó. A legtöbb új munkahely az elmúlt években szintén itt teremtődött. Miskolcon hosszú távú befektetések jelennek meg, a Bosch az egyetemen és a duális középiskolai képzésben is jelen van.

Miskolc jövőképéről elmondta, dinamikusan fejlődő befektetési központot képzelnek el, innovatív, digitális várost, olyat, amely turisztikai célállomás, ahol környezetbarát fejlesztések valósulnak meg.

kiemelt_fejl_konf_140527_fkcs_16.jpg

Közös TOP 10 a Bosch-sal

Miskolc fontos telephelye a cégnek és a társadalmi szerepvállalása is erős a városban, mondta Uwe Mang. Áttekintést adott a Bosch magyarországi tevékenységéről és lépésenként mutatta be a 2002-ben kezdődött miskolci fejlesztéseket, integrációkat. A társadalmi szerepvállalás, az oktatási fejlesztések kapcsán szólt arról, hogy lehetőséget biztosítottak dolgozóik gyermekeinek óvodai elhelyezésére, német nyelvű általános iskolai osztályokat indítottak, az Andrássy Gyula Szakközépiskolában működő Bosch-osztály létszámát a duplájára szeretnék emelni, több sportágat is támogatnak a városban. A cég teljesen beépült nemcsak a helyi gazdasági, hanem a társadalmi, közösségi életbe is, jelentette ki.

Az önkormányzattal közösen dolgozták ki az úgynevezett TOP 10 projektet, vagyis tíz pontban szedték össze azokat az elképzeléseket, amelyek segítségével Miskolcot vonzó várossá tuják tenni, ahol érdemes élni, dolgozni, beruházni. Ezek szerepelnek az integrált városfejlesztési stratégiában is. Ennek megfelelően a gazdasági fejlesztések mellett része a lakhatás, az idegen nyelvű szolgáltatások elérése, az infrastruktúra fejlesztése, a szakképzés összehangolása a gazdaság igényeivel.

kiemelt_fejl_konf_140527_fkcs_22.jpg

Fontos a hármas együttműködés

A miskolci prezentáció után Győr következett, Polgári István, az ottani önkormányzat stratégiai csoportvezetője megemlítette, hogy bár meglepő, de Győr nem kiemelt fejlesztési központ, ennek ellenére köszönik a meghívást. A város az Audi és a Szent István Egyetem közösen használja „A jövő Győrben épül” szlogent, ami jól jellemzi, hogy náluk is fontos ez a hármas együttműködés. Hogy mennyire más jellegű problémája lehet két városnak, azt bizonyítja, hogy a csoportvezető arról beszélt, a beköltözők, a népességnövekedés okoz náluk gondot, hogyan maradjon élhető a város.

Az Audi Hungária Motor Kft.-t Lőre Péter, vállalati kommunikáció, kormánykapcsolatokért felelős vezető mutatta be. A prezentáció végén gratulált Miskolcnak, mint mondta lenyűgöző a fejlődés, amelyen a város és a belváros keresztülment az utóbbi években.

A győrieket Kecskemét és a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. követte, Szemereyné Pataky Klaudia alpolgármester és Manfred Schulz osztályvezető előadásában. Következett Szentgotthárd, Szombathely, Zalaegerszeg, Nagykanizsa és a Nyugat-Pannon Járműipari Központ Molnár Miklós, szombathely alpolgármester, Szijártó Zsolt, a központ ügyvezető igazgatója és Mákos Csaba, az Opel Szentgotthárd Kft. működtetési igazgatójának előadásában. Tatabányát Schmidt Csaba polgármester mutatta be, majd kérdések, válaszok következtek. Délután pedig a magyar-német együttműködésekről tartanak interkulturális képzést.

H. I.
Fotó: F. Kaderják CsillaAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2019-11-17 (Vasárnap)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!