Közélet

Geofil Díj – ötödször

2014-05-05 18:55

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE geofil_140505_fkcs_13.jpg

Idén is átadják Miskolc Város Napján az öt éve alapított Geofil Díjat. A díj történetéről, a díjazottról és az ahhoz kapcsolódó konferenciáról is tájékoztattak hétfőn délelőtt, majd megkoszorúzták a Pávai Vajna Ferenc által végzett fúrás emlékfáját.

A Geofil Díjat F. Tóth Géza geológus javaslatára a Magyar Állami Földtani Intézet főigazgatója, Kordos László alapította 2010-ben azzal a céllal, hogy a Kárpát-medence földtani értékeinek felismerésében meghatározó tevékenységet végzett szakemberek munkáját elismerjék.

A Földet ábrázoló, és a Szeleta-barlangból előkerült kovakőeszköz másolatával díszített, a kitüntetett nevét feltüntető, porcelánból készített díj Radics Mária keramikusművész alkotása. A kőeszközt Lengyel György régész, a Miskolci Egyetem oktatója készítette. Az oklevelet Országh Gábor iparművész tervezte és készítette, merített papírja a Diósgyőri Papírgyár egyedi terméke.

geofil_140505_fkcs_5.jpg

Mint F. Tóth Géza elmondta, a Miskolci Egyetem selmecbányai hagyományai nagyon fontosak a városnak. Selmecen annak idején minden évben kitüntették azokat a bányászokat, geológusokat, földtani szakembereket, akik nagyot alkottak. Miskolcon a díjazás nem honosodott meg, ezen szerettek volna változtatni, ezért kezdeményezték a Geofil Díj létrehozását. Az első díjakat még a Palotaszállóban, egy ünnepség keretében adták át, azonban két éve a város befogadta ezt a díjat és az ünnepi közgyűlésen, Miskolc Város Napján adják át, a többi városi elismeréssel együtt.

Mint elhangzott, a díjat odaítélő kuratórium elnöke a mindenkori miskolci bányakapitány, tagja a város polgármestere, az egyetem tanszékvezető tanára, és a Herman Ottó Múzeum igazgatója. A díjat nem feltétlenül geológusok kaphatják meg, olyanokat szeretnének elismerni, akik közreműködtek valami maradandó megtalálásában, létrehozásában. Így a Geofil Díjban 2010-ben Hernyák Gábor geológus (a Rudapithecus Hungaricus kutatása), 2011-ben Mata Tibor bányamérnök (a bükkábrányi 7,5 millió éves mocsárciprusok múzeumba juttatása) részesült, 2012-ben Mátyás Ernő geológus, a mádi Geoproduct Kft. alapítója, 2013-ban Frisnyák Sándor geográfus professzor kapta a Kárpát-medence történeti földrajza tudományos kutatása terén elért eredményekért.

geofil_140505_fkcs_8.jpg

A 2014-es év díjazottja Kecskeméti Tibor, a Magyar Természettudományi Múzeum címzetes főigazgató-helyettese, aki a miskolci természettudományos muzeológia támogatása terén szerzett érdemeket.

A tájékoztatón a MIVÍZ Kft. képviseletében Horányiné Csiszár Gabriella, vízbázisvédelmi koordinátor is felszólalt. A cég a díj alapítói közt van, ami nem véletlen, mint Hornyákné hangsúlyozta, számukra is fontos, hogy leróják a tiszteletet azok előtt a szakemberek előtt, akik sokat tettek a Bükkért, hiszen a vízbázisvédelem szempontjából is nagyon fontosak ezek a kutatások.

geofil_140505_fkcs_17.jpg

A Geofil Díj átadásához minden évben kapcsolódik egy tudományos konferencia, ami a miskolci és az Észak-magyarországi régió újabb földtani kutatásait mutatja be, valamint ápolja Pávai Vajna Ferenc emlékét. A 2014-es Geofil Konferenciának május 10-én a Herman Ottó Múzeum újonnan megnyílt földtörténeti és természetrajzi kiállító és tárhelye, a Pannon-tenger Múzeum ad otthont, tájékoztatott Izsó István, a díjat odaítélő kuratórium elnöke. Szó lesz a Miskolc környéki melegvíz-fúrások eredményeiről, a Tokaj-hegység ásvány-, és gyógyvíz beszerzési lehetőségeiről, valamint a Miskolci Egyetemen folyó újabb földtani kutatásokról.A sajtótájékoztató végén a résztvevők koszorút helyeztek el a lillafüredi Pávai Vajna Ferenc által végzett fúrás emlékfájánál. Az ünnepségen a Diósgyőri Kocsis Pál Kertbarát Kör kórusa működött közre, koszorút helyezett el Miskolc városa, a MIVÍZ Kft., a Miskolci Egyetem, a Vasasztal Társaság és a Hajdúszoboszlói Városi Televízió.

H. I.
Fotó: F. Kaderják CsillaAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2019-08-18 (Vasárnap)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!