Pályázatok

Duplájára nő a Kőrösi-ösztöndíjasok száma

2014-02-17 20:20

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Folytatódik a diaszpóra magyarságát segítő Kőrösi Csoma Sándor Program, idén duplájára nő a kiutazó ösztöndíjasok száma - mondta Semjén Zsolt, nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes újságíróknak hétfőn Budapesten.

Úgy fogalmazott: a külhoni magyarság és azon belül a diaszpórában élők megtartása szempontjából kulcsfontosságú a Kőrösi Csoma Sándor Program, ami az egyik legsikeresebb kezdeményezésük volt.

A sikerre való tekintettel megduplázták az ösztöndíjasok számát, és ötven helyett száz fiatal utazhat ki a diaszpóra magyarságához - közölte Semjén Zsolt az ösztöndíjprogram nyitó rendezvényén.

Kiemelte: a diaszpóra magyarságát eddig alapvetően az emigráció magyarsága adta, akik 1945, 1956 után, vagy a Kádár-rendszer idején hagyták el Magyarországot. A világ mára megváltozott és a mostani magyarok az emigráció második, harmadik, negyedik generációját jelentik, vagy olyanokat, akik kint dolgoznak, de szeretnék, ha gyermekük néptáncot tanulna,  - mutatott rá. Hozzátette: az ösztöndíjasok feladata az is, hogy "átalakítsák" a magyar szervezeteket és a klasszikus emigráns szervezetekből a mai modern igényeknek megfelelőket hozzanak létre.

Kitért arra is, hogy jelen pillanatban 580 ezernél tart az állampolgársági kérelmek száma, így reális, hogy a ciklus végére megközelítsék a hatszázezret. Ezeknek a fiataloknak az is a feladatuk, hogy az állampolgárság ügyintézésénél segítsék a kint dolgozó konzulokat - jelezte Semjén Zsolt.

Hozzátette: a program szorosan kapcsolódik a Julianus-programhoz, aminek a lényege, hogy az emigráció magyar emlékeit összegyűjtsék, akár virtuális formában is, hogy be tudják mutatni, a magyarság mit adott a világnak. Elindították a Mikes-programot is, aminek a célja, hogy azokat a könyvtárakat, hagyatékokat, amelyek gondozatlanul maradnának, Magyarországra hozzák és eljuttassák olyan területekre, ahol jól tudják azokat használni.

Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár az MTI kérdésére arról tájékoztatott, hogy a Kőrösi Csoma Sándor-program támogatása a tavalyi közel fél milliárd forintról a duplájára emelkedik.

Kiemelte: ez az első olyan program, amely valóban megszólítja a diaszpóra magyar közösségeit, és valós választ ad a mindennapi problémáikra. Ez annak eredménye - folytatta - hogy 2010 után elkezdődött a párbeszéd a diaszpóra magyarságával, amely az elmúlt 20 évben méltánytalanul háttérbe volt szorítva.

Répás Zsuzsanna szerint speciális élethelyzetükből fakadóan speciális válaszokat kell adni az általuk felvetett kérdésekre.

A helyettes államtitkár rámutatott: a Kőrösi Csoma Sándor Programnak köszönhetően "elindult egy pezsgés" a diaszpórában és fellendült a magyar élet.

Hozzátette: az eddigi tapasztalatok alapján a program feltételein némileg finomítottak az ottani élethez illeszkedve, és próbáltak a diaszpóra közösségek igényeihez, időbeosztásához igazodni. Volt, ahová néptánctanárt, volt ahová magyar nyelvtanárt, könyvtárost küldtek. Nagyon jól felkészült és elkötelezett fiatalok jelentkeztek, az emberi kvalitásaik biztosítékot jelentenek a program további sikerére - fejtette ki.

Répás Zsuzsanna elmondta még: a több ösztöndíjassal jobban le tudják fedni a diaszpóra magyarsága által lakott területeket, kiutazók a világ minden pontján ott lesznek majd.

MTIAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-10-03 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!