Közélet

A megye polgármesterei fórumoztak

2014-04-16 19:30

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE toosz_140416_ja.jpg

A 2014-2020. közötti európai uniós fejlesztési programok önkormányzati vonatkozásai volt az egyik kiemelt témaköre annak a megyei polgármesteri fórumnak, amelyet szerdán rendeztek a polgármesteri hivatal Dísztermében. A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) által szervezett országos programsorozat miskolci állomásán Kriza Ákos polgármester kiemelte, a város és a kormányzat együttgondolkodása gazdasági fellendülést indított el a térségben.

A TÖOSZ – mint 1989-es alapítása óta minden évben – idén is valamennyi megyében megrendezi polgármesteri fórumait, az országgyűlési választásokra tekintettel 2014-ben április 9-e és június 3-a között. Idén a fórumok egyik központi témája a Norvég Alap támogatásával megvalósuló „A harmadik Oldali Erőszak megelőzése helyi szinten” című program, melyet hazai projektpartnerükkel, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetével tárgyaltak meg.

A fórum másik kiemelt témaköre a 2014-2020. közötti európai uniós fejlesztési programok önkormányzati vonatkozásai. Köszöntőjében Kriza Ákos is ezt a területet érintette. Mint a polgármester kiemelte, 2014. fontos év a települések életében, több szempontból is. Egyrészt három választást is rendeznek ebben az évben, ugyanakkor az Európai Uniós fejlesztési ciklusok határvonala is, 2014-ben ugyanis egy újabb hétéves ciklus indul meg. Az előzőre visszatekintve a polgármester annak a véleményének adott hangot, hogy a 2007-2013-as ciklus „nem volt teljes siker”. Ennek okát abban látja a városvezető, hogy „kevéssé volt összhang a fejlesztésekben”, holott a világon mindenhol egy egységes stratégia mentén fejlesztenek.

_kriza_akos_toosz_140416_ja_7.jpg

– A megye ebben a fejlesztési ciklusban nagyon alapos stratégiai tervezési munkába fogott, megvizsgálta a lehetőségeket és a perspektívákat – ismertette Kriza Ákos. – Azt láttuk, hogy a kormány és a város együttgondolkodása gazdasági prosperitást indított el Miskolcon, ami már a makrogazdasági adatok szintjén látható is. Háromezer fővel csökkent a munkanélküliek száma, az iparűzési adó pedig mintegy 15 százalékkal nőtt tavaly. Miskolc és agglomerációja mintegy 260 ezer lakosának jobb lehetőségei vannak tehát a jövőre nézve – hangsúlyozta a polgármester.

Emlékeztetett, „a gazdasági fellendüléshez folyamatos állami támogatásra volt szüksége a városnak”. Az együttműködés, az együttgondolkodás tehát fontos, hangsúlyozta újra a polgármester.
– Ez lesz a sorvezető a 2014-2020-as ciklust illetően is – fűzte hozzá Kriza Ákos.

toosz_140416_ja_2.jpg

Zsiros Sándorné
, Alsózsolca polgármestere, a TÖOSZ Borsod-Abaúj-Zemplén megyei tagozatvezetője rövid köszöntőjében kiemelte, a szövetség az önkormányzati érdekek védelmére és az önkormányzatok fejlesztésére hivatott, amihez fontos, hogy valamennyi tagnak rendszeresen lehetőséget biztosítsanak véleményének kifejtésére, észrevételeinek megfogalmazására és megvitatására.
– Bízom benne, hogy rengeteg tapasztalattal gazdagodva távoznak majd a fórumról – tette hozzá a tagozatvezető, jó tanácskozást kívánva a résztvevőknek.

Schmidt Jenő, Tab polgármestere, a TÖOSZ elnöke köszöntőjében kiemelte, úgy látja, hogy jó helyzetben áll mind Miskolc, mind a megye, nőtt a fejlesztési potenciál. Van azonban még mit tenni, tette hozzá.

schmidt_jeno_toosz_140416_ja_15.jpg

A fórumon szó esett még a TÖOSZ programjairól, az aktuális önkormányzati ügyekről, kiemelten is a polgármester jogállásáról, javadalmazásáról. A napirendre kerülő témák jellegéből adódóan a fórumra a polgármestereken kívül várták a jegyzőket, fejlesztési szakembereket is.

K. I.
Fotó: J. Á.
Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2019-03-18 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!