Egyház

Egykori áldozat is van a Ferenc pápa által létrehozott pedofília-ellenes bizottságban

2014-03-23 12:58

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

A gyermekkorában szexuális erőszakot elszenvedett Marie Collins is tagja lett az egyházfő által a kiskorúak védelmében létrehozott vatikáni bizottságnak - jelentette a vasárnapi olasz sajtó.

Ferenc pápa decemberben alakította meg a bizottságot az egyház tagjai által elkövetett szexuális visszaélések gyermekáldozatainak védelme érdekében.
    
A bizottság tagjait az egyházfő három hónap elteltével nevezte ki. A nyolcfős testületnek tagja lett Catherine Bonnet francia pszichológus, Sheila Hollins brit pszichiáter, Hanna Suchocka volt lengyel miniszterelnök és volt szentszéki nagykövet, Claudio Papale olasz jogász, Humberto Miguel Yánez argentínai jezsuita teológus, Hans Zollner német jezsuita akadémikus és Sean Patrick O'Malley amerikai bíboros, aki a vatikáni reformokat kidolgozó nyolcfős (8C) bíborosi tanácsnak is tagja.
    
A bizottságba Ferenc pápa beválasztotta a 66 éves Marie Collinst is. Az ír asszony 13 évesen szenvedett el erőszakot egy paptól. Collins a vele történteket felidézte azon a nemzetközi találkozón is, amelyet a Vatikán 2012. februárjában Rómában rendezett a pedofília áldozatainak segítésére. A Hans Zollner által szervezett találkozót követően alakult meg Münchenben és a római Pápai Gergely Egyetemen működő gyermekvédelmi központ (elearning-childprotection.com).
    
A mostani pedofília-ellenes bizottság létrehozását a C8-as bíborosi csoport a decemberi tanácskozásán szorgalmazta, Ferenc pápa pedig azonnal igent mondott rá - számolt be O'Malley bíboros. A ferences szerzetes az Egyesült Államokban a pedofília elleni egyházi küzdelem jelképes vezetőjeként ismert.
    
Az ENSZ gyermekjogi bizottsága februárban elégtelennek nevezte a Vatikán által a szexuális visszaélések elleni fellépésről bemutatott jelentést. Az ENSZ-bizottság véleményezését a Vatikán elfogadhatatlannak tartotta és az egyházzal szembeni előítéletekkel magyarázta.      
Ferenc pápa március 5-én a Corriere della Sera napilapnak adott interjúban a gyermekeken elkövetett erőszakról ezt mondta: "a katolikus egyház talán az egyetlen közintézmény, amely átláthatósággal és felelősséggel járt el. Senki sem tett többet. Mégis egyedül az egyházat támadják".

MTIAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-09-28 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!