Városinfó

Véget ért az idei várostörténeti vetélkedő – eredmények

2014-05-26 13:15

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE varostortenet_130424_fa_7.jpg

Villámgyorsan elszaladt ez a néhány hónap, megtartották a döntőket is a várostörténeti vetélkedőben. Június 6-án, pénteken a középiskolások, 7-én, szombaton pedig az általános iskolások döntötték el, ki tud legtöbbet Miskolc múltjáról. A verseny mindkét napon reggel 9 órakor kezdődött a Városháza közgyűlési termében. Az általános és középiskolás csapatok számára meghirdetett idei miskolci várostörténeti verseny első helyezettje – a felkészítő tanárral együtt – 8 napos, ingyenes üdülésen vehet részt Balatonmáriafürdőn.

Végeredmény

Általános iskolások

1. II. Rákóczi Ferenc, Miskolci lányok
2. II. Rákóczi Ferenc, Rákóczi lányok
3. Bársony János, 2. csapat
4. Avastetői Pattantyús, 1. csapat
5. Görög katolikus, Turul fiókák
6. Avastetői Pattantyús, 2. csapat
7. Bársony János, 1. csapat
8. Bársony János, 3. csapat
8. Református, TAB csapat

Középiskolások
1. Földes Ferenc Gimnázium, Piszkos hármas
2. Gábor Áron Művészeti Szakközépiskola, II. csoport
3. Koós Károly Építőipari Szakközépiskola és Szakiskola, A csapat
4. Gábor Áron Művészeti Szakközépiskola, I. csoport
5. Koós Károly Építőipari Szakközépiskola és Szakiskola, B csapat
6. Avasi Gimnázium
7. Teleki Tehetséggondozó Kollégium

A döntőről, előzetesen

A hagyományoknak megfelelőn most is lesz „terepfeladat”, amikor a városban kell megkeresnie valamit a versenyzőnek, és azt le is kell fényképeznie. Ezért fotózásra alkalmas eszközt hozzanak magukkal a csapatok! Az általános iskolásoknak felnőtt kísérőre is szükségük van ennek a feladatnak a megoldásához. Ez maximum egy órát vesz igénybe – de természetesen az egész verseny ideje alatt szívesen látják a szervezők a kísérőt is a döntő közönségének soraiban.

A feladatok között szerepel majd totó, képek párosítása, keresztrejtvény, betűrejtvény, képfelismerés is. A védett síremlékekkel kapcsolatos feladat megoldását senki ne felejtse otthon! Közben megszületett a Herman Ottó-emlékházban kitöltött totó eredménye is. Mint korábban hírül adtuk, ezek már beszámítanak a döntő pontjaiba!

Általános iskolások
Bársony János, 1. csapat: 12 pont,
        2. csapat: 14 pont
        3. csapat: 13 pont
Görög katolikus, Turul fiókák: 14 pont
Avastetői Pattantyús, 1. csapat: 14 pont
        2. csapat: 13 pont
II. Rákóczi Ferenc, Rákóczi lányok: 13 pont
        Miskolci lányok: 14 pont
Református, TAB csapat: 13 pont

Középiskolások
Földes gimnázium, Piszkos hármas: 14 pont
Kós Károly szakközépiskola, „A” csapat: 14 pont
        „B” csapat: 13 pont
Gábor Áron szakközépiskola, 1. csapat: 14 pont
        2. csapat: 14 pont
Teleki kollégium: 14 pont
Avasi Gimnázium: 14 pont

Az írásbeli fordulók és a döntő között

Hatodik alkalommal hirdette meg Fodor Zoltán önkormányzati képviselő a Miskolci Kommunikációs Nonprofit Kft.-vel közösen a várostörténeti vetélkedőt általános és középiskolások számára. Iskolánként maximum öt csapat, csapatonként három fővel nevezhetett. A 10 írásbeli forduló – melynek kérdéseit Dobrossy István történész állította össze – azt mutatta, felkészült csapatok vettek részt a vetélkedő első szakaszában.

– Csak gratulálni tudok minden csapatnak és felkészítő tanárának, hiszen olyan sokan értek el kiváló eredményt, hogy például az általános iskolásoknál 130 pontnál kellett meghúznunk a döntőbe jutás határát. Ez azt jelenti, hogy a 10 forduló alatt legfeljebb 10 pontot veszíthetett egy csapat! - mondta Fodor Zoltán főszervező.

Így is hét középiskolás és kilenc általános iskolás csapat mérkőzik meg egymással a júniusi döntőben - pontos idejéről külön értesítést kapnak majd. Mint ahogy a "köztes" feladat idejéről is. A csapatok az írásbeli forduló pontjait nem viszik magukkal a döntőbe, az előtte megkapott feladatét viszont igen.

– A verseny hetére tervezünk egy látogatást a lillafüredi Herman Ottó-emlékházba. Az ott elhangzottak alapján egy totót kell majd kitölteniük. És kapnak majd a csapatok egy meglepetés feladatot is. Ennek a két feladványnak a pontjai már beleszámítanak a döntő pontjaiba.

Érdemes lesz tehát jól teljesíteni, hiszen a verseny első 3-3 helyezettje – a felkészítő tanárral együtt – 8 napos, ingyenes üdülésen vehet részt Balatonmáriafürdőn.

A verseny írásbeli fordulójának eredménye:
általános iskolások » 
középiskolások »  

Kérdéssorok:


I. forduló, február 8. - kérdéssor » (beküldési határidő: február 22., 24.00)
II. forduló, február 14. - kérdéssor » (beküldési határidő: február 28., 17.00)
III. forduló, február 21. - kérdéssor » (beküldési határidő: március 7., 17.00)
IV. forduló, február 28. - kérdéssor » (beküldési határidő: március 14., 17.00)
V. forduló, március 7. - kérdéssor » (beküldési határidő: március 21., 17.00)
VI. forduló, március 14. - kérdéssor » (beküldési határidő: március 28., 17.00)
VII. forduló, március 21. - kérdéssor » (beküldési határidő: április 4., 17.00)
VIII. forduló, március 28. - kérdéssor » (beküldési határidő: április 11., 17.00)
IX. forduló, április 4. - kérdéssor » (beküldési határidő: április 18., 17.00)
X. forduló, április 11. - kérdéssor » (beküldési határidő: április 25., 17.00)

Megoldás:
I-X. forduló »

Versenyleírás
:

Hatodik alkalommal hirdette meg Fodor Zoltán önkormányzati képviselő a Miskolci Kommunikációs Nonprofit Kft.-vel közösen a várostörténeti vetélkedőt általános és középiskolások számára. Iskolánként maximum öt csapat, csapatonként három fővel nevezhet.

Az első forduló most is tíz héten át megjelenő, 13+1 találatos totóból áll. Az első kérdéssor a Miskolci Naplóban jelent meg (de természetesen itt is közzétesszük), a többi pedig hétről hétre itt, a Miskolci Napló hírportálján, a minap.hu-n.

Az első kérdéssort az újságból kivágva, a többit pedig a weboldalról letöltve – és megfejtve – kell eljuttatni, névvel és címmel ellátva a Miskolci Napló szerkesztőségébe (3530 Miskolc Kis-Hunyad u. 9.). Fontos, hogy elérhetőséget is írjanak a csapatok a megfejtésekre, ez lehet telefonszám vagy e-mail. A megfejtésekben nem lehet javítani, tehát, ha valaki elrontotta, újra töltse le, csak egy bekarikázott megfejtés lehet a feladatoknál.

A tizedik forduló után, az elért pontszámok alapján a legjobbak kerülnek a döntőbe. A döntősök valamennyien értékes ajándékot kapnak. Az első 3-3 helyezett – a felkészítő tanárral együtt – 8 napos, ingyenes üdülésen vehet részt Balatonmáriafürdőn.

Az írásbeli fordulók helyes megfejtéseit itt tesszük közzé, háromhetes csúszással. Tehát a 4. feladatsor megjelenésekor kerül ki az 1. totó helyes megoldása.
A megfejtéseket az adott kérdéssor megjelenését követő 14 napon belül kell eljuttatni a Miskolci Napló szerkesztőségébe.

minap.huAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2023-12-10 (Vasárnap)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!