Közgyűlés

Pro Urbe Díj Mikolai Vincének

2014-05-14 11:00

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

„Örömmel végzem ezt a szolgálatot, mert úgy gondolom, az a legfontosabb, hogy örömhírt vigyünk a szegényeknek és a kitaszítottaknak – vallja Mikolai Vince főesperes, diósgyőri plébános.

Negyven éve lépett be először a diósgyőri Szűz Mária-templomba, igaz, akkor még csak vendégként. Egy év múlva viszont már káplánként tért vissza.
– 1974–78 között éltem itt nagyon szép éveket. Közel éreztem magamhoz Diósgyőrt, a tájat és az embereket. Borsodnádasdon születtem, ott nőttem fel a gyár tövében, ismertem a munkások életét, hiszen édesapám is az volt. Ezért úgy gondoltam, Diósgyőrben is szót tudok érteni az emberekkel – emlékezett.
1978-ban áthelyezték Egerbe, az ottani szemináriumban 25 éven át tanított filozófiát, az utolsó évtizedben rektorként vezette az intézetet, majd az Egri Főegyházmegyei Könyvtárat igazgatta. Negyedszázad múlva tért vissza Diósgyőrbe plébánosnak.

mikolai_vince.jpg

– Sok minden változott, de az emberek ismerősek maradtak, így örömmel tudtam folytatni lelkipásztori munkálkodásomat – mondja erről.
Pappá szentelésekor ezt választotta jelmondatául: „Az Úr lelke van rajtam, Ő küldött engem, hogy örömhírt vigyek a szegényeknek.” Ez áthatja mindennapjait. Támogatja a plébánián segítséget kérőket, közreműködik a Máltai Szeretetszolgálat miskolci csoportjában mint lelki vezető, segíti a Páli Szent Vince Szeretetszolgálatot Diósgyőrben.
Vince atya a miskolci Keresztény Értelmiségiek Szövetsége lelki vezetője. Nagy szerepe volt a Diósgyőri Szent Ferenc Általános Iskola átvételében, érdemeket szerzett a tanári kar és a gyermekek lelki gondozásában. A város közéletét figyelemmel kíséri, és szívesen támogat minden jó ügyet.

– Nagy öröm volt, hogy az önkormányzat elfogadta azt a kezdeményezést, amelyben azt kértem, a „szilvamag”-ként ismert terület legyen tér, és nevezzük el II. János Pál pápáról. Ez már megvalósult, és Isten segítségével egy szobor is megidézi majd alakját. Számomra különösképpen nagy élmény volt, hogy két évet eltölthettem Rómában, többször találkoztam a pápával, 1983. június 8-án magánkápolnájában misézhettem. Megtisztelő, hogy tőle kaptam a pápai prelátusi kinevezést. Ezek bátorítanak arra, hogy ennek a nagy pápának az útmutatását követve, az ő szellemiségében végezzem papi szolgálatomat.

A város Mikolai Vince főesperesnek tudományos tevékenysége, a szegények szolgálata és közösségszervező munkája elismeréseként Pro Urbe kitüntető díjat adományozott.

Cs. M.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-08-08 (Szombat)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!