Közélet

Iparűzési adó: helyi eredmény, helyi okokkal

2014-03-07 09:46

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE starplus120517_ml2.jpg

Országos trendbe nem illeszthető, így mindenképp helyi eredmény a beszedett iparűzési adó nagymértékű emelkedése, mondja a szakember a miskolci bevételek jelentős növekedése kapcsán. Azt is hozzáteszi: az idegenforgalmi adó csak kis százaléka az összes bevételnek, de nem szabad elfelejteni: az a vendég, aki azt megfizeti, költ a városban, ezzel növeli a szolgáltatók bevételét, és így hozzájárul az iparűzési adóbevételekhez is.

Amint arról tegnap beszámoltunk, a Megyei Jogú Városok Szövetsége által készített felmérés szerint jelentősen, több mint 1 milliárd forinttal emelkedett Miskolcon 2013-ban a helyi iparűzési adóbevétel.

– Ha megnézzük a megyei városok adatsorát, jól látszik, hogy szó sincs országos trendről, hiszen például Győr vagy Nyíregyháza esetében jelentős csökkenés látható. Tehát kimondható, hogy helyi eredményről van szó, aminek az okai is helyben találhatók – szögezte le érdeklődésünkre Bozsik Sándor, a Miskolci Egyetem Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézetének docense.

Azt is hozzátette: két stagnáló év után nem lehet még tendenciáról beszélni, viszont ez kiemelkedően jó eredmény. Olyannyira, hogy ha megtisztítjuk a valószínűsíthető más hatásoktól, akkor is kimondható: mivel az adókulcs nem változott, az adóalapnak kellett. Ez pedig csak úgy képzelhető el, hogy új termelő kapacitások – azaz vállalkozások – léptek be a rendszerbe, illetve a meglévők adóalapja emelkedett növekvő forgalmuk és bevételük által.

ifa_mc_2013.jpg

– Az pedig nagyon egyszerű képlet, hogy ha több a beszedett helyi adó, akkor több az önkormányzat saját forrása. Ez nem „pántlikázott” pénz, mint a normatív támogatások, arra fordíthatja a város, amire szeretné. Könnyebben tud hitelt is felvenni a fejlesztésekhez, sőt, pályázni is, hiszen tudja finanszírozni az önrészt. És mivel elérte az ország, hogy ebben az uniós költségvetési időszakban nem 15, hanem csak 5 százalék a pályázati önrész, háromszor annyi forráshoz juthat az önkormányzat ugyanannyi ráfordítással – beszélt a hatásokról a docens.

Bozsik Sándor azt is kiemelte, bár összegszerűen, az egészhez képest nem meghatározó az idegenforgalmi adó, hiszen a milliárdokon belül alig százmillióról van szó, érdemes erről is beszélni. Egyrészt, mert ez az országos tendenciával összhangban emelkedik – másrészt ez az emelkedés már trendnek mondható.

Képes Lóránd, a polgármesteri hivatal adóosztályának vezetője ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy míg több más megyei jogú városban csökkent ez a bevétel, Miskolc azok közé tartozik, ahol nőtt, és köztük is az élbolyban található. A 23 város között – Sopron, Eger és Szeged után – a negyedik helyen áll, ami azt is jelenti, hogy az Észak-magyarországi turisztikai régióban a második.

– Ezek az adatok egyértelműen a turizmus fejlődését és a vendégéjszakák számának a növekedését jelentik. Így tehát emelkednek a szolgáltatási szektor bevételei is, ami megjelenik majd a helyi iparűzési adóbevételekben. Ez a jövőre nézve is biztató, hiszen az idegenforgalmi adó havi bevallású, utólag fizetendő, tehát a 2013-as adat a 2013-as teljesítményt mutatja – az iparűzési adóra gyakorolt hatás viszont csak a 2014-es befizetésekben jelentkezik majd.

tapolca_to_130726_fkcs_4.jpg

Mindez tökéletes összhangban van a KSH közelmúltban közzétett adataival. Amint arról beszámoltunk: azokból többek között kiderül, hogy 2013-ban Miskolc kereskedelmi szálláshelyeinek összes bruttó árbevétele több mint 1 milliárd 707 millió forint volt, amivel Eger után a régió második legnagyobb árbevételt magáénak tudható turisztikai desztinációja. Nemcsak a bevételek, hanem a vendégéjszakák számát nézve is a második legnépszerűbb Észak-magyarországi város Miskolc, a kereskedelmi szálláshelyeken 119 567 vendég összesen 261 558 vendégéjszakát töltött el.

Cs. M.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-05-25 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!