Gazdaság

A vállalkozások erősödését bizonyítja a miskolci iparűzési adó

2014-03-05 22:26

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE miskolc-belvaros-110907ml_6.jpg

Jelentősen emelkedett Miskolcon 2013-ban a helyi iparűzési adóbevétel – ez derül ki a Megyei Jogú Városok Szövetsége által készített felmérésből. A több mint 1 milliárdos növekedés önmagában is igen jó adat, hiszen a vállalkozások teljesítménynövekedését mutatja. Az viszont talán még beszédesebb: ezzel Miskolc az élen áll a megyei jogú városok között, jelentősen megelőzve a második Debrecent és a harmadik Kecskemétet.

Ahhoz, hogy növekedjenek az adóbevételek, nem kell feltétlenül adót emelni, erre jó példát szolgáltatott az elmúlt évben Miskolc. A helyi iparűzési adóbevétel azonban egy éven belül is több részből tevődik össze, hiszen a vállalkozásoknak előleget és megállapított adót is fizetniük kell. És természetesen több tényező befolyásolhatja a beszedett adó összegét. Ezért az adatok értelmezésében Korsós László, a felmérést készítő Megyei Jogú Városok Szövetsége Adóhatósági Vezetők Kollégiumának elnöke volt a segítségünkre.

– Miskolc a 23 megyei jogú város között a harmadik legnépesebb mintegy 167 ezres lakosságszámával, így előkelő helyen kell lennie az önkormányzati adóztatásban is. Az összes beszedett adót és díjat tekintve az ennek megfelelő, negyedik helyen áll – rakta le az alapokat Korsós László.

Ennek kapcsán ki kell emelni: az összes beszedett adó 2013-ban, az előző évhez képest, Miskolcon nőtt a legnagyobb mértékben – nemcsak az első 4, de mind a 23 város között. Összegszerűen ez így néz ki: Miskolcon 700 millióval emelkedett az összes bevétel, a második legnagyobb növekedést Kaposvár produkálta, 400 millióval.

hipa_ossz_mc_2013.jpg

Ennek az önkormányzati adóbevételnek legnagyobb része a vállalkozások által fizetendő helyi iparűzési adó, Korsós László adatai szerint Miskolcon 76 százalék. 22-23 százalék az építményadóból folyik be, és körülbelül 1 százalékot ad ki az idegenforgalmi adó. Így teljesen logikus, hogy jelentős növekedést mutat a beszedett iparűzési adó.

Hogy ennek a változásnak mi az oka, az nagyon összetett, mondta Korsós László. Először is ott a kérdés: változtak-e az adószabályok. Erre igen a válasz, de csak országos szinten, ami viszont minden településen legalábbis hasonló változást okozna. Miskolc városában viszont nem módosultak a helyi szabályok 2013-ban 2012-höz képest.

Korsós László a beszedett adót módosító tényezők közül hármat emelt ki. Kettő inkább beszedéscentrikus: milyen összegben csökkentek a hátralékok, illetve milyen eredménnyel jártak a hatósági ellenőrzések. A harmadik viszont már a gazdaság teljesítményére utal: a meghatározó, elsősorban termelő üzemeknél van olyan felfutás, termelésnövekedés, ami megemeli a befizetett adót.

hipa_mc_2013.jpg

– 2013-ban az előző évhez képes Miskolcon növekedett a legnagyobb összegben és mértékben, több mint 1 milliárd forinttal a befizetett helyi iparűzési adó. Ilyen növekedés, az előzőekben elmondottakat is figyelembe véve, elképzelhetetlen új vállalkozások megjelenése, illetve a meglévők teljesítménynövekedése nélkül – szögezte le Korsós László.

A szakember hozzátette: mivel a 2013-as befizetésekben benne van az is, amit az úgynevezett feltöltési kötelezettség teljesítésére, azaz a 2014-ben beszedendő iparűzési adó előlegeként fizettek be a vállalkozások, feltételezhető, hogy ebben az évben is jelentős emelkedést mutatnak majd az adóbevételek.

minap.hu
Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-07-03 (Vasárnap)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!