Közélet

Arányosság a művészetben, teljesség az oktatásban

2014-05-17 21:48

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE fatagyorgy1_ja_1405.jpg

Fata György formatervező iparművészként diplomázott az Iparművészeti Főiskolán. „Lehetett volna nagy álmokat, például autókat tervezni” ezzel a végzettséggel. De ő Miskolcot, az itteni lehetőségeket választotta, ami elsősorban az építészet mellé szegődő, míves fémalkotásokat jelentett – és az oktatást. Munkásságát Kondor Béla Képzőművészeti Díjjal ismerte el a város.

Miskolc közterein – például a Szinva teraszon és a Hősök terén –, több szállodán, éttermen és magánépületen is találkozhatunk Fata György munkáival: kapukkal, kovácsoltvas díszekkel, a kellő vastagsággal, plasztikussággal bíró T-profilból kidolgozott kandeláberekkel, korlátokkal, vagy éppen buszmegállók acélszerkezetével. Legtöbbször számon sem tartva, kinek a munkáját élvezzük a harmonikus térben.

fatagyorgy_ja_1405.jpg– Szinte nem is kívánja az ember, hogy tudják, ki csinálta például a korlátot, amin könyökölve nézik a vizet. Az viszont jó, amikor valaki azt mondja: megismertem, hogy az is a te munkád. Mert ez azt jelenti, hogy nekem is van saját jelem – mondja a művész.

A felismerés mellett természetesen jólesik az elismerés is. A korábbi Építészeti Alkotóművészeti Díj, amit alkotótársaival közösen kapott a Szinva teraszért, és ez a mostani is. Ám szerinte nem ez a legfontosabb. Ahogy „az építészet sem más, mint ízlés és arány”, ugyanúgy az iparművész is legyen képes „egységes, összefüggő arányos rendszerbe összerakni” a nagyobb feladatokat is.

– A művészetben nagyon fontos az arány, lehet, hogy jó lenne belőle többet átemelni az életbe is. A tanítványaimnak viszont mindig igyekeztem a teljességet adni, velük, értük nagyon komolyan végigcsináltam mindent. Sok embernek segítettem fellépni az első lépcsőfokra, ami nagyon fontos – bár azt, hogy merre megy tovább, csak ő dönthette el. Többen továbbléptek a lépcsőn. Most már ők következnek.

Ezeket a bizonyos lépcsőfokokat nemcsak a Gábor Áron Művészeti Iskola Szakiskola oktatójaként – ahol rajzot, tervezést, formatant, kovács szakgyakorlatot, szakelméletet tanít –, hanem az iskolai kereteken kívül is segít „leküzdeni” a rajzzal foglalkozni akaró diákoknak és felnőtteknek.

Fata György Miskolc képzőművészeti életének meghatározó alakja, aki alkotásaival a város számára maradandót alkot, ezt ismeri el a Kondor Béla Képzőművészeti Díj.

Cs. M.
Fotó: Juhász Á.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-09-25 (Vasárnap)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!