Városinfó

Már megérkeztek az első e-adóbevallások

2014-03-19 11:47

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE adobevallas_140318_vcs_2.jpg

Már elektronikus úton is bevallhatják helyi adóikat a miskolciak, volt, aki már élt is a lehetőséggel. Az adózónak ez a gyakorlat nagyobb kényelmet jelent, az önkormányzatra pedig kisebb terhet ró. Aki azonban jobban kedveli a hagyományos megoldást, az továbbra is választhatja a papíralapú adóbevallást.

Mint Képes Lóránttól, a polgármesteri hivatal adóosztályának vezetőjétől megtudtuk, az eddigi gyakorlat szerint csak papíralapon lehetett benyújtani az iparűzési, az építmény-, a telek- és az idegenforgalmi adóbevallást is. Az eddigi gyakorlat szerint tavasszal így több mint 15 ezer, sokoldalas bevallás érkezett a miskolci polgármesteri hivatalhoz – kizárólag papíron, kézzel kitöltve. Ez a gyakorlat azonban nem kényelmes az adózónak, az önkormányzatra pedig nagy terhet ró.

– A bevallások megküldése jelentős postai és adminisztrációs teherrel járt – mondta az osztályvezető. – Miskolc önkormányzata éppen ezért fontosnak tartotta megteremteni az elektronikus ügyintézés lehetőségét ezen bevallások tekintetében. Azok a magánszemélyek azonban, akiknek nem áll rendelkezésére a NAV-nál is alkalmazott ÁNYK-felület, ezután is a megszokott módon eleget tehetnek bevallási kötelezettségüknek – emelte ki Képes Lóránt.

Akinek nincs tehát ügyfélkapus regisztrációja, annak továbbra is lehetősége lesz arra, hogy bevallását az eddig megszokott módon juttassa el az önkormányzati adóhatósághoz. Az osztályvezető azonban felhívta a figyelmet, hogy ekkor is érdemes használni a nyomtatványkitöltő programot, hiszen annak segítő-ellenőrző funkciói révén minimalizálható a hibák száma.

adobevallas_140318_vcs_1.jpg

A miskolc.hu „Városháza” rovatába belépve, a jobb oldalon található „elektronikus adóbevallások” között már megtaláljuk az idegenforgalmi adó bevallást. Az adóosztály vezetője elmondta, már többen éltek is az e-bevallás lehetőségével. Hozzátette, a törvény által megszabott határidőn – azaz a benyújtási határidőt megelőző 30 napon – belül az összes bevallás elérhető lesz majd az elektronikus felületen.

Az önkormányzat álláspontja szerint ha az éves szinten több mint 15 ezer adóbevallás jelentős része elektronikus formában érkezne, akkor az jelentős adminisztráció- és költségcsökkentő hatással is járna. Az előreláthatóan kevesebb hiba miatt pedig felgyorsulhatna a bevallások feldolgozása is.

K. I.
Fotó: V. Cs.
Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-06-05 (Péntek)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!