Fesztiválozó

Kézműves sörök versengenek – közönségkóstoló két hét múlva

2014-04-08 13:17

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE sorverseny_nemzetkozi_140408_ja_17.jpg

A kézműves sörfőzdék 20 éves egyesülete a 10. sörversenyt rendezi most Miskolcon, erre 5 országból közel 100 sört neveztek, amit 27 kategóriában 18 tagú zsűri bírált el. Meglehetősen impozáns számok, de elsősorban a szakmához szólnak. A nagyközönséget valószínűleg jobban meggyőzi, ha „tiszta, krémes fehér habról”, „alacsony komlókeserűséggel megtámasztott pilseni malátás ízekről” hall, és arról, hogy a verseny legjobbjait két hét múlva meg is kóstolhatja a Szinva teraszon.

A miskolci székhelyű Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját, és ezt a hagyományos, kétévente megrendezett, tehát idén 10. versennyel is megünnepli.

sorverseny_nemzetkozi_140408_ja_5.jpg

– A jubileumot négy áprilisi rendezvénnyel tesszük emlékezetessé. Ezek közül az első a verseny, a második a Miskolci Galéria Rákóczi-házában mostantól április 27-éig látható, történelmi magyar sörrelikviákat bemutató tárlat, a harmadik a 24-ei sörtörténeti konferencia, ahol a verseny eredményét is kihirdetjük, a negyedik pedig a kézműves sörök fesztiválja, amire 25–27. között várjuk az érdeklődőket a Szinva teraszon – összegzett Vaskó György, az egyesület elnöke.

Közel száz nevezés érkezett, és a most versenyző italok többségét meg lehet majd kóstolni a fesztiválon. Újdonságot biztosan találnak majd a sörbarátok, hiszen a versenyre hozzák el bemutatni a termékfejlesztés eredményét a sörfőzdék. Ebben az évben a magyar és a hagyományosan benevezett közép-európai kézműves üzemek mellett két angliai főzde is elhozta termékeit.

sorverseny_nemzetkozi_140408_ja_26.jpg

Nagyon fontos tehát a szakmaiság, ezért a zsűriben a sörgyártás „nagy öregjei” foglalnak helyet, az elnöki tisztet pedig Hegyesné Vecsery Beáta, a budapesti Corvinus Egyetem sör- és szeszipari tanszékének vezetője vállalta.

A sörkóstolás hasonlóképpen folyik, mint a talán ismertebb borkóstolás. Először a külsőt veszik szemügyre: mennyire tükrös, a színe mennyire felel meg a kategóriájának, milyen szép a habkorona rajta. Aztán jön az illat: megfelel-e a típusnak, vizsgálják a malátás karaktert, a komló jelenlétét, és természetesen azt is, van-e hibája. Végül jön a kóstolás, amikor figyelik többek között a testességet, a keserű anyagokat, az észterességet. Mindezek alapján alakul ki az összbenyomás, és vélemény, hogy fogyasztóként szívesen megvásárolnák-e azt a sört.

sorverseny_nemzetkozi_140408_ja.jpg

– Egy-egy sörből csak egy kortyot iszunk meg, hat sörönként pihenőt tartunk. Bírálónként most 27 sört kell minősíteni, méghozzá úgy, hogy a végén is ugyanolyan figyelmet kapjanak, mint az elején. Tehát komoly koncentrációra van szükség, nagyon el lehet fáradni benne – oszlatta el a „kellemes munka” illúzióját Hegyesné Vecsery Beáta.

A város képviseletében Pfliegler Péter alpolgármester a megnyitón hangsúlyozta: büszkék Miskolcra és azokra a rendezvényekre, amik sok érdeklődőt és sok szakmai látogatót vonzanak, így a mai versenyre is.
– Egy ilyen verseny ide vonzza a tekinteteket, megismerteti a várost a szakmával. Ugyanilyen fontos, hogy a jó minőségű termékeket felvonultató fesztivál széles közönséget vonz – emelete ki az alpolgármester. Kérdésre pedig azt is elárulta, hogy ő is sörkedvelő, és a kesernyés, félbarna, barna sörök állnak legközelebb az ízléséhez.



Cs. M.
Fotó: Juhász Á.



Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2024-04-25 (Csütörtök)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!