Oktatás

Színesebb étrend, egészségesebb táplálkozás

2014-05-21 20:04

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE gyumolcs_program_140521_fkcs_16.jpg

A felmérések szerint évről évre egyre csökken hazánkban a lakosság zöldség-gyümölcs fogyasztása, miközben nő az elhízott, túlsúlyos gyermekek száma. A tendencia megállítására és megfordítására az Európai Unió és azon belül Magyarország 2009-ben elindította az iskolagyümölcs-programot, melynek köszönhetően ma már mintegy 2 ezer iskolában több mint fél millió kisdiák jut átlagosan hetente legalább két alkalommal gyümölcshöz és zöldséghez az iskolában.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint egy egészséges ember számára napi 400 gramm zöldség és/vagy gyümölcs fogyasztása szükséges – ehhez képest a napi gyümölcs- és zöldségbevitel Magyarországon átlagosan 100 gramm. 2009-ben az Európai Közösség ezért is indította útjára az iskolagyümölcs-programot, melyhez 25 tagállam csatlakozott, köztük hazánk is. A felmérések szerint a 2010/2011-es tanévben a program összesen 54 ezer iskolát és 8,1 millió gyereket érintett Európa-szerte, népszerűsége azóta folyamatosan nő.

gyumolcs_program_140521_fkcs_3.jpg

A Nemzeti Iskolagyümölcs-program hat állomásos workshop-sorozatot indított útjára, melynek ötödik állomása Miskolc volt. Szerdán, a City Hotelben találkoztak a programban érintett beszállítók, oktatásügyi szereplők, valamint döntéshozói és jogalkotói képviseletek munkatársai. A program gyakorlati kérdéskörének megválaszolására, múltbeli tapasztalatainak és jövőbeni kihívásainak ismertetésére a workshoppal egybekötött sajtótájékoztatót tartottak.

Bittsánszky Márton
, a Vidékfejlesztési Minisztérium Agrárpiaci Főosztályának vezetőhelyettese elmondta, Magyarország az elsők között csatlakozott az Európai Közösség által 2009-ben elindított programhoz, melyhez egyre több intézmény csatlakozik. Ma már a magyar kisdiákok 80 százaléka részt vesz a programban.

gyumolcs_program_140521_fkcs_6.jpg

– A kimutatások szerint csökken a lakosság zöldség-gyümölcs fogyasztása, miközben egyre növekszik az elhízott, túlsúlyos gyermekek száma, ami hosszú távon problémákat okozhat – emelte ki a főosztályvezető-helyettes.

Az óvodai és iskolai felméréseik már most is bizonyítják, hogy elégtelen a fiatalok gyümölcs- és zöldségfogyasztása: alig 20-30 dekagrammot fogyasztanak naponta, a 40-60 dekagramm helyett. Holott vannak szakemberek, akik már a napi nyolcszori gyümölcsfogyasztást javasolják, ami jóval meghaladja ezt a mennyiséget – mondta el Miháldy Kinga dietetikus. Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet szervezési koordinátora hozzátette, sok óvodában és általános iskolában mértek már magas vérnyomást, cukorbetegséget.

A dietetikus azt javasolta, hogy minél színesebben és változatosabban étkezzenek a gyermekek, hiszen a zöldségek színanyaga – a vitamin-, ásványi anyag és rosttartalom mellett – nagyon fontos az immunrendszer és a táplálkozás szempontjából. Hozzátette, a napi 400 gramm gyümölcs vagy zöldség a minimum, ennél ők többet javasolnak.
– Azt szoktuk mondani, hogy 6 alma már fedezheti a napi gyümölcsigényünket, de javasoljuk a főzelékek, saláták fogyasztását is – emelte ki.

gyumolcs_program_140521_fkcs_14.jpg
Érkezik az alma a Fazekas Utcai Általános Iskolába

Az Arany János Általános Iskola már a kezdetekkor csatlakozott a programhoz, tudtuk meg Klemmné Lőrincz Ildikó iskolaigazgatótól. Így háromszor egy héten valamilyen gyümölcsöt – főleg almát, körtét –, valamint száz százalékos gyümölcslevet kapnak a gyermekek az iskolában.
– Nagyon fontosnak tartjuk a szemléletformálást, hogy felhívjuk a fiatalok figyelmét arra, mennyire fontos az egészséges táplálkozás, a gyümölcs-zöldségfogyasztás. A program az otthoni fogyasztásukra is kihat. Úgy gondoljuk ugyanakkor, hogy minél kisebb korban, már az óvodában is el kellene kezdeni ezt a programot, hiszen akkor még fogékonyabbak a gyermekek – tette hozzá az iskolaigazgató.

A programnak köszönhetően Magyarországon ma már 2032 iskolában, több mint fél millió kisdiák jut átlagosan hetente legalább két alkalommal, legkevesebb kétféle gyümölcshöz és zöldséghez az iskolában.

K. I.
Fotó: F. K. Cs.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-09-25 (Vasárnap)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!