Városinfó

Ezerízű és diós Miskolc tortája

2014-02-22 21:39

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE miskolc_torta_140222_fkcs_31.jpg

Városunk történetében első alkalommal hirdették meg a „Miskolc torta” pályázatot. A szakmai zsűri és a verseny közönsége szerint is szoros versenyben végül Torkos Izabella és a Berze Kávézó ezerízű diótortája vitte el a pálmát. Az elbírálás a Becherovka Miskolci Kocsonyafarsang keretében történt, szombat délután, a Művészetek Háza Kortárs Galériájában. A pályázat fővédnöke Kriza Ákos polgármester volt.–

miskolc_torta_140222_fkcs_19.jpg

– Ezer variációs lehetőség van a dió felhasználására, ezért is választottuk ezt a torta alapanyagának – árulta el a győzelem miatt örömmámorban úszó Torkos Izabella. Az ő fejéből pattant ki a végül Miskolc tortájának megválasztott különlegesség receptje. Hozzátette, évek óta tökéletesíti sütőtudományát, de azért a tehetség is rendkívül fontos, a tortakészítésben is. „Erre születtem”, mondta mosolyogva, miközben sorban fogadta a gratulációkat. Gyorsan hozzátette még, természetesen nagyon örül neki és nagy megtiszteltetés számára, hogy a Berze Kávézó támogatásával az ő készítménye lett Miskolc tortája. „Mi a további tervünk? Szeretnénk sokat sütni belőle!”, mondta.

miskolc_torta_140222_fkcs_23.jpg

A város történetében első alkalommal hirdették meg a „Miskolc torta” pályázatot, melynek zsűrizése nyilvánosan történt. A pályázat kiírója, a miskolci TDM a város torta kiválasztását zenés családi programmal kötötte össze. Amíg a Rezneki Zoltán és Gara Gyula mestercukrászokból, valamint Pethő Tamás ízmesterből álló zsűri megkóstolta a pályázatra beérkezett tortákat, addig az érdeklődő közönség kellemes zenét hallgathatott, a gyerekek pedig a farsangi szokásokkal, mesés bálokkal ismerkedhettek, velencei maszkot, álarcot és papírtortát készíthettek. A „Hamupipőkétől Júliáig – bálok, karneválok a színpadon és a történelemben” című programot a Színészmúzeum munkatársai, Vass Nóra és Mikita Gábor vezette.

miskolc_torta_140222_fkcs_14.jpg

A pályázatot egyébként annak érdekében írta ki a miskolci TDM a járásban működő cukrászüzemeknek, éttermeknek és szállodáknak, hogy a széles kínálat kiegészüljön egy újabb termékkel, ami még a város hírnevét is öregbítheti. A pályázat során fontos volt, hogy a torta magyaros ízvilágú, természetes hozzávalókat tartalmazzon, és kreatív új ötlet, saját recept alapján készüljön. A zsűri három szempont alapján értékelt, így vizsgálta a küllemet, a szín- és az ízharmóniát.

miskolc_torta_140222_fkcs_16.jpg

Rezneki Zoltán zsűrielnök az eredményhirdetésnél elmondta, nagyon szoros volt a verseny, hiszen mind a hét tortának megvoltak az erősségeik – a győztes azonban csak az lehetett, mely minden szempontból a legjobbat hozta. A győztes ezerízű diótorta mind küllemét tekintve, mind ízében és ezek összhangjában jobban sikerült termék, mint a többi különlegesség.

miskolc_torta_140222_fkcs_33.jpg

Gecsei Anikó a szervező miskolci TDM részéről reményét fejezte ki, hogy a nyertes torta a Miskolcz kolbászhoz hasonló hírnévre és elismertségre tesz majd szert. Természetesen gondoltak arra is – tette hozzá a turisztikai munkatárs –, hogy akár jövőre is megrendeznék a versenyt. Biztató lehet, hogy idén is sokan jelezték, hogy pályáznának, csupán időhiány miatt nem tudták ezt megtenni.A pályázat fővédnöke, Kriza Ákos polgármester is megkóstolta a pályázatra beérkezett tortákat. A különlegességek többségét összetett ízvilágúnak és nagyon finomnak tartotta. És bár előtte kocsonyát is kóstolt, de elárulta: véleménye szerint a kocsonya és a torták – főleg egy kis Becherovkával – igazán harmonikus ízvilágot eredményeznek együtt. A Kocsonyafarsangról rövid értékelést adva elmondta, rengeteg ember járja az ország egyik legnagyobb gasztronómiai fesztiváljának standjait és helyszíneit. A koncertek pedig teltházasak.

– Az a legfontosabb, hogy jól érezzék magukat a miskolciak – emelte ki. Miskolc polgármestere hozzátette, a Kocsonyafarsang nagyon kulturált szórakozási lehetőséget nyújt, és nem is tudnak rendbontásról.

miskolctorta_140222_ja_7.jpg

– Szenzációsak a torták, megmondom őszintén, mindegyikbe belekóstoltam – árulta el Sebestyén László országgyűlési képviselő, aki nagyon is édesszájúnak vallja magát. Hozzátette tehát, nem irigyelte a zsűrit, nehéz döntést kellett meghozniuk. A Kocsonyafarsang eddigi három napjával kapcsolatban másoktól hallott véleményeket osztott meg velünk: mindenki dicsérte elmondása szerint a fesztiválon tapasztalható rendet és a „szenzációs szervezést”. Azt pedig szintén pozitívan értékelték az emberek – tette hozzá –, hogy a fesztivál idejére lezárták a villamospályát a főutcán.

Kujan I.
Fotó: F. Kaderják Cs.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2019-10-14 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!