Közélet

Kitűnőre értékelt rendőri munka

2014-02-27 13:44

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE rendorievertekelo_140227_vcs_3.jpg

Csökkent a regisztrált bűncselekmények száma 2013-ban, a 2012-es évhez képest Miskolcon, viszont javult a felderítési mutató, tájékoztatott az állománygyűlést megelőzően Bogyay Ferenc ezredes, Miskolc rendőrkapitánya.

A regisztrált bűncselekmények száma 8,9 százalékkal esett vissza tavaly az azt megelőző évhez képest, a nyomozási eredményességi mutató 54,8 százalékos volt, ami 9,2 százalékkal jobb, mint a 2012-es adat, tájékoztatott a rendőrkapitány. A 12 kiemelt bűncselekmény tekintetében 10,4 százalékos volt a csökkenés, a közterületen elkövetetteknél 15, míg a közterületen elkövetett kiemelt eseteknél 18 százalék.

112 rablás történt tavaly, ami 16 százalékkal kevesebb a 2012-esnél, ezekből a mai napig 82 esetnél történt vádemelés, vagy gyanúsítás és a többinél sem adják fel a munkát, jelentette ki Bogyay Ferenc. Csökkent a regisztrált lopások száma is 10 százalékkal, ezt a mutatót pedig a kapitány szerint érdemben nem befolyásolta a bűncselekményi értékhatár emelés. Hiszen közben több cselekmény került át a szabálysértésből a bűncselekmény kategóriába, mint amilyen például az illegális fakivágás, ami elég gyakori a kapitányság működési területén.

rendorievertekelo_140227_vcs_2.jpg

A tulajdon elleni szabálysértések ellen módszeresen fellépnek, ha valakit többedjére érnek tetten, akkor úgy minősítik, hogy üzletszerűen követi el a tevékenységet, így már bűncselekmény elkövetőjeként kezelik. A tulajdon elleni szabálysértéseknél 57,3 százalékban eredményesen zárták le az eljárást. A lakott lakások sérelmére elkövetett betöréseknél 6 százalékos csökkenést mutatnak a tavalyi adatok, ami azt jelenti, hogy 14 lakással kevesebbet törtek fel, mint 2012-ben. A megyei főkapitánysághoz hasonlóan élen jár a miskolci kapitányság a szabálysértési őrizet bevételek számát tekintve, míg az országos adat 2013-ban 8012 volt, addig ebből 1019-et ők teljesítettek.

bogyayferenc_140227_vcs_2.jpgEzek persze némiképp lekötik a rendőri erőket, ennek volt betudható, hogy 2012-ben néhány mutatóban romlottak a kapitányság eredményei, ezt felismerve azonnal léptek, tette hozzá Bogyay Ferenc. Megszületett az önkormányzattal az együttműködés, melynek eredményeként több mint 43 ezer túlórára volt lehetőségük tavaly. Ez a demonstratív, közterületi járőrszolgálatot jelenti, a közterület felügyelőkkel 7 vegyes párost és 3 rendőrpárost állítottak ki. A kapitány szerint ez egy sikertörténet, beváltotta a hozzá fűzött reményeket és minden megkérdezett miskolci pozitívan nyilatkozott róla.

A közlekedésbiztonság területén is történt javulás, a személyi sérüléses balesetek 7 százalékkal, 295-re csökkentek, példaként említette, hogy 2005-ben ez a szám még 599 volt. Mint fogalmazott „a motorizált közlekedés bevezetése óta nem volt egyszámjegyű a halálos balesetek száma a kapitányság illetékességi területén”, ez 2013-ban mindössze 9 volt. 2012-ben 12, míg 2002-ben 35 volt ez a szám. Bogyay Ferenc végül kitért arra, hogy idén eddig csupán 8 rablás történt, ami nagyon jó mutató.

rendorievertekelo_140227_vcs_6.jpg

A tájékoztatót követő állománygyűlésen részt vett Kriza Ákos, Miskolc polgármestere is, aki elmondta: „Miskolc közbiztonsága mindannyiunk szívügye, tudjuk, hogy ez a legkritikusabb pont Miskolcon. Az elmúlt években nagyon sokat dolgoztunk azért, hogy az önkormányzati rendészet és a rendőrség együttműködése minél szorosabb, minél feszesebb legyen, és ennek már látszanak az eredményei is.”

Vereckei Csaba megyei főkapitány kiemelkedőnek nevezte a miskolci rendőrök tavalyi munkáját és hasonló eredményeket vár a 2014-es esztendőben is.

H. I.
Fotó: Végh CsabaAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-02-20 (Csütörtök)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!