Életmód

Étel, ital, hagyomány a kuruc vigasságon!

2014-05-24 16:39

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE kuruc_vigassag_140524_vcs_40.jpg

Idén is megrendezte - már ötödik alkalommal - május 24-én a Görömbölyi Borbarátok Hagyományőrző Egyesülete a hagyományos Görömbölyi Kuruc Vigasságot. A rendezvényen különböző tájegységek betyárjai is bemutatkozak, összemérték erejüket, tudásukat a kurucokkal. A Görömbölyi pincesorra szombaton este kilencig várták, várják az érdeklődőket.A rendezők idén még inkább meg szerették volna idézni a népi hagyományokat, a kuruc kort, ezért a kulturális programot is ennek szellemében állították össze. És hogy a torok ne maradjon szárazon, a bendő ne maradjon üresen árusok, vendéglátósok kínálták portékájukat, hurkát, kolbászt, bográcsost. Voltak hentes termékek, húsárúk és sajtok, de méz és édesség is a gyerekeknek.

kuruc_vigassag_140524_vcs_19.jpg

Természetesen a hagyományos főzőverseny sem maradt el, Kandik Ferenc mesterszakács, a zsűri elnöke örömét fejezte ki, hogy a rendezvény évről-évre növekszik, a résztvevők számát és színvonalát tekintve is. Mint mondta, külön örömére szolgál, hogy idén szakácstanulók is bekapcsolódtak a versenybe, közelítve a szakmát az "amatőr", illetve népi hagyományokon alapuló ételkészítéshez - mint mondta, ebből a párosításból izgalmas, különleges dolgok születhetnek.

kuruc_vigassag_140524_vcs_05.jpg

Kandik Ferenc kiemelte, hogy mint minden más művészeti ágnak - például a festészetnek, divatnak - úgy a gasztronómiának is megvannak a maga trendjei, korszakai, ezen szempontok is belejátszanak majd az elkészült ételek elbírásálásába.

kuruc_vigassag_140524_vcs_07.jpg

Most például jellemzően az étel kivitelezésének, szépségének kell biztosítania az étel dekorációját is. Kandik Ferenc arról is szólt, hogy a népszerű, közösségi főzőversenyeken manapság - a vadhúsok mellett - reneszánszát éli a szürkemarha és a mangalica, amelyek minőségükben, tápértékükben, elkészíthetőségükben is számtalan sajátosságot hordoznak.

kuruc_vigassag_140524_vcs_25.jpg

Emellett számtalan népi szokás, hagyomány felelevenítésével is várták az érdeklődőket. A kézművesek utcájában például régi mesterségek mai művelői jelentek meg, mutatták be mesterségük csínját-bínját. Tüsténkedett a kádár, a fafaragó, érmekészítő, szűcs, karikás ostor készítő, kovács, fazekas, matyó, és kalocsai ruha készítő-hímző is.

kuruc_vigassag_140524_vcs_15.jpg

minap.hu
Fotó: Végh Cs.

Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2019-11-17 (Vasárnap)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!