Sport

Az Újpest bírta jobban az idegek harcát - büntetők döntöttek

2014-05-26 14:20

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE dvtk_ujpest_kupadonto_140525_ml2.jpg

Az Újpesttel játszotta a Magyar Kupa döntőjét a DVTK csapata vasárnap este a Puskás Ferenc stadionban. A 19.00 órakor kezdődött derbi a magyar futball ünnepe volt: fantasztikus hangulat, helyzetek mindkét kapunál,  nagy küzdelem. A 6. percben az Újpest szerezte meg a vezetést, a Diósgyőr azonban egy percre sem adta fel, és a hosszabbítás első percében Bacsa Patrik révén egyenlített. Jöhetett a 2x15 perc ráadás, majd a tizenegyesrúgások, ahol az Újpest bírta jobban az idegek harcát, így ők nyerték meg idén a Magyar Kupát. A DVTK játékosai, szakmai vezetői pedig büszkén vehették át a második helyért járó ezüstérmeket.


Magyar Kupa, döntő
Újpest FC–Diósgyőri VTK 1–1 – 11-esekkel: 4–3

Edzői nyilatkozatok a mérkőzés után (dvtk.eu)

Nebojša Vignjević: - Nagyon szép mérkőzés volt, de sok az én szívemnek és sok más szurkoló szívének is. Megérdemeltük a győzelmet, ámbár mindkét csapat megérdemelte volna, azonban vesztesnek is lennie kell. A Diósgyőr is jól játszott, mi korán vezetést szereztünk, és utána kontrajátékra rendezkedtünk be. Volt esélyünk megduplázni az előnyt, de a DVTK-nak is akadtak veszélyes helyzetei. Miután az utolsó percben egyenlítettek, ellenfelünknél volt a lélektani előny. A hosszabbítás második félidejében mindkét csapat energiája elfogyott. A 11-es rúgások pedig egy nagy lutri, amit ezúttal mi nyertünk.

Bene Ferenc: - Kitűnő játékvezetés mellett és két ilyen kitűnő szurkolótábor előtt szerepelni irigylésre méltó helyzetben volt minden játékos. Bízom benne, hogy a magyar labdarúgásban még sok-sok ilyen mérkőzést rendeznek. Mindkét szurkolótábor és mindkét csapat játékosai megérdemelték volna a sikert, a labdarúgók emberfeletti munkát végeztek a pályán. Labdabirtoklásban és a helyzetek kialakításában jobbak voltunk, sajnos, a kapu előtt kevés minőségi döntést hoztunk. Az Újpest viszont rögzített szituáció után betalált, ami különösen bosszantó egy ilyen mérkőzésen. Mi megérdemeltük az egyenlítést, bármennyire is az utolsó pillanatban esett. A hosszabbításban is mindent megtettünk a győzelemért, még abban a periódusban is, amikor létszámhátrányban játszottunk. Sajnálom a szurkolóinkat, akik velünk voltak és végigszurkolták a 120 percet, és azokat is, akik otthon drukkoltak, ugyanakkor gratulálok az Újpestnek!

dvtk_ujpest_mkdonto6_140525_ml.jpg

Az Újpest nyerte a Magyar Kupát idén.

Ha Husic nem lövi be... És fölévágta.

Simon is berúgta, 4-3 az Újpestnek.

Barczi is berúgta, Balajcza a másik irányba mozdult, Barczi jobbra lőtt.

Vezet az Újpest, Tshibuabua értékesítette a tizenegyest.

Alves következik, lövése a keresztlécen csattan - kifelé. Az első kimaradt büntető.

Litauszki is értékesíti a büntetőt. 2-2.

Bacsa kíméletlenül felrúgja a pipába, 2-1 a Diósgyőrnek.

Vasziljevics is magabiztos, erős lövése bement, 1-1.

A diósgyőri tábor előtti kapura rúgják a büntetőket, Kostic kezdi. Bár Balajcza érezte az irányt, de védeni nem tudta a hajszálpontos lövést. 1-0Solymosi lefújta a mérkőzést, jöhetnek a tizenegyes rúgások.

120'
Zúg az "Érted élek én!"

119'
Nagy cselez befelé Batioja mellett, éles lövése majdnem a rövid alsóban kötött ki, de Rados leért.

118'
Két újpesti szöglet egymás után, de veszélytelen mindkettő.

116'
Anton beadását Alves csúsztatja ki. Majd Nagy rúgta Husicra a labdát, a 8. újpesti szöglet következik. Balogh beadását Rados látványos mozdulattal ütötte ki.

114'
Vasziljevics éles beadása is Rados kezében landol.

113'
Nagy rúgja el a labdát sípszó után (lesen állították meg), de a sárga elmarad.

111'
Egy újabb volt újpesti a Diósgyőrben: Egerszegi Tamás váltja Elek Ákost.110'
Vasziljevics lőtt kapásból, Rados másodszorra fogja a lövést. Vadászt kell közben ápolni, az oldalát fájlalja. Még egy cserelehetősége van a Diósgyőrnek, de Vadász nem kér cserét, folytatja.

109'
Fáradnak a csapatok, csökken az iram, az Újpest nem tudja gólra váltani emberelőnyét.

108'
Anton beadása kissé lecsúszott, így kapura ment, de Rados ezt is magabiztosan lehúzta.

106'
Elkezdődött a hosszabbítás második félideje is. Szűk negyedórája van a csapatoknak, hogy eldöntsék a találkozót, ha nem születik gól, akkor tizenegyesrúgások következnek.

107'
A ráadás ráadásában még egy sistergős Husic szabadrúgás, de elkerülte a kaput.

105'
Balogh kap sárgát reklamálásért.

104' Bacsa került ismét óriási helyzetbe, Balajczán már átemelte a labdát, de a játékszer elpattogott a kapu előtt.

102'
Litauszki küzdött a labdáért a Diósgyőr tizenhatosán belül, de Husic szögletre mentett. A beadást Rados kiüti, majd Nagy vágta fel Rajczit, jogos a sárga.

99'
Vasziljavics kap görcsöt, Kostic segít rajta.

97'
A hatodik szögletét rúghatja az Újpest. Előtte csere, Suljic helyett a 21 éves Nagy János kap lehetőséget a kupadöntőben.

dvtk_ujpest_mkdonto5_140525_ml.jpg

94'
Kádár megkapta a második sárga lapját is, így Solymosi felmutatta a pirosat. Kádár vállát érte a labda, a játékvezető kezezést látott. 10 emberrel folytatja a Diósgyőr.

93'
Újabb diósgyőri szöglet következik, de az újabb helyzet elmarad.

Hosszabbítás 1. perce
Diósgyőri helyzettel kezdődik a hosszabbítás, Batioja lövése pattan szögletre.

A játékvezető lefújta, nem született döntés a Magyar Kupa döntőjében, a rendes játékidőben 1-1 lett a vége. Sokakban felrémlik talán a tegnapi Bajnokok Ligája döntő, ahol szintén az utolsó percekben egyenlített a Real Madrid - akik végül meg is nyerték a találkozót. 2x15 perc hosszabbítás következik.

93'
Újpest szabadrúgás, mindenki megy előre, de Rados magabiztosan lehúzza.

dvtk_ujpest_mkdonto4_140525_ml.jpg

91' Bacsa góóóóóóóóóóóól!!!!!!! Jó cserének bizonyolt Barczi: jobb oldalról centerezett, Batioja lába előtt még elcsúszott a labda, de a hosszún érkezett Bacsa, aki a kapuba gurított.

89'
Újpesti kontra, de lelassul, Suljic azonban begyötri valahogy, Balogh lekészíti, Simon a döntő pillanatban elcsúszott, Heris pedig nagy erővel fölévágta. 3 perc a hosszabbítás.

87'
Balogh szabadrúgását Elek fejelte szögletre. Ismét Balogh áll a labda mögé, Kádár könnyedén kifejeli a labdát.

85'
Ígéretes helyről jön egy diósgyőri szabadrúgás, Kostic a labda mögött, lágy ívelését Balajcza húzza le.

84'
Simon kicselezte magát az alapvonalon kívülre.

82'
Kádár kap sárgalapot, Suljic tolta meg mellett a labdát, feltartásért járt a lap. A szabadrúgás hosszú, elhagyja a játékteret.


dvtk_ujpest_mkdonto_140525_ml.jpg
81'
Vasziljevics lő kapura, de veszélytelen.

80'
Csere az UTE-nál. Sztaniszavljevics helyett Juanan lép pályára.

78'
Óriási az iram, egyik csapat és játékos sem ismer elveszett labdát.

77'
Husic centerezett, de felszabadít az újpesti védelem.

76'
Gyorsan elvégzett szabadrúgással lódult meg Bacsa, de kivezette a labdát az alapvonalon.

74'
Simon sárgult be Husic visszahúzásáért. A szurkolók Tomiszlav Szivics nevét skandálják.

73'
Tetszetős diósgyőri akció futott a bal oldalon, Barczi kavarta meg a védőket, majd átkerült a jobb oldalra a labda, de komoly helyzet nem alakult ki Balajcza kapujánál.

71'
A kirúgásból Barczi harcolt ki szögletet, ami átszállt a másik oldalra, de nem sikerült kapura fejelni a labdát.

70'
Balogh lőtt laposan, de lövése elkerülte a diósgyőri kaput.

69'
Kabát Péter helyett Tshibuabua a pályán.

66'
Gosztonyi helyett a korábbi újpesti, Barczi Dávid a pályán.

63'
Vadász nyomta el Suljicot, szabadrúgás, ami ismét veszélyesen csavarodik be, Gosztonyi tisztázott, Újpest-sarokrúgás következik. Vasziljevics fejes, Rados véd. Az utóbbi percek az Újpestről szólnak.

62'
Ismét szöglet után veszélyeztetett az Újpest, Kabát tekerése talán erős volt Vasziljevicsnek, így kapu fölé tudott csak fejelni az újpesti játékos.

61'
Ismét Simon tört be a tizenhatoson belülre, de nem tudta góllal befejezni az akciót.

60'
Vadász és Suljic versenyfutását előbbi bírta jobban, szögletre mentett a diósgyőri védő. A szögletet Litauszki kotorta majdnem be a kapuba, veszélyes szituáció volt, de megúszta a Diósgyőr.

59'
Grumics próbált kapura lőni, de megakasztották. Gosztonyi cselezett aztán a jobb lábára, a beívelése (kapura lövése?) a hosszú kapufa mellett ment el.

dvtk_ujpest_mkdonto3_140525_ml.jpg

57'
A diósgyőri szurkolókon nem múlik semmi, most is zúg a "Diósgyőr, Diósgyőr!"

56'
Gosztonyi harcolt ki szabadrúgást a félpálya közepénél. Vadász kapta a labdát, kiosztott egy kötényt Suljicnak, de megint odaért egy Újpest-védő, szöglet. A beadás átszáll mindenki fölött, újpesti bedobás a másik oldalról. Nem tudja most kihozni a tizenhatosa előteréből a labdát az Újpest.

54'
Vasziljevics buktatta Eleket, a szabadrúgás veszélyesen jött az újpesti kapu elé, de Heris tisztázni tudott. Gosztonyi szöglete felperdült, Simon kivágta. N' Gawa ütközött Gosztonyival, szabadrúgás kifelé.

53'
Sztaniszavljevics maradt lenn, ápolni kell.

52'
Balogh passzolt a védők mögé, de Rados könnyedén megkaparintotta a labdát.

50'
Beszorítja ellenfelét a DVTK, de a helyzet még várat magára.

49'
Bacsa futotta le Herist, de tisztáztak az újpesti védők.

48'
Saját térfelén letámadja a Diósgyőr az Újpestet, meg is szerzik a labdát. Elek tört be a tizenhatoson belülre, Heris ütközött vele, de Solymosi nem látott szabálytalanságot.

Kezdődik a második játékrész.

dvtk_nepstadion2_140525_ml.jpg

Vége az első félidőnek.

45'
Újabb lila-fehér kontra, de Suljic önző volt, mindenesetre újabb szögletet rúghat az Újpest, a beadás veszélytelen. Solymosi le is fújta az első félidőt, mely újpesti vezetéssel zárult.

44'
Hosszú idő után újra eljutott a diósgyőri kapuig az Újpest, Sztaniszavljevics fejese azonban erőtlen.

43'
A hajrára mezőnyfölénybe került a DVTK, de gól egyelőre nincs. Most éppen Elek lőtt kapura jó 25-30 méterről, a mozdulat szép volt, de a lövés elkerülte a kaput.

41'
Vadász indítja hosszan Grumicsot, de Anton tisztáz, bedobás. Az újpestiek kivágják, de Vadászhoz kerül ismét, aki az alapvonalnál éri csak el a labdát, beadását azonban visszafújják, Solymosi kinn látta a labdát.

36'
Simont vágták fel a jobb oldalon, veszélyes helyről jöhet az Újpest szabadrúgása. Ismét Balogh áll a labda mögött, ezúttal magas a beadás, és középen lökés is volt, így kifelé szabadrúgás.

36'
Batioja-Bacsa-Gosztonyi a labda útja, így került át jobbról a bal oldalra, Gosztonyi életerős lökete azonban mellé ment.

35'
Elek Ákos is sárgát kapott Solymositól, Kabátot vágta fel a félpályánál.

diosgyori_szurkolok_140525_vcs_4.jpg
Egyre többen szorítanak a Diósgyőrért a Városház téren is

32'
Grumics volt erőszakos, megszerezte a labdát, átlőtte a bal oldalon érkező Gosztonyinak, lövésébe beleléptek. A szögletből újabb lövés, Kostic lőhetett, de ebbe is beleértek. Az újabb diósgyőri szöglet után tisztáztak az újpestiek. Nagy erőket mozgósít most a DVTK, ismét Kostic tört be a tizenhatoson belülre, de hosszan tolta meg a labdát, ami kigurult az alapvonalon.

30'
Kisebb csetepaté, Anton akaszkodott össze Batiojával, az újpesti utána rúgott, sárgát is kapott érte, de Batioja sem úszta meg lap nélkül.

29'
A Diósgyőr bal oldala aktívabb, ismét Husic kavarta meg az újpesti védőket, de menteni tudtak.

28'
Kabát élesen lőtt be egy szabadrúgást bal oldalról, Radosnak az utolsó pillanatig ki kellett várnia, hová pattan a labda. Szépen mentett a kapus.

26'
Nincs idő a pihenésre, Husic ment el baloldalon, beadását szögletre mentették. A beívelt labdát a diósgyőriek kapura tudták vágni, de alakadt az újpesti lábakban.

25'
Simon aktív, a jobb oldali cseleit követően lövésre vállalkozott, de az erős löket fölészállt.

24'
Kabát is besárgult, dühösen a nézők közé vágta az alapvonalon kiguruló labdát.

23'
Simon húzta meg a jobb szélen, be is tudta adni a labdát, de Alves tisztázni tudott.

21'
Újabb veszélyes újpesti kontra, létszámfölényben vezethették a labdát a diósgyőri védőkre, de Kabát fölébombázott.

20'
Batioja jön be Debreceni helyett, kényszerű csere a DVTK-nál. Valószínűleg egy felugrásnál sérült meg a diósgyőri csatár.19'
Bacsa húzta meg a bal szélen, de Litauszki utolérte, és szögletre mentett. Elek fejelt, de veszélytelenül.

18'
Debreceni valószínűleg nem tudja folytatni.

17'
Debreceni fogja fájdalmasan a térdét, miközben az Újpest vezet egy gyors kontrát, de az utolsó pillanatban Rados menteni tud.

16'
Vasziljevics is besárgult.

15'
Kabátot figyelmezteti a játékvezető.

13'
Gosztonyi kapja az első sárgalapot, Suljicot találta el.

10'
Gyönyörű csel Gosztonyitól, a centerezés mindenki fölött elszállt, az újabb beadást pedig Balajcza lehúzta.

9'
A Diósgyőr játékosai nem torpantak meg a gyors bekapott góltól, újabb szögletet rúghattak, de az újpestiek kivágták a labdát. A DVTK igyekszik nyomás alatt tartani a lila-fehér védelmet, most éppen Suljic csúszott be, diósgyőri bedobás.

dvtk_ujpest_mkdonto2_140525_ml.jpg

6'
Újabb Újpest-szabadrúgás. Balogh Balázs rúghatja középre a labdát, Litauszki bekotorta a labdát. 1-0-ra vezet az Újpest, korán megvan a vezetés. 1-0

6'
Kabát Péter próbálkozott jó 30 méterről szabadrúgásból, lövése Radoš ölében halt el.

5'
Suljic húzta meg a bal szélen, a lövést Radoš magabiztosan fogta.

3'
Második szögletét adhatta be Gosztonyi, a Kádár veszélyes csúsztatását Balajcza fogta.

A DVTK kezdte a mérkőzést.

A Diósgyőr fekete, az Újpest lila-fehér mezben fut ki a pályára.

A DVTK-ban Futács Márkó sérülése miatt nem tudta vállalni a játékot.

Az MLSZ telefonos tájékoztatása szerint Tomiszlav Szivics mégis a dobogón veheti át érmét az MK-döntő után, egyébként csak nézőként lehet jelen a derbin - írta meg a dvtk.eu.

dvtk_nepstadion1_140525_ml.jpg
A diósgyőri szurkolók már hangolnak

Út a döntőig

Mint ismert, a DVTK a 4. fordulóban kapcsolódott be a Magyar Kupa küzdelmeibe. Cigándon 4-3-as győzelemmel jutott tovább a diósgyőri csapat, majd a Videoton ellen az idegenbeli 0-0-át követően a visszavágón aratott 1-0-ás győzelemmel a következő körbe lépett, ahol a Lombard Pápa volt az ellenfél. A negyeddöntő első mérkőzésén lépéselőnybe került a DVTK, miután idegenben döntetlent harcolt ki, és két gólt is szerzett Mohamadou Abdourman és Lazar Marjanović révén. A március 26-ai visszavágón aztán Futács Márkó első félidőben szerzett két találatával és Zoran Kostić második félidei góljával magabiztosan verte a Pápa csapatát. Győzelmével a legjobb négy közé jutott a diósgyőri gárda.

Jöhetett a Magyar Kupa elődöntője, az ellenfél a DVSC volt. Az első mérkőzésen, Debrecenben még vereséget szenvedett a DVTK – emlékezhetünk: Seydi és Volaš góljával már 2-0-ra is vezetett a hazai csapat, Grumić aztán hiába szépített, Bódi góljával már az 1. félidőben 3-1-es előnnyel mehettek a csapatok. A második játékrészben Tisza is betalált, de Elek 90. percben szerzett góljával a Diósgyőr életben tartotta a reményeket a visszavágóra. A remény aztán a visszavágón valósággá is vált: már az első félidőben ledolgozta hátrányát a DVTK, Debreceni és Bacsa volt a két gólszerző, s mivel a Debrecennek nem volt válasza, így idegenben lőtt több góllal a Diósgyőr jutott a Magyar Kupa döntőjébe.

Tomiszla Szivics nélkül

– Legyen a szezon legrosszabb játéka, de nyerjünk – emelte ki Tomiszlav Szivics vezetőedző még szerdán, a Puskás Ferenc stadionban megtartott sajtótájékoztatón. - A döntőt nem játszani kell, hanem megnyerni. Szerintem ezen a mérkőzésen nem lesz sok gól. Remélem, maradt még erő csapatomban a Ligakupa-siker után még nagyobb örömöt okozni szurkolóinknak, akik végig mellettünk voltak – vélekedett.

Szerdán még nyilatkozott, csütörtökön pedig eltiltották: mint a minap.hu is beszámolt róla, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) fél évre eltiltotta labdarúgással kapcsolatos mindennemű tevékenységtől Tomiszlav Szivicset a Haladás elleni bajnokit követően tett nyilatkozatáért. S bár azóta a DVTK méltányossági kérelemmel fordult az MLSZ-hez annak érdekében, hogy a vezetőedző leülhessen a kispadra az Újpest elleni összecsapáson, szombaton megérkezett a válasz, melyben az áll, hogy “a Magyar Labdarúgó Szövetség Fegyelmi Szabályzata nem tartalmaz olyan paragrafust, amely a fellebbviteli jogorvoslati eljáráson túlmenően, lehetőséget adna bármely személynek, illetve testületnek a Fegyelmi Bizottság döntése hatályba lépésének felfüggesztésére.”

Így aztán a másodfokú döntés megszületéséig - és amennyiben az adminisztrációs akadályok is elhárulnak - a DVTK utánpótlás-igazgatója, Bene Ferenc vezényli majd az edzéseket, és ő ülhet le a kispadra a Magyar Kupa döntőjén is.

Teltház a Puskásban, közös szurkolás a Városház téren is

Minden jegy elfogyott egyébként a vasárnapi fináléra, 22 ezren nézik meg tehát a helyszínen az Újpest FC és a DVTK összecsapását. Az itthon maradók sem maradnak azonban közösségi élmény nélkül, hiszen a „Kupadöntő éjszakáján” azok, akik nem utaztak el a fővárosi döntőre, kivetítőn követhetik a mérkőzést a Városház téren, ahol a meccs után találkozhatnak majd a csapattal is. Hétfőn pedig igazi fiesztahangulatban ünnepelhetjük a – remények szerint – győztes csapatot ugyanott, a Városház téren, ahol este 6 órakor kezdődik a „DVTK after party”. A Városház térre  nyitott tetejű busszal érkeznek majd a játékosok. A diósgyőri csapatnak és szurkolótáborának a Reflex és a Bíborszél együttes adja a buzdító zenét, és természetesen minden, ilyenkor kijáró külsőséggel, konfettiágyúval, görögtűzzel ünnepelhetjük a győztest. A nap eseményeit a Miskolci Városháza és a csapat főszponzora, a Borsodi Sörgyár támogatja.

diosgyori_szurkolok_140525_vcs_7.jpg
A Városház téri kivetítőnél is alakul a hangulat

Magyar kupa 2013/14 döntő
Május 25., vasárnap, 19.00

Újpest - DVTK
Budapest, Puskás Ferenc stadion, 22 ezer néző V.: Solymosi
Újpest: Balajcza – Ngawa, Heris, Litauszki, Antón – Sztaniszavljevics, Vasziljevics – Simon K., Balogh B., Suljic – Kabát
DVTK: Radoš - Vadász, Alves, Debreceni, Husić - Kostić, Kádár, Elek -  Bacsa, Grumić, Gosztonyi.
Gólszerző: Gosztonyi (6. – öngól), ill. Bacsa (90.)

K. I.
Fotó: M. L., V. Cs.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2023-12-01 (Péntek)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!