Közélet

125 éve született Vásárhelyi, a Bükk másik nagy kutatója

2014-05-25 17:07

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE vasarhelyi_istvan_siremlekmu_140525_vcs_10.jpg

Vásárhelyi István természetkutató, zoológus, a magyar természetvédelem harcosa, a Bükki Nemzeti Park létrejöttének előharcosa volt – és Herman Ottó nagy tisztelője. A két „bükki” tudós egymás mellett nyugszik a felső-hámori temetőben. A Herman Ottó emlékévben Vásárhelyi Istvánnak is jubileumát üljük, ugyanis 125 évvel ezelőtt született.

vasarhelyi_istvan_siremlekmu_140525_vcs_05.jpg

Vásárhelyi István Jászberényben született 1889. május 29-én, és Lillafüreden hunyt el 1968-ban. Kutatásaival és jelentős munkásságával felbecsülhetetlen értékű tudományos gyűjteményt hozott létre. Herman Ottóval 1906-ban találkozott, az ő ösztönzésére kezdett el foglalkozni az állatok életének a tanulmányozásával. 1929-ben került a Miskolci Erdőgazdasághoz, majd 1933-ban a Garadna völgyében Herman Ottó hatására létrehozott pisztrángtelep vezetője lett. Halála után végakaratának megfelelően Herman Ottó mellé temették a hámori temetőben.Ezért tartották születése 125. évfordulójának ünnepét május 25-én, vasárnap ezen a két helyen.

A felső-hámori temetőben Csorba Gábor, a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgató-helyettese emlékezett rá, majd felavatták Vásárhelyi István új fejfáját, Szondy Sándor fafaragó művész alkotását, amin elhelyezték a korábbi síremlékre készült bronz portrét is.

vasarhelyi_istvan_siremlekmu_140525_vcs_13.jpg

A Lillafüred Pisztrángtelepen, egykori házánál róla készült tablót avattak, ahol a telep jelenlegi vezetője, Hoitsy György méltatta munkásságát, végül a Lutra-szobornál unokája, ifj. Vásárhelyi István beszélt a tudós kapcsolatáról írókkal, költőkkel, filmesekkel és színészekkel.

minap.hu
Fotó: Végh Cs.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-12-02 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!