Egyház

Szentsír-látogatás, körmenet, tűzszentelés nagyszombaton

2014-04-19 17:40

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE szent_sir_140419ml_2.jpg

A nagyszombat a húsvétot megelőző nap a keresztény naptárban, a húsvéti örömünnep kezdete. Miskolcon, a Mindszenti templomban egész napos szentsír-látogatást tartanak, majd az esti szertartás és szentmise végén feltámadási körmenetet tartanak. A minorita templomban pedig este 20:00 órától tűzszenteléssel, majd körmenettel ünneplik Jézus feltámadását.

Nagyszombaton este körmenetekkel emlékezik meg a keresztény világ arról, hogy Jézus harmadnap, azaz húsvétvasárnap hajnalán feltámadt halottaiból. Rómában nagyszombaton már a feltámadási szentmisekor a Szent Péter-bazilikában fekete lepel borítja az oltárt, majd délután következik a fáklyás felvonulás. Nagyszombat reggelére virágokkal, zöld ágakkal díszítik fel a templomokat. Ez a nap a tűz ünnepe. Este a templomban az új tüzet ünneplik, melyet csiholással élesztenek, s a Krisztust jelképező húsvéti gyertyát ezzel gyújtják meg.

Sok keresztény templomban éjszakai szertartáson ünneplik Krisztus feltámadását. Ekkor gyújtják meg a húsvéti gyertyát, amely azután pünkösd ünnepéig minden szertartáson ég. A IV. század óta jött szokásba, hogy a húsvétvasárnapra virradó éjjelen szentelik meg a templomokban a keresztvizet.

Nagyszombaton egész napos szentsír-látogatást tartanak a Mindszenti templomban, ahol este 18:00 órától gyóntatás lesz a 20:00 órakor kezdődő szentmiséig. A szertartás és a szentmise végén feltámadási körmenetet tartanak.

A minorita templomban pedig húsvéti vigíliát tartanak, este 20:00 órától tűzszenteléssel, majd körmenettel és a hálaadó Te Deum himnusz eléneklésével ünneplik Jézus feltámadását.

minap.hu
fotó: M. L.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-09-26 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!