Gazdaság

Új labor, szorosabb együttműködés

2014-05-22 17:15

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE electrolux_me_labor_atadas_kissv_03_vagva.jpg

Átadták a Miskolci Egyetem és az Electrolux Lehel Hűtőgépgyár Kft. több évtizedes együttműködésének újabb gyümölcsét, a Hőtechnikai Laboratóriumot szerdán. Az eseményt követően megújították stratégiai együttműködésüket is, melynek újszerűségét az adja, hogy a cég a jövőben nemcsak a Gépészmérnöki és Informatikai Kart vonja be a kooperációba, hanem azt is megvizsgálják, hogyan tudná kamatoztatni a vállalat mindazt a tudást, kutatási potenciált is, amely az egyetem többi karán felhalmozódott.

A cég több mint 560 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült a „Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása” elnevezésű pályázati kiíráson, az Új Széchenyi Terv keretében. A támogatásnak köszönhetően új hűtőgépek, fagyasztóládák és porszívó termékek fejlesztésének ipari kutatása, a prototípusok előállítása, azok tesztelése, a technikai eszközpark fejlesztése, a fehéráruk területén a hűtőkör és vezérlés optimalizálásának kutatása és mérési rendszerek fejlesztése valósul meg.

A több mint 1,3 milliárd forint összköltségű beruházás megvalósításához közel 565 millió vissza nem térítendő támogatást nyert el a cég. A projekt eredményeként a vállalat új területekre és piacokra lesz képes betörni, mely az eddiginél is előnyösebb piaci helyzet kialakítását, valamint további fejlesztési lehetőségek kihasználását teszi lehetővé.

electrolux_me_labor_atadas_kissv_15.jpg
A projekt megvalósításába a cég egy régi partnerét, a Miskolci Egyetemet kívánja bevonni, amellyel már több évtizede – mindkét fél megelégedésére – működik együtt. Az együttműködés újszerűségét azonban az adja, hogy a cég a jövőben nemcsak hagyományos szövetségesét, az egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Karát vonja be a kooperációba, hanem azt is megvizsgálják, hogyan tudná kamatoztatni a vállalat mindazt a tudást, kutatási potenciált is, amely az egyetem többi karán felhalmozódott.

A cégnek hosszú távú céljai elérésében a már említett karon túl nagy segítséget nyújthat ugyanis a környezetvédelmi problémák megoldásában jelentős tapasztalatokkal bíró Műszaki Földtudományi Kar, vagy a hazai anyagtudományi képzés fellegvárának számító Műszaki Anyagtudományi Kar. De nem csak a műszaki képzési területen bővíthető tovább ez az együttműködés. Az egyetem Állam- és Jogtudományi Kara például a szabadalmi jog területén járulhat hozzá az Electrolux jövőbeni sikereihez, a Gazdaságtudományi Kar többek között a cég marketingjére vagy gazdálkodására vonatkozóan adhat hasznos tanácsokat, a Bölcsészettudományi Kar az Electrolux munkavállalóinak továbbképzésében játszhat jelentős szerepet, az Egészségügyi Kar pedig a cég dolgozóinak egészségesebbé, és a betegállományban töltött napok csökkentésével még produktívabbá tételében működhet közre.

electrolux_me_labor_atadas_kissv_19.jpg
A szerdán aláírt szándéknyilatkozat a múltbéli együttműködést hivatott megerősíteni, és a szép jövő előtt álló további együttműködést kívánja megalapozni. Az Electroluxszal meglevő együttműködése elmélyítésének köszönhetően az egyetem nemcsak a hallgatói számára kínálhat újabb gyakornoki, majd esetleg munkahelyeket, de a kutatóinak is újabb kutatási témákat jelenthet a szorosabb kooperáció. Az Electrolux pedig a folyamatos fejlesztéseihez kaphat olyan új segítséget, amellyel még versenyképesebb termékeket jelenhet meg a konyhai, takarítási és szabadtéri célra készített termékek piacán.

A felek egyaránt remélik, hogy ezen együttműködés mindkét fél számára sikeres lesz, és az egyetemen keresztül a régió felemelkedését is szolgálja.

Az Electrolux Lehel Kft. a háztartási gépek területén meghatározó szerepet betöltő Electrolux cégcsoport leányvállalataként folyamatosan törekszik arra, hogy termékei és gyártási folyamatai a legmodernebb, legmagasabb szintű technológiai körülmények között valósuljanak meg. A cég ennek érdekében folyamatos fejleszt, és e fejlesztések eredményeként létrejövő technológiákat és produktumokat folyamatosan építi be az által kínált termékpalettába.

minap.hu
Fotó: Kiss ViktorAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2023-10-03 (Kedd)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!