Városinfó

Törvénymódosítás a fészekrakók kilakoltatása érdekében

2014-04-24 14:46

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE kriza_csobor_140424_hi_1.jpg

A devizahitelesek problémájának végleges megoldásáig a kormány meghosszabbítja az április végén lejáró kilakoltatási moratóriumot. Mivel ez a döntés hátráltatná, hogy Miskolc folytassa az ősszel elkezdett fészekrakó ügyben megindított intézkedéseket, így Kriza Ákos polgármester és Csöbör Katalin országgyűlési képviselő törvénymódosítást kezdeményez, melyről már Balogh Zoltán, emberi erőforrások miniszterrel is egyeztettek.

A témáról sajtótájékoztatón számoltak be csütörtökön, a Városházán, ahol Kriza Ákos elmondta, megválasztása óta azon dolgozik, hogy megszabadítsa Miskolc lakótelepein élőket azoktól az antiszociális elemektől, akik mérhetetlen károkat okoztak a miskolciaknak úgy anyagiakban, mint a lakóközösségek hétköznapi életében. Ezt a folyamatot, ezeknek az antiszociális elemeknek a kiköltöztetését már három éve elkezdték, több, mint ötven család hagyta el az ellenőrzések hatására Miskolc város lakótelepeit és tizennégy esetben történt meg a tulajdonba kerülés. Ez a folyamat most május elsejétől fel fog gyorsulni, őszig ezeknek a fészekrakóknak a kilencven százalékát el fogják távolítani a lakótelepekről és még idén pontot tesznek az egész fészekrakó ügynek a végére.
– Határozott szándékom, ezért dolgoztam eddig is és ezért fogok ezután is, hogy még egyszer ne ismétlődhessen meg egy ilyen problémakör megjelenése Miskolcon és a most még ott élő fészekrakókat el tudjuk távolítani a lakóközegünkből – tette hozzá Kriza Ákos.

A szerda kormánydöntés azonban hatással van a folyamatra, amelynek lényege, hogy meghosszabították a kilakoltatási moratóriumot a devizahiteles lakások tulajdonosaival szemben. Ezzel pedig egyet értenek, támogatják, hiszen ezek az emberek méltatlan helyzetbe kerültek a devizahiteleik miatt, mondja Csöbör Katalin. Az országgyűlési képviselő hangsúlyozta, nagyon fontos számára Miskolc és azon belül az Avas. Élve a lehetőségével tehát módosító javaslatot nyújt be, amelynek lényege, hogy válasszák külön a két csoportot, vagyis azokat, akik a devizahitelek miatt kerültek nehéz helyzetbe és azokat, akik képtelenek a társadalmi együttélés szabályai szerint élni, tönkre teszik a környezetükben élőket, közüzemi díjakat, közös költséget nem fizetik. Az önkormányzat már eddig is megtette a megfelelő jogi lépéseket, ennek folyományaként meg fog történni ezeknek a jogtalan lakáshasználóknak a kiköltöztetése.

kriza_csobor_140424_hi_2.jpg

– Nem szeretnénk, ha a kilakoltatási moratórium meghosszabítása mögé bújnának ezek az elemek, ezért a következő parlamenti ülésen ezzel a törvénymódosítással fogunk élni. Tegnap egyeztettünk Balog Zoltán miniszter úrral, aki a támogatásáról biztosított minket. Nem fogja senki megakadályozni, hogy fellépjünk, a társadalmi együttélésre képtelen elemek ellen, polgármester úrral, miniszter úrral egyet értve minden törvényes lépést meg fogunk tenni ennek érdekében – hangsúlyozta Csöbör Katalin.
A tájékoztatón az is elhangzott, nagyon egyszerű annak a megoldása, hogy szétválasszák a két csoportot: a moratórium vonatkozna azokra, akikkel szemben a pénzintézeteknek van követelése, de nem vonatkozna azokra, akikkel szemben önkormányzati, állami követelés áll fenn. Így a 173 lakás esetén, amelynél Miskolc megvásárolta a banki követelést lehet majd folytatni a birtokbavételeket és a kilakoltatásokat.

H. I.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2019-10-14 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!