Közélet

Tájékozódni jött az osztrák nagykövetség ügyvivője Miskolcra

2014-03-13 17:11

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE osztrak_nagykovet_140313_fkcs_1.jpg

Johannes Liebetseder követ-tanácsost, a Budapesti Osztrák Nagykövetség ügyvivőjét látta vendégül csütörtökön a város vezetése. A találkozón számos témáról tanácskoztak a felek. Az ismerkedés főként Miskolcra, a hazai viszonyokra fókuszált, hiszen az osztrák képviselő együttműködési szándékkal érkezett városunkba.

Kriza Ákos polgármester, Demeter Ervin kormánymegbízott és Pfliegler Péter alpolgármester fogadta csütörtökön a követ-tanácsost. A szakmai találkozón a polgármester elmondta, Magyarország legszebb fekvésű nagyvárosát tudhatjuk magunkénak, ezért az ügyvivő figyelmébe ajánlotta, hogy szabadidejét miképp töltheti el városunkban és térségében.

A beszélgetés alkalmával Demeter Ervin ismertette, hogy a kormánymegbízottnak milyen feladatkörei vannak, s elmondta, a kormány számára fontos, hogy beruházásokkal, munkahelyek teremtésével segítse az ország keleti felét, amely mint fogalmazott, „nehéz sorsú vidék, de lehetnek ennek is előnyei, amit ki kell használni.”
– A gazdaságfejlesztés ügyében a kormány és a polgármester is elkötelezett – tette hozzá.

Kriza Ákos a városban bekövetkezett újításokról ejtett elsőként szót. Elmondta, Magyarországon egyre nagyobb érdeklődés irányul erre a régióra, Miskolcra. Kiemelte, a város három ország közelségét adja.

– Miskolc múltjából származtatjuk jövőjét. A város fénykora a nehézipar virágzáshoz kötődik. Ebből kiindulva, ha nem is feltétlenül a kohászatot, de a gépgyártást, az informatikát és az e kettő ötvözetéből kialakuló mechatronikát, a közelben lévő, komoly vegyipart fejlesztve, térségünket, Miskolcot ipari központként pozícionálhatjuk. A Miskolci Egyetem innovatív szerepe pedig ebben nélkülözhetetlen – mondta a polgármester, hozzátéve, hogy az iparhoz kapcsolódó szolgáltatások, az infrastruktúra is nagy szerepet kap. „Erőforrásainkat az ipar megerősítésére összpontosítjuk, s az azt kiszolgáló szolgáltatásokba, például az ipari parkhoz kapcsolódó autópályába.”

A városvezető szólt emellett a fejleszteni kívánt területekről is. Elmondta például, hogy a régió hatalmas potenciállal rendelkezik turisztikai szempontból. Ezzel kapcsolatban kiemelte a miskolci fürdőfejlesztést, a lillafüredi projektet, de szót ejtett a diósgyőri várnál zajló munkákról is.

osztrak_nagykovet_140313_fkcs_8.jpg

Pfliegler Péter alpolgármester hozzátette mindehhez, hogy van még egy iparág, a szolgáltatási szektor, amely kapcsolódási pont lehet Miskolc és az osztrák cégek között, a turizmus és az ipar mellett. A jövőbeni együttműködés reményében Johannes Liebetseder több témával kapcsolatban is feltette kérdéseit a városvezetőknek.

Érdeklődött a munkanélküliségről, s arról, hogy a fiatalok milyen arányban szerepelnek a munkanélküliek között. Elhangzott, hogy Miskolcon 3 ezer munkahelyet teremtett a városvezetés, s 12 ezerről 9 ezer fő alá csökkent a városban a munkanélküliek száma.

A kérdés második felére válaszolva az alpolgármester elmondta, olyan akciók vannak Miskolcon, amilyenek máshol talán nem. Az egyetemen végzettek például a holding cégeknél lehetőséget kapnak, hogy dolgozzanak, tapasztalatot szerezzenek, s ha sikeresek, akkor maradhatnak is. Emellett szólt arról is, hogy az avasi városrészben a rossz állapotú lakásokat az önkormányzat felvásárolja, felújítja, s a frissdiplomásoknak kedvezményesen bérbe adja.

Johannes Liebetseder érdeklődött a roma integráció helyzetéről is. Erre válaszolva Kriza Ákos elmondta, a városban, a térségben kiemelt terület a kérdéskör, amibe nagy energiát fektetnek, hogy munka alapú társadalom jöhessen létre. Mint fogalmazott: „az integrációra a legnagyobb lehetőség az, ha biztosítjuk a munkához jutás lehetőségét.” Szó esett a közmunkaprogramról, de arról is, hogy a város vezetése folyamatosan egyeztet a roma kisebbségi önkormányzattal – legutóbb épp’ csütörtök reggel volt egy találkozójuk.

Az ügyvivő érdeklődött az adósságátvállalásról, s arról, ez mennyire köti meg az önkormányzat kezét. Kriza Ákos elmondta, Miskolcnak egyéves költségvetésnyi adóssága volt, amelyet az állam átvállalt. Kiemelte, a kormány természetesen odafigyel, hogy a városok ne keveredjenek újra adósságba.

– A közfeladat ellátásának biztonsága szempontjából van egy keret, amibe illeszkednie kell minden városnak, de minden önkormányzat önálló identitással rendelkezik. A város költségvetését a városi közgyűlés fogadja el – tette hozzá.

Johannes Liebetseder a találkozót követően más helyi, illetve megyei szervezet vezetőjét is felkereste, hiszen az osztrák nagykövetség képviselője tapasztalatait megosztja honfitársaival, s vélhetően közös projekteket is tervezhet majd a két fél.

K. J.
fotó: F. K. Cs.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-01-27 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!