Közélet

Civilek a civilekért – az álláskeresőket segíti a ReCIK

2014-04-30 16:56

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Álláskeresési tanácsadással segíti a munkanélkülieket a Regionális Civil Központ Alapítvány, erre a tevékenységükre csaknem 8 millió forintos uniós támogatást nyertek el. A munkaerő-piaci szolgáltatások végzésében érintett szervezetek közötti együttműködést erősítő interaktív információs napot tartott kedden az alapítvány, ahol elhangzott az is, hogy a megyei munkaügyi központtal évek óta szoros az együttműködésük.

Mint Szendrák Dóra, a ReCIK Alapítvány ügyvezetője a Miskolc Televízió riporterének elmondta, a munkaerő-piaci szolgáltatások területén a civil szervezeteknek kiemelt szerepük van, hiszen személyre szabott, egyéni szolgáltatásokat tudnak nyújtani az ügyfeleknek – legyen szó tanácsadásról, tréningekről, fejlesztő felkészítésekről. Az ügyvezető kiemelte ugyanakkor, hogy nagyon fontos az állami és civil szervezetek, valamint a gazdasági szereplők összehangolt tevékenysége ezen probléma kezelésében.

recik_informaciosnap_140429_kcs.jpg

– Azt tapasztaljuk, hogy sokan – főleg a pályakezdő fiatalok és a tartós munkanélküliek – nem rendelkeznek még azokkal a tapasztalatokkal, tudással, amivel a nyílt munkaerő-piacon el lehetne helyezkedni. Sok esetben nincsenek tisztában saját értékeikkel, készségeikkel, képességeikkel, illetve a nagyon gyorsan változó munkaerő-piaci elvárásokkal sem – fűzte hozzá az alapítvány ügyvezetője. Mint ismertette, a ReCIK álláskeresési technikák elsajátításában, az állásinterjúra való felkészítésben, az önéletrajz megírásában, a motivációs levél elkészítésében tud segítséget nyújtani, személyre szabottan.

A munkaerőpiac alakulásában fontos szerepe van a civil szervezeteknek. A ReCIK Alapítvány és a munkaügyi központ 3 éve működik együtt. Lórántné Orosz Edit, a megyei kormányhivatal munkaügyi központjának igazgatója ismertette, maguk is nyújtanak olyan szolgáltatásokat, mint a civilek, „de nyilvánvaló, hogy az egész megye területén nem rendelkezünk akkora kapacitással, amekkora igény az álláskeresők vagy éppen a munkáltatók oldaláról jelentkezik erre a szolgáltatástípusra”, fogalmazott az igazgató.

recik_informaciosnap_140429_2_kcs.jpg

– Azért is működünk tehát együtt a civil szervezetekkel, hogy a hiányzó kapacitásainkat kibővítsük. Ők elvégzik helyettünk azt a feladatot, amit a mi munkatársaink egyéb elfoglaltságuk miatt nem tudnának – fűzte hozzá Lórántné Orosz Edit. Mint ismertette, a ReCIK valamennyi kirendeltségükön jelen van, az oda látogatóknak információkat nyújtanak. Segítenek ugyanakkor a pályaorientációban, az álláskeresési technikák tanításában, és pszichológiai tanácsadást is végeznek.

– 1992 óta nem volt ilyen magas a foglalkoztatási szint, mint napjainkban – emelte ki Zsiga Marcell alpolgármester a foglalkoztatással kapcsolatban. Hozzátette, mindez „a kormány sikeres gazdaságpolitikájának eredménye”, ugyanakkor nagyon fontos kiemelni véleménye szerint azt is, hogy „a magyar kis- és középvállalkozások rendelkeznek olyan szellemi tőkével, aminek köszönhetően új és újabb ötleteket tudnak megvalósítani”, ami szintén jó hatással van a foglalkoztatás növekedésére.

A Regionális Civil Központ Alapítvány közel 8 millió forintos uniós támogatású, 1 éves projektje zárult a keddi információs nappal.

minap.hu
Fotó: K. Cs.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-09-28 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!