Közélet

Zöldre festett repülős gyermeknap

2014-05-25 15:40

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE gyereknap_140525_vcs_03.jpg

Formabontó volt az idei, nagy hagyományokkal rendelkező repülőtéri gyermeknap, ugyanis zöldre hangolták. A közkedvelt játékok és természetesen a repülés mellett a környezetvédelem és a szelektív hulladékgyűjtés köré épülő programokat is kínáltak. Sőt, még kukásautóba is be lehetett ülni, méghozzá vadonatújba – hiszen jelképesen a gyermekek vehették át a város nyolc új szelektív hulladékgyűjtő autóját.

gyereknap_140525_vcs_09.jpg

Mozgásigényük kielégítésére volt többek között ugrálóvár, mászófal, trambulin, óriás csúszda és családi kötélhúzóverseny – a pihenési szakaszokra pedig amerikaifoci-bemutató pomponlányokkal, elsősegély-bemutató, kutyashow, Spider- és DVTK U21-es bemutató. Lekötötte tehát a gyerekek minden percét a vasárnapi Repülős gyermeknap „hagyományos” része is. Ezúttal azonban környezetbarát napot is tartottak ennek keretében – mert a környezet védelme gyermekeink jövőjének védelme.

gyereknap_140525_vcs_18.jpg

A „zöld” szórakoztató programok sorában lehetett hulladékból hasznos vagy játékos tárgyakat készíteni, volt élményfotózás, ügyességi és logikai játék. A legnagyobb élményt – a fiúknak legalábbis – azonban biztosan a kukásautók jelentették, mert nemcsak álló helyzetben lehetett kipróbálni, hanem menet közben is. A gyerekek vehették át ugyanis jelképesen a város és a városkörnyék 8 új, szelektív hulladékgyűjtésre is alkalmas hulladékgyűjtő autójának kulcsát Kriza Ákos polgármestertől.

gyereknap_140525_vcs_16.jpg

– Gyerekkoromban én is alig vártam, hogy felülhessek egy kukásautóra, ti most megtehetitek ezt. Az igazán fontos azonban az, hogy ezek az autók segítenek a környezet megóvásában, a környezet szennyezésének megállításában, ugyanis szelektíven gyűjthetjük velük a hulladékot – mondta a polgármester, majd feltette a kérdést: mit is jelent a szelektív hulladékgyűjtés? A gyerekek tudták a választ: azt, hogy külön kezeljük a papír, a műanyag, az üveg és a háztartási hulladékot.

mirehukoz_kukasautok_140525_vcs_04.jpg

Miskolc és térsége települési szilárdhulladék-kezelési rendszerének fejlesztését mintegy 3 milliárd forinttal támogatja az EU Kohéziós Alapja. Ennek keretében vásárolták a 8, a legújabb technológiákkal felszerelt, és a legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak is megfelelő autót 500 millió forintért.Majoros Róbert, a MiReHuKöz Nonprofit Kft. ügyvezetője a Miskolc Televíziónak az is elmondta, hogy mostantól a térség mind a 37 településén lehetőség lesz a szelektív hulladékszállításra, illetve modernizálni tudják a meglévő rendszereket.

– Miskolcon a jelenlegi sárga zsákos rendszert fel fogják váltani a sárga kukák, és ugyanígy a térség 2000 lakosnál nagyobb településein is. A kisebb településeken pedig a zsákos rendszer működhet. Ugyanakkor a zöld, a komposztálható hulladéknak való zsák is megjelenik majd rendszerben – részletezte.

mirehukoz_kukasautok_140525_vcs_21.jpg

A gyerekek pedig már pontosan tisztában vannak a színek jelentésével is – de megfogni a hatalmas kormánykereket vagy felállni hátra, az autó „szájához” mindennél nagyobb élményt jelentett.

minap.hu
Fotó: Végh Cs.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2023-01-30 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!