Városinfó

Pro Urbe Díj Pataky Attilának

2014-05-12 13:59

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Az igazi siker az, ami másoknak is örömet okoz, vallja Pataky Attila, akinek zenekara, az Edda Művek a magyar rockzene klasszikusává emelkedett. A miskolci születésére és gyökereire mindig büszke zenész sikeres előadó-művészeti munkásságot tudhat a háta mögött, és sikereivel Miskolc hírnevét is öregbítette


Az Edda Művek Magyarország egyik leghíresebb rockegyüttese. 1973-ban Griff né09_pataky.jpgven indult a zenekar, de 1974-től – ekkor lett Pataky Attila az énekes – már Edda, 1980-tól pedig Edda Művek néven folytatták a közös zenélést.

Az együttes dalai mára legendákká váltak, aligha vannak olyanok – generációtól függetlenül – akiknek ne dobbanna meg a szívük, ha meghallják a „Minden sarkon…”, a „Kölyköd voltam!” és a többi klasszikus kezdő ritmusait. Máig 32 nagylemezük jelent meg, az Edda neve fogalommá vált, csakúgy, mint Pataky Attiláé. 1985-től az Edda szinte összes dalszövegét ő szerezte, az egyetlen, aki a kezdetektől fogva a mai napig tagja a zenekarnak. A Miskolci Nehézipari Műszaki Egyetemre járt, s bár „elhagyta a várost”, miskolci születésére és gyökereire mindig büszke maradt.

– Tudom, hogy én választottam Miskolcot szülőhelyemnek, és nagyon jól tettem, biztos vagyok benne. Ha nem ebben a nehéz sorsú városban születtem volna, nem hiszem, hogy végig bírtam volna járni azt az utat, amit eddig megtettem. Ennek az útnak minden percét – a könnyű és a nehéz perceket egyaránt – megőriztem magamban, itt vannak a szívemben és a dalaimban is – mondja. Az együttes leghíresebb és legtöbbet énekelt számait Miskolc ihlette – ezekből a közelmúltban musical is készült, az előadást a 2013/2014-es évadban a Miskolci Nemzeti Színházban láthatta a közönség.

Pataky Attila vallja, hogy az igazi siker az, ami másoknak is örömet okoz. – Ez a zenekar igazi hitvallása – hogy boldogságot adók vagyunk! Dalainkkal megpróbálunk mosolyt csalni az emberek arcára, a lírai dalokkal pedig egy-egy könnycseppet a szemükbe. Remélem, hogy a koncertek után kicsit el is gondolkodnak az emberek arról, amiről énekelünk, és amiről az Edda Művek szól. Ez egy életforma, amit velünk együtt kell megélni! – hangsúlyozza.

09_pataky1.jpg

Vallja, az egyik legnagyobb ajándék Istentől a változásra és a változtatásra való képesség. „Számomra ez jelenti a szabad akaratot”, teszi hozzá. – Úgy gondolom, hogy a világnak ma nagy szüksége van rá, hogy mindenki merjen választani. Sok olyan dolog van, ami nem jó irányba megy, ezen pedig csak úgy tudunk változtatni, ha nem a másikon akarjuk látni a változást, hanem belül, magunk kezdjük el azt. Csak így tudunk boldogabb, élhetőbb jövendőt teremteni magunknak és gyermekeinknek – fűzi hozzá.

Pataky Attila elkötelezett istenhívő, 2012-ben a polgári tagozat Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetésben részesült. Sikeres előadó-művészeti munkásságát és Miskolc pozitív megjelenítése terén bizonyított tevékenységét az önkormányzat most Pro Urbe Díjjal ismeri el. 

K. I.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2023-03-25 (Szombat)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!