Egyház

Megkezdődött a nagyhét

2014-04-14 12:20

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

A nagyhét a nagyböjt utolsó hete virágvasárnaptól nagyszombatig. Napjai a nagyhétfő, nagykedd, nagyszerda, és a húsvéti szent háromnap, azaz a nagycsütörtök, nagypéntek, nagyszombat. A nagyhét a tavaszi újjászületésre koncentrál, s a természet megújulása a test és a lélek megújulását is hozza.

Mint a Magyar Katolikus Lexikon internetes oldalán is olvasható, a vidéken élő ember még a XX. század közepén is egész portáját megtisztította, kihordta az istállót, kijavította a melléképületeket, söpört, tapasztott, meszelt, egészen megfiatalodott a hajléka. Mikor a ház és környezete rendbe jött, a hozzátartozók sírját és a temetőt frissítették föl, árkait megtisztították; azok sírját is rendbe hozták, akiknek már nem volt családbeli gondozójuk.

Az évi gyónásra, szentáldozásra szintén igen komolyan készültek. Maga a családfő, vagy az édesanya szigorúan gondoskodott arról, hogy minden arravaló gyermek, de a szolgáló és béres is elvégezze. A húsvét táján végzendő gyónást a XX. század elején is a gyónócédula igazolta, melyet a gyónó a paptól kapott. A gyónócédulát régi családi imádságoskönyvekben őrizték, kézírással szerepelt rajta a helység és az évszám. Egyes helyeken a vízkereszti házszentelés alkalmával az asztalra készítették, a plébános jelenlétében a sekrestyés cérnára fűzve összegyűjtötte.

Csíkszentdomokoson nagyhéten Miatyánk-sorozatot imádkoznak, melyet virágvasárnapján negyven Miatyánkkal kezdenek. Nagyhétfőn 30 Miatyánkot mondanak, hogy eszükbe jusson Jézusnak 30 ezüstpénzért történt elárulása. Nagykedden Jézus földi életének 33 évére emlékezve 33 Miatyánkot végeznek. Nagyszerdán 15 Miatyánkkal enyhítik a töviskorona okozta fájdalmait. Nagycsütörtökön 12 Miatyánkkal emlékeznek a 12 tanítvány „hűtlenségére”. Nagypénteken 3 olvasót imádkoznak: a fájdalmast letérdelve, az örvendetest járva, a dicsőségest ülve. Nagyszombaton 40 Miatyánkot mondanak annak emlékére, hogy Jézus 40 óráig maradt a koporsóban. Húsvét napján 40 Miatyánkkal emlékeznek arra, hogy Jézus feltámadása után 40 napig még tanítványaival maradt.

Magyarországon a nép ajkán „sanyarúhétnek”, vagy „videshétnek” („vizeshét”) is hívják a nagyhetet. A természet tavaszi újjászületése az embert is megújulásra, cselekvésre és tisztálkodásra indítja. Ezek az ősi tavaszi szokások az egészség és jólét biztosítására, a betegségek távoltartására, a háztájék és jószágok megoltalmazására irányultak.

minap.hu


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2023-09-24 (Vasárnap)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!