Közélet

Ünnepnyitány, száz százalék jó hangulatban

2014-02-20 19:49

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE kocsonyafarsang_unnepelyes_megnyito_140220_ja_15.jpg

Farsangi fánkok gyűrűi aranylottak a városháza Dísztermében, a Kocsonyafarsang csütörtök esti hivatalos megnyitóján. De süteményről most kevés szó esett – annál inkább hagyományról, jó hangulatról, a kocsonya titkairól, a cseh és a magyar nép számos hasonló vonásáról.

A Becherovka Miskolci Kocsonyafarsang délutáni utcai megnyitója után a tömeg és a színpadokról szóló zene gyorsan beterítette a belvárost. Ha a hangok nem is, a hangulat beszivárgott a városháza Dísztermébe, ahol a város és intézményeinek vezetői, a gazdasági élet képviselői és számos vendég jelenlétében ünnepélyes keretek között, hivatalosan is megnyitották a Kocsonyafarsang négynapos rendezvénysorozatát.– Jelentem, fő a 700 adagos kocsonya a Szinva teraszon, és mint tudjuk, ha nagy mennyiségben főznek valamit, az mindig jobb – adta meg az alaphangot Kriza Ákos polgármester. – A kocsonya olyan, mint a foci: mindenki beszél róla, mindenki úgy gondolja, hogy ért hozzá, pedig nem biztos, hogy bármikor is főzött már. Most ennek az emblematikus ételnek szervezési és gasztronómiai értelemben is kiváló kísérője akadt: a Becherovka – folytatta.

kocsonyafarsang_unnepelyes_megnyito_140220_ja_5.jpg

Ez az első alkalom, hogy a város cégei a kezükbe vették a szervezést, emlékeztetett a polgármester, aki köszönetet mondott mindazoknak, akik sokat tettek ezért a fesztiválért. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszternek és Budai Gyula államtitkárnak a minisztérium támogatásáért, a névadó szponzornak, valamint Bíró Tibornak, akinek, mint mondta, most már mindkét vállát nyomja egy fesztivál (a másik a CineFest) – és természetesen mindenkinek, aki dolgozott, és dolgozik azért, hogy minden rendben legyen.

– Úgy gondolom, jó ómen a nyitófelvonulás előtti szivárvány. Úgy látom, máris jó a hangulat. Kívánom, érezze mindenki nagyon jól magát a Kocsonyafarsangon! – zárta szavait Kriza Ákos.

kocsonyafarsang_unnepelyes_megnyito_140220_ja_6.jpg

A Vidékfejlesztési Minisztérium részéről Budai Gyula köszöntötte a fesztivált. Elmondta, ő a maga számára már megnyitotta a rendezvényt: evett egy kocsonyát.
– Az egyik kedvenc ételem. Szabolcsban nőttem fel, ahol a disznóvágások elengedhetetlen kísérője volt a kocsonyafőzés – emlékezett vissza. Azt is elmondta, úgy látja, a város remekül viszi tovább hagyományait. Tavaly nagyon jól érezte magát a Sörfesztiválon, reméli, most sem lesz ez másként. A fesztivált most körbejárja és -kóstolja, vasárnap pedig visszatér, hogy a parlament focicsapatában megmérkőzzön a helyi vezetéssel.

A névadó szponzor, a Becherovka exportmenedzsere, Jiři Vladik arról beszélt, három dolog jutott eszébe, amikor felkérték, hogy szóljon arról, mi köti össze ezt a speciális cseh italt a magyar étellel.

kocsonyafarsang_unnepelyes_megnyito_140220_ja_18.jpg

– Először is, a magyarok és a csehek is szeretnek jókat és sokat enni. És inni is mellé, persze, nem akármit – erre jó bizonyíték a fantasztikus tokaji bor éppúgy, mint a kiváló cseh sörök. A Becherovka pedig egy olyan különlegesség, ami a nehezebb magyar ételek előtt, sőt után is megállja a helyét. És mivel száz százalékban természetes alapanyagból készül, illik a hagyományos kocsonyákhoz. Végezetül: a magyarok és a csehek is szeretnek ünnepelni. Ez a fő ok, hogy itt vagyunk! – összegzett Jiři Vladik.

Az ünneplést pedig a hivatalos megnyitó vendégei sem csak a Díszteremben, hanem a fesztivál utcáin is folytatták, ahol estére már jó hangulatban ünnepeltek a fesztivállátogatók is a vásár faházai között és a négy koncertszínpad előtt.

Cs. M.
Fotó: Juhász Á.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2019-05-27 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!