Közélet

Markáns gondolatok hangzottak el a fórumon

2014-05-23 21:49

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE cof_forum_ady_140523ml_7.jpg

Markáns gondolatok az Európa Parlamenti választásokról címmel rendezett fórumot a Civil Összefogás Fórum Miskolci Klubja péntek délután, az Ady Endre Művelődési Központban.A meghívott vendégek Bencze Izabella, a CÖF alapítója és szóvivője, Kriza Ákos, Miskolc polgármestere, Bayer Zsolt publicista és Zárug Péter Farkas politológus voltak.

Lengyel Attila, a CÖF Miskolci Klub társvezetője köszöntötte a fórum résztvevőit, aki házigazdaként a moderátor szerepét is ellátta. Két szempontból is nagyon fontos nap most vasárnap, kezdte Kriza Ákos, mire a közönség soraiból többen is bekiabálták: „kupadöntő lesz”. A polgármester felidézte a kupadöntő körüli problémákat, hogy pont vasárnapra, az Európa parlamenti választás napjára tették, hogy küzdeni kellett a késői időpont megváltoztatásáért, ezt követte a polémia a közvetítés kapcsán, ami keresztülhúzta volna a Városház téri kivetítős meccsnézést és ünneplést. De szót ejtette arról, hogy személyesen járt közben a Sturm und Drang szurkolói csoport drapériája ügyében, értetlenségét fejezte ki amiatt, hogy a Nagy-Magyarország drapéria nem kerülhet ki, és megemlítette SzivicsTomiszláv büntetését is. 

cof_forum_ady_140523ml_11.jpg

A vasárnapi voksolás kapcsán annak a reményének adott hangot, hogy tovább tud menni az ország a megkezdett úton. „Három a magyar igazság, és most következik a második beteljesítése, mert kell, hogy a Fidesz olyan erővel védje meg a magyar törvényeket, ahogy eddig”. Kriza Ákos szerint három politikai erő is azt gondolja ma magáról Miskolcon, hogy nyerhet és vezetheti majd a várost, de a Fidesznek kell nyernie, mert a munka folytatását már megalapozták. Említést tett arról is, hogy Tabajdi Csaba és Göncz Kinga is sokat tett azért, hogy a tényleges életfogytiglani büntetést az Emberi Jogok Bírósága elmeszelje, miközben a nemzeti konzultáción ezt a magyarok több, mint kilencven százaléka támogatta.

De arról is szólt, hogy a fészekrakó ügy megoldása és a nyomornegyedek felszámolása is szálka az ellenzék szemében, hogy Csöbör Katalin parlamenti törvénymódosítását a fészekrakós lakások kivonásáról a kilakoltatási moratórium alól sem a Jobbik, sem az MSZP nem szavazta meg a bizottságban, vagy, hogy a közgyűlésben a lakásrendelet módosítására a DK és a Jobbik nemet mondott, míg az MSZP tartózkodott. Az uniós választás belépő az önkormányzatira, ezért is nagyon fontos, zárta szavait a polgármester.

cof_forum_ady_140523ml_16.jpg

Tizenkét nap múlva egy szomorú évfordulóról kell megemlékeznünk, kezdte mondanivalóját Bencze Izabella. Trianon tragédiája kapcsán le kell vonni a tanulságokat. John Lukacs történész szerint három okra vezethető vissza, hogy megtörténhetett ez a szégyenteljes ország csonkítás. Az első a külföld magyarellenes propagandájának sikere, a második külföldi döntéshozók oda nem figyelése, hanyagsága, szakmai figyelmetlensége, míg a harmadik, hogy nem volt elég erős és megfelelő a magyar vezetés nemzetpártoló politikája. A három ok kapcsán párhuzamot vont a szóvivő az elmúlt négy év történéseivel, emlékeztetett rá, hogy most is nagy a magyarellenes propaganda évek óta, a második ok kapcsán említette például a Tavares-jelentést, illetve a harmadik kapcsán, hogy most is vannak olyan Európa parlamenti képviselői hazánknak, akik nem állnak ki a nemzeti érdekek mentén.

cof_forum_ady_140523ml_17.jpg

Az unió jövője kapcsán három kérdéskör vetődik fel mindenhol, és ezt képviseli a Fidesz is, jelentette ki Zárug Péter Farkas. Vagyis unió párti, közös piacot támogató, de szuverén nemzetek konföderációjaként képzelik ezt el. Az elnyert forrásokat, beruházásokat tekintve kijelenthető, hogy Magyarország nyert az uniós tagsággal. A Jobbik elképzelése a kilépésről esztelenség, ami leállítaná a fejlesztéseket, de az sem elfogadható, ahogy a baloldal gondolkodik, vagyis, hogy Brüsszelben kellene eldőlnie mindennek, és az országoknak eszerint cselekedni, törvénykezni. 

Mi valójában Európa? – tette fel a kérdést Bayer Zsolt. Válaszában kifejtette, például az antikvitás, az ókori Görögország, a középkor, a reneszánsz, példaként említette Európához kapcsolódó mondákat, a kultúra nagy alakjait. De beszélt a kereszténységről is, és arról, hogy a vallás és a kultúra milyen jól megfért egymással. Véleménye szerint ez Európa és nem az unió. „Magyarok vagyunk és európaiak, azok vagyunk már ezer éve. Soha ne hallgassanak az extremitásokra, nem szabad sem hátat fordítani Európának, sem feloldódni benne, az egykor volt Európáért kell harcolni, erre pedig egy erő képes ma Magyarországon. Azt is meg kell cselekedni, amit a haza követel meg és azt is, amit az örök Európa.” – tette hozzá.

H. I.
Fotó: Mocsári L.
Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2019-10-14 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!